PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw czy lampa

aro84
06-08-2010, 19:19
Posiadam 500D z kitem 15-55mm oraz 50mm 1.8, mogę przeznaczyć 1000zł na kolejną inwestycję. Głównie interesują mnie tylko portrety. Co mi polecacie z własnego doświadczenia dokupić w pierwszej kolejności? Jakiś lepszy obiektyw czy może lampę? Niestety nie miałem przyjemności wypróbowania innych szkieł oraz zewnętrznej lampy w moim Canonie. Dlatego też proszę o radę :)

ksx
06-08-2010, 20:10
Wrzuć w skarbonkę. Jak odczujesz potrzebę dokupienia czegoś, będzie jak znalazł.

Shingo
06-08-2010, 20:11
lampa nie da ci kadru, lampa to dodatek, wybrałbym szkło , chociaż lampa to tez fajna rzec :D sam zdecyduj czego bardziej potrzebujesz

sebcio80
06-08-2010, 20:19
sprzedaj 50 1.8
kup 50 1.4
kup jakas tania lampe manualną
kup tani statyw oswietleniowy
kup parasolke transparentna
kup uchwyt pod parasolke
kup tanie wyzwalacze radiowe

i mozesz dzialac cos z portretami

Siemek
06-08-2010, 20:59
Ja polecam lampę. Do zdjęć na dworze masz 50mm/1.8 która jest świetna do różnych rzeczy, a zwłaszcza do portretów. Lampa otworzy ci możliwości robienia zdjęć we wnętrzach, gdzie zwykle brakuje światła, a gdzie używanie wbudowanej lampy daje kiepskie efekty. Polecam lampę 430exII za 900 zł, a za 100 zł kup kabel do stopki i blendę, co umożliwi ci robienie klimatycznych portretów w domu.

aro84
06-08-2010, 21:00
kup tani statyw oswietleniowy
kup parasolke transparentna
kup uchwyt pod parasolke
kup tanie wyzwalacze radiowe

i mozesz dzialac cos z portretami

Studia się jeszcze niestety nie dorobiłem, ani nie mogę znaleźć takiego miejsca w którym bym mógł to porozstawiać...
Z wyżej wymienionego powodu mogę fotografować tylko pod gołym niebem, a w plenerze raczej wolałbym być mobilny, dlatego nadal stoję przy wyborze pomiędzy lampą a obiektywem. Zastanawiam się, czy różnica w cenie pomiędzy 50 1.4 a 50 1.8 w oczach amatora jest analogiczna do efektów, które może zarejestrować 500D?

sebcio80
06-08-2010, 21:04
to co podalem to mobilny zestaw plenerowy

krystian123
06-08-2010, 21:17
ja bym dokupil 85 1,8 na Twoim miejscu, chyba ze ogniskowa 50 jakos wyjatkowo Ci pasuje to wtedy 50 1,4. przy takiej jasnosci szkiel mozna spokojnie robic w zastanym swietle. lampe bym olal, bo jesli sie nad nia zastanawiasz znaczy, ze jej nie potrzebujesz, poza tym bez parasolki czy softboksa, statywu i czegos do zdalnego wyzwalania i tak na niewiele sie zda w plenerze

talarczyk
06-08-2010, 21:19
Niestety nie miałem przyjemności wypróbowania innych szkieł oraz zewnętrznej lampy w moim Canonie.więc moim zdaniem

Wrzuć w skarbonkę.

wydawanie tysiąca złotych w ciemno, na podstawie opinii ludzi z forum to wg. mnie błąd. To Ty będziesz robił zdjęcia. Znajdź kogoś z lampą, może jakąś fajną stałką, pobaw się i zobaczy czy to jest "to" :-D

MatusP
06-08-2010, 21:22
Ja szczegółowo rozwinę propozycję sebcia:
statyw 45-75 zł (zależy od modelu, do używania z parasolką polecam ten droższy, do gołej lampy wystarczy mały),
uchwyt - patrz tu: http://canon-board.info/showpost.php?p=850450&postcount=16 - 60 zł
lampa (lampy) - yongnuo 460 mk II (ok. 150zł), lub 560 (250zł) - kupisz na ebay u sprzedawców z Honk Kongu
wyzwalacze - Yongnuo rf-602 (90zł), dodatkowy odbiornik (60zł), też u chińczyków
parasolka - wedle uznania, ale najlepiej biała, 90 cm.

Polecam wziąć od razu dwie lampy. Spodoba ci się takie podejście do zdjęć, zapewniam ;)

igor58
06-08-2010, 21:27
Jeśli interesują Cię portrety w świetle zastanym, to celuj w jakieś dłuższe szkło. Do 1000 zł. to Sigma 70-300 APO, albo Canon 50-250, oba w podobnej cenie (900 zl). Z lampa bym się wstrzymał. Albo dozbieraj do 85/1.8.

talarczyk
06-08-2010, 21:32
Jeśli interesują Cię portrety w świetle zastanym, to celuj w jakieś dłuższe szkło.

dłuższe szkła, szczególnie do 1000zł najczęściej są ciemne więc nijak ma się to do zdjęć w świetle zastanym, w którym nie zawsze będzie można wyciągnąć 1/160-1/320s.

tito86
06-08-2010, 22:23
ja bym kupił 85/1.8, potem sprzedał 50/1.8 i dokupił tanią lampę (np di622) dokładając trochę do tego co za '50' dostaniesz...
no ale po pierwsze: moje podejście nie musi być fachowe, po drugie: są tu mądrzejsi, i po trzecie: i tak zrobisz jak uważasz...

igor58
06-08-2010, 22:36
55-250 ma stabilizację, więc dasz radę.
No, jest jeszcze statyw. Chyba ważniejszy niż lampa (której namiastkę masz w aparacie).

krystian123
06-08-2010, 22:49
55-250 jest ciemne jak piwnica, a stabilizacja nie pomoze gdy wlosy beda latac na wietrze. jesli kolega potrzebuje cos do portretu to polecajcie jasne portretowki z ladnym bokehem, a nie polsrodki

Paviarotti
06-08-2010, 23:04
50ką spokojnie coś podziałasz. Na Twoim miejscu szedłbym w jednym z dwóch kierunków:
a) jeśli wolisz działać przy świetle zastanym to dozbierałbym do 85/1.8 (nowy bądź używka). Zacne szkło (jak coś to na blogu mam z niego trochę, możesz zerknąć), często używam, piekielnie dobre.
b) jeśli chcesz coś podziałać przy świetle błyskowym. Wtedy (tak jak już pisali wcześniej) - parasolka (lub softbox), mocowanie, statyw, lampa i coś do wyzwalania (kabel/wyzwalacze radiowe). Jeśli dobrze pójdzie to i na blendę spokojnie zostanie :)

igor58
06-08-2010, 23:32
Krystian123, kolega podał kwotę, a ja zaproponowałem obiektywy, które się w niej mieszczą. A "na piwnicę" - statyw. Lepiej niech nie zaczyna myśleć o bokehu, bo nic nie kupi, albo wpadnie w depresję. Zresztą kitem i 50 też można wiele, tylko trzeba trochę pokombinować.

aro84
07-08-2010, 00:06
50ką spokojnie coś podziałasz. Na Twoim miejscu szedłbym w jednym z dwóch kierunków:
a) jeśli wolisz działać przy świetle zastanym to dozbierałbym do 85/1.8 (nowy bądź używka). Zacne szkło (jak coś to na blogu mam z niego trochę, możesz zerknąć), często używam, piekielnie dobre.
b) jeśli chcesz coś podziałać przy świetle błyskowym. Wtedy (tak jak już pisali wcześniej) - parasolka (lub softbox), mocowanie, statyw, lampa i coś do wyzwalania (kabel/wyzwalacze radiowe). Jeśli dobrze pójdzie to i na blendę spokojnie zostanie :)

Takie konkretne rady właśnie są ok :)

Często fotografuje nad rzeką gdzie pierwszy plan jest zacieniony przez drzewa, a tło na drugim brzegu oświetlone przez słońce, dlatego moje pytanie odnośnie lampy (na razie intensywnie korzystam z photoshop'a i rad zawartych na tym forum, w szczególności z tematów Pana o nicku Janusz Body - za te tutoriale to chyba od wszystkich należy mu się co najmniej uznanie... ), bo nie wiem jaka jest różnica pomiędzy tym co mam na korpusie mojej lustrzanki a tym co mogę kupić i tam założyć. Okres wakacyjny powoli się kończy dlatego tak jak w pierwszym poście pisałem, chcę się zdać na wasze rady, a nie moje doświadczenia i testy, bo czasu pozostało niewiele...
Mam 50 mm lepsze czy gorsze... raczej najgorsze, ale to nie ma znaczenia (przecież moja 500D jest z tej najniższej półki... jak poczuję, że mogę sobie pozwolić na więcej to jest na to kasa spokojnie, ale chcę by moje fundusze na moje hobby były proporcjonalne do moich umiejętności, "nie chce kupować sobie czołgu skoro nie potrafię strzelać z pistoletu...").
PS. Statyw pod lustrzankę już mam.

krystian123
07-08-2010, 00:09
igor58- autor watku nie napisal, ze szklo musi byc nowe, a 85 lub 50 mozna uzywane juz w tych granicach zlapac jak sie ma szczescie. jak brakuje kasy to niestety trzeba dozbierac, a nie kupowac cos co i tak bedziesz chcial pozniej wymienic. obiektywami ktore wskazalem bedzie sie cieszyc latami, daja calkiem ladne rozmycie, na co moim zdaniem nalezy zwracac uwage przy wyborze portretowki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aro84- najlepsze co mozesz zrobic gdy nie wiesz czego potrzebujesz to odlozyc kasiore na konto i robic zdjecia, z czasem sam bedziesz wiedzial czego Ci brakuje

aro84
07-08-2010, 10:48
aro84- najlepsze co mozesz zrobic gdy nie wiesz czego potrzebujesz to odlozyc kasiore na konto i robic zdjecia, z czasem sam bedziesz wiedzial czego Ci brakuje
no chyba tak zrobię, tylko obawiam się że nawet robiąc zdjęcia tym co mam będzie ciężko w przyszłości zdecydować czego mi brakuje, bo niestety nie mam możliwości testowania innych szkiełek czy lamp, gdyż w gronie moich znajomych jestem jedyną osobą która ma takie hobby :/

PS. Oglądałem Twoją galerię jest super, zdradź mi czym Ty robisz takie portrety, może mi potrzeba właśnie takich dowodów w postaci zdjęć, żeby ująć więcej oszczędności z konta na zakupy ;)

krystian123
08-08-2010, 09:49
no chyba tak zrobię, tylko obawiam się że nawet robiąc zdjęcia tym co mam będzie ciężko w przyszłości zdecydować czego mi brakuje, bo niestety nie mam możliwości testowania innych szkiełek czy lamp, gdyż w gronie moich znajomych jestem jedyną osobą która ma takie hobby :/
dowiesz sie jakiej ogniskowej potrzebujesz i jakiego swiatla, a potem wybierzesz najlepszy obiektyw w cenie jaka da rade zniesc Twoje konto.

PS. Oglądałem Twoją galerię jest super, zdradź mi czym Ty robisz takie portrety, może mi potrzeba właśnie takich dowodów w postaci zdjęć, żeby ująć więcej oszczędności z konta na zakupy ;)
dzieki, portrety byly robione tamronem 28-75 2,8 jak dla mnie do portretu za ciemny (lubie mala glebie ostrosci), poza tym jest troche gorszy na dlugim koncu, ktory wlasnie uzywam do portretu, dlatego tez niebawem kupie 50 1,4 canona badz jakies manualne szkielko o podobnej jasnosci, ale moze jeszcze ladniejszym bokehu
polecam watek naszego forum, na poparcie zdjeciami tego co doradzali koledzy http://canon-board.info/showthread.php?t=30155

Czapa
08-08-2010, 10:30
a ja mimo wszystko, czego bys nie kupił to kup sobie jeszcze blende skoro chodzi głównie chodzi o światło w plenerze ,) i to jakas wieksza

poulain
08-08-2010, 10:41
A może kupiłbyś właśnie takiego Tamrona 28-75/2,8? Ja nowego dostałam za 1200. Jest w porządku do portretów na początek. Na pewno sporo lepszy od kita. Trzeba tylko przetestować parę egzemplarzy i wybrać najlepszy, bo często można trafić na mydełko.

Bolek02
08-08-2010, 10:52
Jeśli miałby być Tamron do 500D to zdecydowanie 17 - 50/2,8 ale jak szkło ma być tylko do portretów, to lepszym wyborem IMHO będzie Canon 85/1,8 :) Lepszy AF i jaśniejsze szkło da większy komfort pracy.

Przemek_PC
08-08-2010, 11:43
lepszym wyborem IMHO będzie Canon 85/1,8 :) Lepszy AF i jaśniejsze szkło da większy komfort pracy.

Polecasz coś czego nie masz? Kilka osób ma problemy z AF w przypadku tego obiektywu przy połączeniu z nowszymi cropowymi body, warto wziąć to pod uwagę przed zakupem.

talarczyk
08-08-2010, 13:15
Kilka osób ma problemy z AF w przypadku tego obiektywu przy połączeniu z nowszymi cropowymi body

problemy z af 85?? mógłbym prosić o jakieś linki do wypowiedzi?

Przemek_PC
08-08-2010, 14:05
http://canon-board.info/showthread.php?t=60708

19 stron, jest co czytać.

model
08-08-2010, 14:36
Proponuję kupić na początek blendę, a nie lampę. 50/1.8 w zupełności wystarczy na początek. Zainwestował bym tez w dobre książki o oświetleniu.

wiktor2323
08-08-2010, 14:51
Blenda fajna sprawa, ale od razu pomyśl o kimś do pomocy ;)

Bolek02
08-08-2010, 14:55
Polecasz coś czego nie masz? Kilka osób ma problemy z AF w przypadku tego obiektywu przy połączeniu z nowszymi cropowymi body, warto wziąć to pod uwagę przed zakupem.

Tak się sklada, że aktualnie używam, choć pożyczone. Postanowiłem przetestować sprzęt od kolegi, bo właśnie kierowałem sie rożnymi dziwnymi opiniami :( Jednak ja w ciągu dwóch tygodni testowania nic takiego na moim 50D nie zauważyłem i w związku z tym zamierzam kupić :)