Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DIGISCOPING - metody ustawiania ostrości

Melov
06-08-2010, 15:20
Witam,

Kupiłem ostatnio luntete Practika 20x60 i adapter T2 do Canona. Sprzęt tani więc jakościwo luneta nie powala ale zabawa jest naprawdę fajna ale konkretnie chcialby zapytać jakie są wasze sposoby na ustawienie ostrości manualnie - oczywiście bez potwierdzenia (dandelion nie wchodzi w grę). Problem jest taki że mam wadę wzroku i mimo szkieł kontaktowych które niby równają ją blisko zera nie bardzo jestem w stanie zorientować się czy to co widzę w wizjerze to już jest taka ostrość jaką "widzi" aparat. Mimo iż jak dla mnie w wizjerze jest ostro apart robi fotki inne tzn. mniej ostre. Może ktoś w Was miał również podobny problem i ma jakiś ciekawy sposób. Może są jakieś sposoby dopasowania ostrości pomiędzy okiem i aparatem - tak aby wykalibrować poziom ostrości luneta-aparat. Jak to sie robiło kiedyś kiedy nie było AF ?

Kolaj
06-08-2010, 15:32
Masz aparat z LiveView?

Melov
06-08-2010, 15:57
Nie ma Canon 400D - i do tej pory nie był mi potrzebny - i nawet myślałem że nigdy go nie będę potrzebował - a teraz coraz bardziej myśle o zmianie body na jakies z live view. Pytanie tylko czy na tym da się rzeczywiście ustawić ostrość tzn. czy podgląd jest na tyle dokładny że da się wyczuć że to już jest ostre.

polm
06-08-2010, 16:25
Jeżeli robisz zdjęcia gwiazd, to metoda jest taka: robisz zjęcie sprawdzasz na podglądzie (na powiększonym) czy jest ostro. Jezeli nie, to kręcisz pierścieniem i robisz kolejne zdjęcie. Sprawdzasz, czy punkt (gwiazda) jest mniejszy czy większy niż na poprzednim zdjęciu, jeżeli mniejszy to znaczy że w dobrą stronę kręciłeś, jeżeli większy tzn że w złą kręciłeś. Jeżel w złą, to zmieniasz kierunek kręcenia. Jeżeli w dobrą, to kręcisz dalej aż punkty przestaną się zmniejszać i zaczną zwiększać. Oznacza, to że przekroczyłeś moment najlepszej ostrości. Tutaj już wiadomo co robić dalej.
Niestety nie sprawdza się ta metoda w nocy na np chmurach. Potrzebne są małe jasne punkty. W dzień można też sobie przystosować tą metodę, tylko trzeba wybrać jakiś kontrastowy obiekt.

Melov
09-08-2010, 16:00
Dzięki Polm pomysł ciekawy i co najważniejsze wada wzroku w tym momecie nie przeszkadza, wypróbuję.

liquidsound
09-08-2010, 17:54
a nie da sie ustawic na hiperfokalna? jaka by to nie byla odleglosc to jednak te gwiazdy sa dosc daleko od nas...

polm
09-08-2010, 19:37
a nie da sie ustawic na hiperfokalna? jaka by to nie byla odleglosc to jednak te gwiazdy sa dosc daleko od nas...
Ja tej metody nie wymyśliłem (w podobny sposób działa AF metoda detekcji kontrastu). Moim zdaniem nie da się ot tak nastawić na hiperfokalną. Spróbuj wyjść nocą i ustawić na np. nieskończoność, zrobić zdjęcie gwiazdom, a potem zrobić to metodą opisaną przeze mnie.
Digiscoping to nie tylko obserwacja gwiazd, ale też np. ptactwa.
http://www.digiscoping.pl/

liquidsound
09-08-2010, 19:44
Nie upieram sie :)

polm
09-08-2010, 19:57
Nie upieram sie :)
No ok, ale zwyczajnie spróbuj, tak dla samego spróbowania. 17mm 15s, Iso 1600 5-10 klatek a potem użyć http://deepskystacker.free.fr/english/index.html. (http://deepskystacker.free.fr/english/index.html) Gwiazdki na szerokich kątach fajnie wyglądają. Ja też tak myślałem jak Ty i spróbowałem na T 28-75@28mmm i po ustawieniu na nieskończoność nic mi się nie zarejestrowało.