Zobacz pełną wersję : Obiektyw
bartorux
05-08-2010, 23:28
Witam !
Mój zestaw to :
40D,18-55,50 1.4,70-200 4,430 EX II.
Myślałem nad zmianą body na 5d mark I, ale jeszcze chyba rok zostanę przy cropie :) Mam około 2700 zł do przeznaczenia na modernizacje sprzętu.
Myślałem nad nową sigma 10-20 + statyw,grip,filtry,karty itp. Lecz jest jeszcze druga myśl, czyli używka 24-105, i dokupienie sigmy 10-20 w święta, a najpóźniej w marcu. Fotki jakie robię to głównie portret i chciał bym też zacząć zabawę z krajobrazami.
Z góry dzięki za pomoc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bądź zakup używanej sigmy 10-20 ( i tu moje kolejne pytanie, jak jest z ich powtarzalnością ?? ) oraz canona 28 1.8. Ten zestaw chyba był by najlepszy
Jak planujesz FF to kup 17-40L, a nie pchaj się w cropowe szkła.
Ew. Sigma 20/1.8... Również pod FF.
Canon 28/1.8 jest dla mnie nie jest wart swojej obecnej ceny.
Canon 28/1.8 dla mnie nie jest wart swojej obecnej ceny.* :roll:
bartorux
06-08-2010, 11:29
Planować FF to planuje, ale nie szybko. A 17-40 pod cropem to już niestety nie jest UWA. Nad tą sigmą też się zastanawiałem. Lecz bardziej potrzebuje czegoś co wypełni lukę pomiędzy 20 mm a 50 mm .
Planować FF to planuje, ale nie szybko. A 17-40 pod cropem to już niestety nie jest UWA. Nad tą sigmą też się zastanawiałem. Lecz bardziej potrzebuje czegoś co wypełni lukę pomiędzy 20 mm a 50 mm .
jeśli planujesz to kupuj pod plany bo potem zostaniesz z 5D i 50mm 1,4( więc też bez UWA) a reszte będziesz musiał sprzedać pewnie obniżając cenę a szkiełka pod FF są niestety droższe więc lepiej kupować szkła pod FF a potem zakupić pełną klatkę a nie odwrotnie
FF to planuje, ale nie szybko moja wypowiedz powyżej tyczy się twojego pierwszego postu gdzie pisałeś
Myślałem nad zmianą body na 5d mark I, ale jeszcze chyba rok zostanę przy cropie a rok to nie jest długo i lepiej inwestować juz pod FF wiem coś o tym bo sam przez to przechodziłem :)
a jeśli chcesz UWA to kup Samyanga 14mm na cropie dość szeroko a i na FF się przyda :)
Tak jak pisze adino... Bez sensu kupować cropowe szkła jeśli planujesz FF. Raz, że stracisz na tym. Dwa - wystawianie na allegro, wysyłanie... Mi by się nie chciało w to bawić jeśli jest to niepotrzebne... Rok to nie jest długo. Ile razy użyjesz w tym czasie UWA? Wolałbym odłożyć tą kasę na piątkę, albo kupić jakieś szkło na lata...
Samyang 14/2.8 ma skomplikowaną dystorsję i brak AFa. Chociaż jest to jakieś rozwiązanie.
Kupisz 17-40L i póki masz cropa będziesz miał niezłego zamiennika kita, a jak przejdziesz na FF - świetne UWA...
Później zmienisz 70-200/4 na 2.8 i masz świetny, bardzo uniwersalny zestaw...
Sam zresztą przechodziłem z cropa na FF i stało się to wcześniej niż planowałem. Identyczna sytuacja jak ta, którą właśnie sobie proponujesz. Wyszło na to, że zostałem z prawie nowym cropowym Tamronem 10-24, którego kupiłem za 1,9kzł, a za chwilę sprzedałem z wielkim trudem za 1,5kzł. Po czym jak sprzedałem to kupiłem gripa i zostałem z zestawem dłuższych stałek z perspektywą ciułania na coś szerszego. I trochę mi to zajęło.
A tak zmieniasz kita na 17-40L i już tylko czekasz na body. Zmieniasz puchę i od razu lecisz dalej...
Najpierw szkła potem body.
Nie, ale jest fantastycznym szkłem do krajobrazu. Nie zawsze potrzeba tak szerokiego kąta, to ~28mm jest optymalne, bo szeroko, a zniekształcenia nie są aż tak duże. Do tego kolorki, jakie produkuje to szkło.
Łatwiej jest potem kupić od razu body FF, niż sprzedawać cropowe szkła i dopiero kupować zestaw FF + obiektyw.