PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 50D + TAMRON SP AF 28-75mm F/2,8 - PROBLEM, PILNE !!!

Rozbi
05-08-2010, 16:55
Witam.
MAm problem z ostrością zdjęć
body: Canon EOS 50D
obiektyw: TAMRON SP AF 28-75mm F/2,8

Czas bezproblemowe korzystania z aparatu - ponad 6 miesiecy
Problem:
Dzisiaj zauwazylem wielki mankament podczas wykonywania zdjęć studyjnych.
Otóż aparat nie robi ostrych zdjęć.
Od razu zastrzegam że NIE ZMIENIAŁEM NIC w ustawieniach aparatu.
Zawsze robie zdjęcia z podglądem live view, i na tym podglądzie manualnie ustawiam ostrość. NA ekranie live view widać takie szczegóły jak faktura materiału, wszelki zgrubienia i niedoskonałości skóry oraz wady itp itd. Ale po zrobieniu zdjęcia i powiększeniu okazuje się że zdjęcie jest rozmyte.

Jaka jest tego przyczyna.

Zastrzegam po raz drugi że nie zmieniałem nic w ustawieniach itp itd, zdjęcia robie na takich samych ustawieniach jak przedwczoraj, a przedwczoraj wszystko było OK, a zdjęcia ostre jak brzytwa.

Miałem w tym tygodniu zrobić do swojego sklepu większą sesję, ale chyba nic z tego.

Proszę o pomysły i sugestie co może być problemem i jak go rozwiązać.

niestety u mnie w mieście nie ma żadnego serwisu fotograficznego więc wszelkie odsyłanie albo jechanie z aparatem do Warszawy wole potraktować jako ostateczność (ze względu na długi okres)

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam.

oskardj92
05-08-2010, 20:33
A może pokaż jakieś zdjęcie. Wtedy się oceni.

Shingo
05-08-2010, 21:01
nie ostre znaczy ze nie trafia ci w punkt czy to ze mam poprostu jedno wielkie mydło i nie idzie poznać czy na zdjeciu jest twoja teściowa czy trabant?

michael_key
05-08-2010, 21:51
Kompletny brak pomysłu. Jeszcze żebyś coś mieszał w MENU, a tak... czarna dziura. Może podaj jakieś sample przed i po defekcie.

Szczur88
05-08-2010, 22:09
Nie upadł Ci czasem obiektyw?

michael_key
05-08-2010, 22:19
Nie upadł Ci czasem obiektyw?
Szczerze mówiąc to sam przez chwilę pomyślałem, że wyczynił coś z obiektywem, ale nic nie wspomniał. Pewnie nie.

Szczur88
05-08-2010, 22:27
Wystarczy drobne przesunięcie przysłony, akurat w tamronie jest na to odpowiedni luz...

Bolek02
06-08-2010, 10:34
Na tym body możesz sobie ustawić korektę BF - FF i zobaczyć jaka jest reakcja obiektywu. Poza tym sprawdź na ręcznym ostrzeniu jak wygladaja zdjęcia. Bez jakichkolwiek przykładów możemy tylko zgadywać :(

ds74
06-08-2010, 10:44
Jaką korektę BF/FF? Czytajcie dokładnie. Człowiek napisał wyraźnie że ustawia manualnie w LV - dokładniej się nie da. IMO coś z przetwarzaniem pliku. Zapisujesz w JPG czy RAW? Sprawdzasz zdjęcia po zgraniu na PC? Może program graficzny daje d..py?

Szczur88
06-08-2010, 21:48
LV to akurat niekoniecznie idealna metoda ustawiania ostrości... Pliki ok, możliwe opcje to:
-przesunięcie przysłony
-walnięty ukł czyszczenia matrycy (jeśli problem powtarza się z innymi obiektywami)

Rozbi
07-08-2010, 09:08
Nie zmieniam obiektywów bo nie mam innych obiektywów, więc matryca nie mogla sie zanieczyszcić - obiektywowi z tego co wiem nic się nie stało.

Próbowałem na wszystkich przesłonach od 2.8 to nawet 29 i efekt jest ten sam.

Efekt wygląda tak jakby na nałozony photoshopowy gaussian blur o sile 0.3-0.5- musialbym pokazać zdjęcia przed i po - ale nie mam żadnego zdjęcia przed.

Zdjęcia zapisuje tak jak zawsze czyli największe zdjęcie + RAW

nie mam mozliwosci przetestowania z innymi obiektywami wiec nie mam pojecia co to moze byc - dzisiaj pewnie zalatwie inny obiektyw i sprawdze czy sytuacja jest taka sama.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Może program graficzny daje d..py?

Nie daje **** bo efekt widać od razu po zrobieniu zdjęcia na aparacie po zoomie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Kompletny brak pomysłu. Jeszcze żebyś coś mieszał w MENU, a tak... czarna dziura. Może podaj jakieś sample przed i po defekcie.
Dodam jeszcze ze poszedlem za radą na innym forum i zresetowałem ustawienia aparatu i wgrałem firmware od nowa - nie dało efektu.

Bolek02
07-08-2010, 10:25
Wystarczy zabrać body i podejść do jakiegoś Sklepu lub marketu EURO czy MM. Poprosić o możliwośc wypróbowania innego konkretnego obiektywu i będziesz wiedział z grubsza na czym polega problem.

Szczur88
07-08-2010, 15:02
IMO system czyszczenia matrycy, nie wygląda to nawet na obiektyw. Chociaż dla świętego spokoju możesz spróbować olać LV i kłapnąć kilka zdjęć po prostu z AF-em.

Rozbi
07-08-2010, 21:00
Pierwsze co zrobiłem to testowałem wszystkie konfiguracje- auto, tryb przesłony, tryb migawki, auto focus - manual focus.

na AF to juz w ogole jest porazka - wszystko rozmyte jakby ktoś blura 2.0 nałożył.

michael_key
07-08-2010, 21:12
Ten problem jakby znany. Kolega posiada 40D i ma podobnie wszystko ma jak za mgłą. Wysyłał do serwisu i powiedzieli, że jest OK. Testował każdy swój obiektyw i zawsze to samo.

grsi
10-08-2010, 10:53
Może pomogą Ci te wskazówki które krok po kroku możesz sprawdzić
1.sprawdź końcówkę tubusu (to co się wysuwa z obiektywu podczas zoomu) czy nie ma luzów, jeśli tak to napiszę co należy zrobić.
2.odkręć filtr bo zapewne masz go na obiektywie i przeczyść soczewkę, zrób zdjęcie swoim sposobem jak lubisz i bez filtra.
3.zrób zdjęcie z ustawieniami manualnie ale przez wizjer
4. odkręć obiektyw sprawdź soczewkę tylną jeśli jest brudna wyczyść ją, może być smar na niej co bywa rzadkością ale zdarza się jak się pracuje w studiu przy ciepłych lampach to samo może być z matrycą czyli podnieś lustro i sprawdź wizualnie czy niema jakiś smug na matrycy jeśli są to tylko serwis pomoże nie polecam czyszczenie matrycy zanieczyszczonym smarem
5. wyciągnij baterie odczekaj chwile i ponownie ją wsadź w korpusach nieraz system elektroniki wariuje na rożne sposoby gdy podłączy się go do komputera w którym był instalowany nowy sterownik USB lub naprawiany komputer i wyciągnięcie baterii pomagało w takich sytuacjach.
niektóre wskazówki mogą wydawać się głupie lub banalnie proste ale człowiek zapomina o nich a często pomagają w rozwiązywaniu spraw

Rozbi
10-08-2010, 12:08
Może pomogą Ci te wskazówki które krok po kroku możesz sprawdzić
1.sprawdź końcówkę tubusu (to co się wysuwa z obiektywu podczas zoomu) czy nie ma luzów, jeśli tak to napiszę co należy zrobić.
2.odkręć filtr bo zapewne masz go na obiektywie i przeczyść soczewkę, zrób zdjęcie swoim sposobem jak lubisz i bez filtra.
3.zrób zdjęcie z ustawieniami manualnie ale przez wizjer
4. odkręć obiektyw sprawdź soczewkę tylną jeśli jest brudna wyczyść ją, może być smar na niej co bywa rzadkością ale zdarza się jak się pracuje w studiu przy ciepłych lampach to samo może być z matrycą czyli podnieś lustro i sprawdź wizualnie czy niema jakiś smug na matrycy jeśli są to tylko serwis pomoże nie polecam czyszczenie matrycy zanieczyszczonym smarem
5. wyciągnij baterie odczekaj chwile i ponownie ją wsadź w korpusach nieraz system elektroniki wariuje na rożne sposoby gdy podłączy się go do komputera w którym był instalowany nowy sterownik USB lub naprawiany komputer i wyciągnięcie baterii pomagało w takich sytuacjach.
niektóre wskazówki mogą wydawać się głupie lub banalnie proste ale człowiek zapomina o nich a często pomagają w rozwiązywaniu spraw

1. nie jest poluzowana
2. nie uzywam filtru
3. nigdy nie ustawiam ostrosci przez wizjer - moge sprobowac ale nigdy nie wyjdzie tak ostre jak przy ustawianiu live view - swoja droga nie wiem jak mozna manualnie ustawic dobra ostrosc przez wizjer - dla mnie to graniczy z cudem

4.sprawdzilem - nie byla brudna, chociaz profilaktycznie przeczyscilem, matryca wyglada na idealnie czystą

5. zrobiłem to od razu po wystaępieniu problemu

Najgorsze jest to że przy zdjęciach "martwych" przedmiotów z bliska nie mam takiego problemu - schody zaczynają się gdy jest modelka, mocniejsze światło, i wieksza odleglosc (4m)

talarczyk
10-08-2010, 12:13
Najgorsze jest to że przy zdjęciach "martwych" przedmiotów z bliska nie mam takiego problemu - schody zaczynają się gdy jest modelka, mocniejsze światło, i wieksza odleglosc (4m)

może jakieś zdjęcia martwych przedmiotów i modelek z większej odl.?
Sam mam 50tke z Tamim już od kilku lat. Dziwi mnie to, że 50/1.8 po przymknięciu do 2.8 jest ostrzejsza (dużo) od 28-75 na pełnej dziurze. Dziwi mnie też to, że zdjęcia sprzed 2-3 lat z Tamrona są jakby... ostrzejsze. W najbliższym czasie będę musiał załatwić stary korpus (400d) i jeszcze raz sprawdzić 28-75.

grsi
10-08-2010, 14:41
Napisał Rozbi
nigdy nie ustawiam ostrosci przez wizjer - moge sprobowac ale nigdy nie wyjdzie tak ostre jak przy ustawianiu live view - swoja droga nie wiem jak mozna manualnie ustawic dobra ostrosc przez wizjer - dla mnie to graniczy z cudem
-
-
powiem szczerze że jestem trochę zdziwiony z ustawieniami manualnie ostrości na ekranie małego monitora aparatu czyli live view no chyba że masz podłączony komputer i patrzysz przez duży ekran ale od paru lat wszedł dopiero system live view i jakoś ludzie bez niego radzili sobie bardzo dobrze i większość nie używa tego, niektórzy uważają nawet że jest on niepotrzebny, Ja rozumiem przymknięcie lustra zmniejsza możliwość drgania no i możliwość w tym momencie podglądu. jeśli chodzi o portery modelek to aż takiej ostrości precyzyjnej to raczej bym nie polecał, stosował bym inny obiektyw np z soft-focusem by niwelować zabarwienia skóry i zanieczyszczenia na twarzy przez makijaż no mogę się mylić że jest ci to potrzebne do twojego charakteru pracy

Rozbi
10-08-2010, 18:08
Jest taka magiczna funkcja w trybie live view jak zoom, czyli stojąc 4 metry od modelki moge sobie ustawic ostrosc ogladajac na ekraniku tylko i wylacznie 1/3 jej twarzy - wg mnie to najlepszy sposob na ustalenie ostrosci, i do tej pory nigdy mnie nie zawiódł. Idealna ostrosc jest mi niezbędna do zdjęć ubrań- bo nie wyobrażam sobie zdjęć z rozmytymi guzikami od koszuli, haftkami od gorsetu, czy koronkowymi wstawkami ktore zamiast ostrego wzorzystego wzoru wyglada jak zupa.

ignorance
16-08-2010, 23:50
Czy aparat potwierdza ustawienie ostrości? Proponuję sprawdzić czy nie przesunął się na obiektywie switch z AF na MF. :)

PiotrekGR
17-08-2010, 18:50
A ja proponuje czytać ze zrozumieniem...

KOlega zawsze ustawia ostrośc w trybie MF.