Zobacz pełną wersję : Dopalanie zdjeć z szerokiego kąta
Witam,
możecie mi podpowiedzieć w jaki sposób dopalacie zdjęcia robione szerokim kątem - ja mam Tokine 11-16 i przy dopalaniu kukułką mam spory cień od obiektywu. Zastanawiam się czy jedyny sposób to lampa zewnętrzna czy też macie na to jakiś myk.
Pozdrawiam
Jak możesz to wyedytuj tytuł wątku, bo można źle zrozumieć...
Są jakieś dyfuzory, ale ja ich nie stosowałem. Generalnie lampa zewnętrzna to zupełnie inna bajka, warto kupić nie tylko z tego powodu.
Jesli jest jasny niski sufit, to mozna odbic swiatlo z kukulki biala kartka papieru w kierunku sufitu. Strata swiatla jest duza ale przynajmniej jest jakies miekkie i jednolite dopalenie. Kiedys nawet zrobilem taki myk uzywajac reki tzn rekawa bialej koszuli ;)
Oczywiscie przy czestej potrzebie dopalania, zewnetrzna lampa jest konieczna.
MacGyver
05-08-2010, 11:32
Jak możesz to wyedytuj tytuł wątku, bo można źle zrozumieć...
Poprawiłem, zważywszy na błąd ortograficzny tytuł był iście futurystyczny :-D
Są jakieś dyfuzory, ale ja ich nie stosowałem. Generalnie lampa zewnętrzna to zupełnie inna bajka, warto kupić nie tylko z tego powodu.
Dokładnie, dyfuzor zawsze pochłania nieco światła, odbierając mocy i tak już dość słabej kukułce. Kupić 430EX i po temacie.
.... Kupić 430EX i po temacie.
i dyfuzor, bo do szerokiego kąta jest potrzebny
i dyfuzor, bo do szerokiego kąta jest potrzebny
jest wbudowany w lampę
jest wbudowany w lampę
fakt, przepraszam, rozpędziłem się. :oops:
Lampa zewnętrzna obowiązkowo a Sto-Fen jest także wskazany.
Lampa zewnętrzna obowiązkowo a Sto-Fen jest także wskazany.
lepiej biała ściana z tyłu, czy sufit niż ten stofen :wink:
Widziałem że do kukułek są już nawet rozpraszacze więc nie powinno być problemu.
Domowym sposobem sklejałem 2 taśmy biurowe półmatowe np. firmy 3M do siebie i mierzyłem na odpowiednią długość do lampy wbudowanej na końcówki krótszych boków przyklejałem 5-6 milimetrowe z przeźroczystej taśmy i przyklejałem je do obudowy lampy, lampy nie chowałem a jedynie jak nie chciałem używać to wyłączałem w aparacie.
Dopalanie na zewnątrz - więc rozumiem że lampa zewnętrzna będzie jedyną możliwością.
Dziękuje i pozdrawiam
Osobiście wolę sufit od ściany....tylko nie zawsze nad głową lub przed sobą ma się to, co jest w danej chwili potrzebne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dopalanie na zewnątrz - więc rozumiem że lampa zewnętrzna będzie jedyną możliwością.
Dziękuje i pozdrawiam
Przy lampie wbudowanej zawsze będziesz mieć cień przy szerokim kącie.
lepiej jedno i drugie. ;-)
sam sufit bez stofena daje większe cienie pod oczami itp.
lepiej jedno i drugie. ;-)
sam sufit bez stofena daje większe cienie pod oczami itp.
A jeszcze lepiej Metz z 2 palnikami i folia dyfuzyjna od cichego na kukulce ;-)
A jeszcze lepiej Metz z 2 palnikami i folia dyfuzyjna od cichego na kukulce ;-)
jednocześnie?? :shock:
:lol:
chyba, że ten mały palnik metza nazywasz kukułką, bo dla mnie kukułka to wyłącznie lampa wbudowana. natomiast wspomniane rozwiązanie dwupalnikowe oczywiście dobre, choć nie canonowskie. 8)
No wlasnie ten maly palnik zwany jest na tym forum kukulka :-D
Nie canonowskie i w tym wypadku duzo lepsze i tansze przy tym.