Zobacz pełną wersję : Program do komponowania stron w albumie.
Bartek K.
04-08-2010, 17:14
Witam
Szukam programu, w którym będę sobie mógł zakomponować strony w albumie, przed odbiciem zdjęć. Może przygotować jakieś szablony (jednio zdjęcie 15x22, albo 4 zdjęcia 10x15, tylko poziome, albo tylko [pionowe itp.)
Mogę to zrobić w PS lub AutoCadzie (lub innym programi, gdzie da się wczytać jpgi). Tyle, że to trochę nie ma sensu - po wczytaniu kilkunastu dużych jpg komp się muli. A robienie najpierw miniaturek...
Najlepsze było by coś takiego jak zwykły eksplorator windows (miniaturki), ale żeby się dało zapisać poukładane strony.
Mam np. zdjęcia z wakacji. Najpierw wybieram, te, które chcę odbić, potem je układam wg własnej kompozycji, a potem je odbijam w określonych formatach.
Możecie polecić jakiś program to tego?
Pozdr
Bartek
Nie bardzo rozumiem, czy chcesz tylko mieć "na sucho" poukładane tak jak potem pojedyncze odbitki wsadzisz do albumu, czy też coś, co zaprojektuje albumy w sensie książek (ew większych "odbitek" na których jest parę zdjęć).
Może ściągnij sobie jakiś program do projektowania książek fotograficznych z dowolnego labu...
Czegoś nie zrozumiałem - co to oznacza "przed odbiciem"? Chodzi o drukowanie??
Adobe InDesign dość fajnie robi skład i nie powinien mulić jak Photoshop bo służy bardziej do składu graficznego a nie do obróbki piksel po pikselu. Ale to trochę drogi interes.
Są też programy, które działają jako dodatki do PS, które mają swoje zestawy szablonów, ale ostatecznie wszystko jest w pliku PS.
Można też popróbować z wieloma programami z firm które drukują fotoksiążki i udostępniają je za darmo. Tyle, że jak chciałem parę razy korzystać z takiego oprogramowania to zawsze wracałem do photoshopa, którego nie muszę się na nowo uczyć...
Tezet-gdynia
04-08-2010, 19:26
Najlepsze było by coś takiego jak zwykły eksplorator windows (miniaturki), ale żeby się dało zapisać poukładane strony.
No to rob sobie w eksploratorze, na koncu printscreen, wklejasz screena do shopa i masz gotowe ;-) Mozesz ewentualnie zwiekszyc rozmiar miniatur w windowsie zeby lepiej widziec - w rejestrze ;)
pietro.s
05-08-2010, 08:33
może spróbuj CEWE fotoksiązką, darmowy program do zamawiania foto książęk np z fotojokera.
Ewentualnie w picassie jest możlwiość robienia kolaży i każdy zapisywać jako stronę.
Ewentualnie pozostaje MS Word :D
Coś kombinujesz za bardzo ;). Użycie AutoCada do zdjęć ... to już herezja :).
Zmniejsz sobie "wagę" zdjęć (wymiary, stopień kompresji jpg) i operuj na takich "roboczych" plikach - IrfanView do tego jest ok.
Potem poskładaj sobie w PS ...
Poza tym MZ to za bardzo kombinujesz. Kartka, ołówek, grubszy karton i do roboty. Wytnij kilka "zdjęć" w odpowiednich formatach. Poukładaj sobie w jakieś swoje układy na stronach. Policz ile Ci tego wyjdzie i zrób odbitki - to tylko album z wakacji ;). Uwierz mi - nie będziesz go zbyt często oglądać.
sluzalekmichal
05-08-2010, 09:09
Witam
Ściągasz sobie darmowy program do przygotowywania fotoksiążek, np. ze strony firmy Luma Druk i przygotowujesz album tak jak chcesz.
http://www.lumabook.pl/realizacja.php
Określasz ilość stron, dokładasz strony, odejmujesz. Z całości zawsze możesz zrobić flash`a.
Pozdrawiam
Michał
Znalazłem bardzo fajny program FotoFusion, tylko wersja pro to 300$.
http://www.lumapix.com/index.shtml
[...]Adobe InDesign dość fajnie robi skład i nie powinien mulić jak Photoshop bo służy bardziej do składu graficznego a nie do obróbki piksel po pikselu. Ale to trochę drogi interes.[...]
Podpisuję się pod magart, rzecz nie tańsza niż Ps.
Nie mniej tak jak cała rodzinka, funkcjonuje również w formie miesięcznego triala.
Jak się wyrobisz z poznaniem algorytmów obsługi i narzędziami, to polecam.
InDesign, to program do składu wektorowego. Nie muli, bo pracuje na linkach, zdefiniowanych parametrycznie backgroundach i czcionkach, eksportuje ślicznie jako pdfy w różnych jakościach.
Dla porównania, katalog przygotowany w rastrowym Ps i mający kilka GB, w InDesignie zajmuje powiedzmy 200-300 MB + osobny folder źródeł rastrowych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Osobna sprawa to przygotowanie czcionek w takim albumie do wydruku.
Zazwyczaj w Ps ze względu na kolorystykę obrazków czy dostępnych programach do składu z przeznaczeniem w internet, całość jest przygotowywana w sRGB, czarne czcionki są mieszaniną trzech kolorów (tzw. rich black) i rastrowane do zapisania pliku docelowego, funkcjonują jako czarne drobne obrazki na białym tle i w procesie druku składowe CMYK drukowane jedna po drugiej w procesie mechanicznym, mogą spowodować drobniutkie przesunięcia, co objawi się magentowymi czy zielonymi obwódkami po którejś ze stron. Taki wydruk robi złe wrażenie i bywa odrzucany w drukarni jako niepoprawny technicznie.
Programy wektorowe domyślnie pracują w CMYK i ma to swój sens.
Tam czcionki oprócz tego, że są "osadzone" w pliku i pomimo zwiększenia czy zmniejszenia wielkości wydruku docelowego wciąż zachowują swoje krzywizny i jakość, są tuszowo czarne, bez domieszek (tzw. pure black). W trakcie wydruku jest technicznie niemożliwe, by powstały "duszki".
Ale się rozgadałem :-D
I jeszcze jedno o w razie jakbyś zdecydował się popróbować InDesigna.
Nie przejmuj sie okropnym widokiem zalinkowanych miniatur. Jakość podglądu rastrów w dokumencie jest definiowalna przez użytkownika i nie ma wpływu na efekt w docelowym wydruku, bo bazuje on na źródłach.
Ma natomiast znaczenie dla płynności pracy z dokumentem.
Wysoka jakość podglądu miniaturek w dokumencie np. 300str. A4, skutecznie wpływa na obciążenie komputera i rwanie podglądu przy scrollingu.
dr Dundersztyc
24-08-2010, 07:42
DG Foto Krafter :-D
prosty jak drut, nie muli i darmowy ;-)
Sensowną, darmową alternatywą do chwalonego (choć drogiego) Yervant Page Galery jest Photojunction - mnóstwo formatów, mnóstwo szalbonów, wsio za free. Strony można po przygotowaniu wyeksportować do .psd i dopieścić w PS. Zrobiłem w nim jak na razie 1 książkę i spokojnie daje radę, choć wymaga przyzwyczajenia się.
Mr_Black
25-09-2010, 14:04
DG Foto Krafter :-D
prosty jak drut, nie muli i darmowy ;-)
Darmowy? Pokaż bo nie uwierzę, znalazłem tylko DG foto ART, ale ten jest kobyłą wielką i muli mocno.
Krafter na pewno darmowy nie jest, bo znajomy fotograf, który na nim pracuje mówił coś o kluczu na USB który się dostaje z licencją.
Mr_Black
26-09-2010, 13:38
Sensowną, darmową alternatywą do chwalonego (choć drogiego) Yervant Page Galery jest Photojunction - mnóstwo formatów, mnóstwo szalbonów, wsio za free. Strony można po przygotowaniu wyeksportować do .psd i dopieścić w PS. Zrobiłem w nim jak na razie 1 książkę i spokojnie daje radę, choć wymaga przyzwyczajenia się.
Tylko autorowi chodziło o album w którym wkleja się zdjęcia, a nie fotoksiążkę. Yervant Page Galery raczej jest do fotoksiążek. Również szukam czegoś do albumów. Fotoksiążki robię w PS.
moze cos takiego ? http://photojunction.com/
a tutaj maly tutorial i jak to wyglada od srodka
http://www.youtube.com/watch?v=YJoDZV7axLI