Zobacz pełną wersję : Akumulatorki do battery packa
Zakupiłem battery pack do canona 50e. Teraz muszę zakupić akumulatorki i zastanawiałem się nad Sanyo Eneloop. I teraz moje pytanie: domyślna bateria 2CR5 posiada napięcie 6V, a jeden z aku posiada 1,2V (czyli cztery dadzą 4,8V o ile się nie mylę). Czy mniejsze napięcie będzie miało wpływ na funkcjonowanie aparatu?
Zakupiłem battery pack do canona 50e. Teraz muszę zakupić akumulatorki i zastanawiałem się nad Sanyo Eneloop. I teraz moje pytanie: domyślna bateria 2CR5 posiada napięcie 6V, a jeden z aku posiada 1,2V (czyli cztery dadzą 4,8V o ile się nie mylę). Czy mniejsze napięcie będzie miało wpływ na funkcjonowanie aparatu?
dobrze kombinujesz.. w analogowej 300tce akumulatory nie działały, tylko paluszki alkaliczne, w 350d podobnie.. w 40d nie sprawdzałem, a w piątkach gripów nie mam. jak masz możliwość to sprawdź - wsadź albo już lekko używane akumulatorki albo puść parę serii "na pusto" żeby silniczek trochę prądu pożarł i zobaczysz co będzie..
Rzecz w tym, że jeszcze nie kupiłem tym akumulatorków, bo się zawachałem jak zobaczyłem to napięcie, dlatego też pytam, bo może ktoś spotkał się z tym problemem.
Rzecz w tym, że jeszcze nie kupiłem tym akumulatorków, bo się zawachałem jak zobaczyłem to napięcie, dlatego też pytam, bo może ktoś spotkał się z tym problemem.
jak miałem 300 analogową to enelopów jeszcze nie było ale z energizerami grip działał tylko na parę klatek i aparat się wyłączał.. jakbyś w kielcach był to możemy przetestować ;)
http://www.powergenix.com/docs/powergenix-specs-aa.pdf pewnie ten nowy typ sie nada do batterypackow - niestety u nas sa niedostepne i potrzebuja specjalnej ladowarki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.youtube.com/watch?v=v54CN6pB2uA&feature=player_embedded
wsadź albo już lekko używane akumulatorki albo puść parę serii "na pusto" żeby silniczek trochę prądu pożarł i zobaczysz co będzie..
Pożyczyłem akumulatorki od kumpla, GP Power Bank. Wypstrykałem, oczywiście bez filmu gdzieś ponad sto klatek w tym również z wbudowaną lampą. Wydaje się ok, aparat działa, nie wyłącza się. Aku były naładowane na full więc nie wiem, czy jest to miarodajne. Kwestia czy coś nie wyjdzie w dłuższym użytkowaniu, np czy migawka będzie przy niższym napięciu trzymała dobre czasy?
Sanyo Eneloop to IMHO najlepszy wybór. Używałem tych akumulatorków w Gripie i są naprawdę niezłe. Poza tym jak deklaruje producent praktycznie nie ulegaja rozładowaniu w okresie bezczynności co jest bardzo ważne. Testy to potwierdzają.
Od początku korzystam z baterry packa (EOS 30 D), przeszedłem przez akumulatorki Sony (nie pamiętam pojemności ok. 2200 mAh -kolor srebrny z pomarańczem), Duracell 2650 mAh (najszybciej padły; dopóki pracowały tydzień w tydzień było ok., natomiast po okresie bezczynności 3-4 m-ce było źle, a odświeżanie ich w ładowarce nic nie pomagało przy długim procesie ładowania, gdzie były niskie wartości prądu ładowania). W obecnej chwili korzystam z eneloopów i do zasobnika pod aparat jak i do lampy błyskowej. Zarówno aparat jak i lampa pracują bez uwag i nie odczuwają różnicy napięć. Bezpośrednio po zakupie, bez ładowania, na komplecie 4 baterii w lampie 580 EX, wykonałem około 450 zdjęć. Jak do tej pory patrząc przekrojowo dla mnie osobiście najlepszy produkt, szczególnie mając na uwadze sposób ich rozładowywania wtedy kiedy nie pracują oraz tzw. efekt pamięci. Jedne z najniższych cen - sklep internetowy AWA w Białymstoku. Natomiast zainwestuj w dobrą, inteligentną ładowarkę, w której można ustawiać różne wartości prądu ładowania, która ma tryb testowania, odświeżania. Z pozdrowieniami Nocarz.