Zobacz pełną wersję : Dysk zewnętrzny: My Book Mirror Edition 2TB czy 2 x HDD 2,5" zasilany z USB
Witam :)
Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami do przechowywania/backupu zdjęć. Mój komp to laptop więc jedynym wyjściem jest dysk zewnętrzny. Schemat wygląda tak, że zdjęcia po "sesji" lądują w kompie, są selekcjonowane, obrabiane itp itd i kilka ostatnich sesji siedzi na hdd w laptopie a ich kopia wraz z wszystkimi innymi moimi zdjęciami i ważnymi danymi ląduje raz na parę dni (jak mi się zachce albo sobie przypomnę) na zewnętrznym dysku 3,5" 1TB na USB. Wadą tego rozwiązania jest brak automatyzacji backupu i faktyczny brak kopii zapasowej bo większość zdjęć jest tylko i wyłącznie na tym dysku zewnętrznym.
I teraz którą drogą iść aby wszystko stało się bardziej uporządkowane i automatyczne oraz żebym nie zatonął w plątaninie kabli i zasilaczy ?
1. WD My Book Mirror Edition 2TB
http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=466
Wydaje się idealną propozycją jednak... orientujecie się może czy ten ich RAID jest obsługiwany przez jakiś programik co trzeba instalować czy to jest wszystko wbudowane w urządzenie? Tzn czy jak podłączę sobie dysk do kompa to od razu mi go wykryje jako 1TB a kopia z dysku na dysk będzie odbywać się już poza moim udziałem ? Czy najpierw musze poinstalować te ich softy itp itd i np jak podłączę do innego kompa to już nie bedzie działać? Chciałbym się obejść bez ich dedykowanego oprogramowania a jak się nie da to dziękuję.
2. 2 x WD Elements SE
http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=814
Jeśli opcja nr 1 nie działa tak jak bym chciał (tzn bez softu od WD nie da rady obsługiwać dysku) to plan B widzę taki: 2 niewielkie, zasilane z usb (aby ograniczyć kable i miejsce na biurku) dyski 2,5" a proces "mirroringu" symulowany przez jakiś tam program do backupów. Przykładowo na jeden dysk zgrywam dane ręcznie w razie pojawienia się nowych zdjęć a program do backupu z ustalonym harmonogramem pilnuje aby na drugim było zawsze to samo.
Co radzicie ? Może jakieś inne rozwiązania? Zależy mi na prostocie obsługi, jak najmniejszej ilości kabli oraz na tym żeby dyski chodziły non stop i najlepiej żeby sie usypiały na czas jak laptop nie działa.
Dzięki za sugestie.
pzdr
1) jeśli rozbierzesz kieszeń, to zawsze możesz podłączyć dysk, więc nawet jak padnie kontroler, dane są do wyciągnięcia
2) są aplikacje do synchronizowania danych między dyskami, bez sensu robić to ręcznie bo zawsze mozna czegos nie dograc a cos skasowac
3) zaden to backup, jesli bedzie na stale podlaczony do kompa - wyladowanie na linii i smalą się wszystkie dyski
1) Tyle to ja wiem: pytanie było czy trzeba instalować jakiekolwiek oprogramowanie od WD żeby używać tego dysku w trybie raid ?
2) racja
3) rzeczywiście o tym zapomniałem - w takim razie cofam to zdanie o pracy dysku non-stop
pro_fill
02-08-2010, 18:22
Zależy mi na prostocie obsługi, jak najmniejszej ilości kabli oraz na tym żeby dyski chodziły non stop
myślałem o produkcie WD lecz oprócz archiwizowania zdjęć chciałem również wykorzystać zewnętrzny dysk do muzyki i filmów.
po wielotygodniowych analizach skupiłem się na dysku multimedialnym, który łączy się u mnie z czterema komputerami za pomocą wi-fi, a do TV podłączony jest po HDMI.
żebyś nie myślał, że mam coś z reklamowania, ale kupiłem urządzenie hyundai, do którego mogę wrzucić dwa dyski 3,5" oraz inne podłączone po USB.
w efekcie końcowym:
- siedząc przed TV za pomocą pilota przeglądam zawartość udostępnionych katalogów na komputerach działającej w tej samej sieci wi-fi,
- z każdego komputera mam dostęp do zasobów dysku,
- oglądanie filmów, słuchanie muzyki a tym bardziej zdjęć przebiega płynnie po wi-fi,
- jeśli korzystasz z torrent'ów, to jest wbudowany klient i ściągasz bezpośrednio na dysk, a komputer wyłączasz,
- i inne
jeśli w twoim przypadku chodzi tylko o zdjęcia, to wybrałeś właściwy produkt.
1) Tyle to ja wiem: pytanie było czy trzeba instalować jakiekolwiek oprogramowanie od WD żeby używać tego dysku w trybie raid ?
nie, ma wbudowany kontroler raid 1
Ok dzięki wszystkim.
Prawdopodobnie jednak wybiorę opcję z dwoma dyskami 2,5" 500 GB. Nie będę musiał pamiętać o odłączaniu zasilacza od prądu. A dyski jak pokombinuje to schowam do szuflady pod kompem więc podłączenie będzie polegało tylko na włożeniu wtyczek USB do laptopa. Później total commander, dwa razy F5 i dane bezpieczne :)
Pozdr :)
krzysztofr
02-08-2010, 20:30
Jakiś czas temu stałem przed podobnym problemem.
Wybrałem Mirror edition 2TB i jestem bardzo zadowolony. Głównie kierowałem się kontrolerem raid 1. Teraz po powrocie wpinam kartę do czytnika, import w lightroomie, i nie muszę się martwić o backup :)
@pro_fill, wpinanie dysku z ważnymi danymi do sieci wifi nie jest zbyt rozsądne. Zbyt łatwo można do niego uzyskać nieautoryzowany dostęp.
Krzysztofr a co dba o Twoj backup, że Ty nie musisz sie martwić ? :) Jakiego oprogramowania używasz i czy dysk jest non stop podłączony do prądu/kompa czy go odłączasz na wypadek jakiegoś przepięcia, które "smali" wszystko :)
krzysztofr
02-08-2010, 21:34
Po prostu mam go włączony w tryb raid 1. Dlatego nie przejmuję się tym, że padnie dysk. Szansa, że naraz dwa ulegną awarii jest minimalna.
Dysk mam podłączony do stacji dokującej, więc używam go tylko jak jestem w domu. Dodatkowo wszystkie urządzenia mam podpięte do ups'a, którego wyłączam jak nie korzystam ze stacji.
dziobolek
02-08-2010, 21:47
Po prostu mam go włączony w tryb raid 1.
Co w prostym tłumaczeniu oznacza że, w obudowie "siedzą" dwa dyski.
Kopiujesz zdjęcia na jeden - na drugim automatycznie tworzy się lustrzana kopia.
Czyli masz te same fotki na dwóch dyskach.
Pozdrówka!
Dziobolek, czy Ty sądzisz, że my tu nie wiemy o czym mówimy ? :D
Od 2 lat używam Qnapa. Generalnie modeli jest od wścieku, ja mam starszy TS-109 II z pojedynczym dyskiem. Znajomemu poleciłem TS-210. Generalnie praktycznie bezobsługowe. Dysk sieciowy, wbudowany print serwer ( przydaje się jak jest więcej komputerów w sieci), oczywiście torrenty, serwer uPNP( strasznie mi spasował), iTunes-ów, WWW itp.
Dołączone oprogramowanie umożliwia backupowanie dowolnego katalogu/dysku z komputerów w sieci. Całościowo, różnicowo, do wyboru do koloru. Jakby ktoś był zainteresowany szczegółami to pytać.
dziobolek
02-08-2010, 22:06
:lol:
Dziobolek, czy Ty sądzisz, że my tu nie wiemy o czym mówimy ? :D
No cóż, jeśli po przeczytani wszystkich poprzednich postów -
w których powtórzona informacja już została zawarta - ktoś zadaje pytanie
Krzysztofr a co dba o Twoj backup, że Ty nie musisz sie martwić ? :) Jakiego oprogramowania używasz...
to przypuszczalnie techniczny żargon zawarty w powyższych postach
może być dla niego niezrozumiały, nieprawdaż??? ;-)
Pozdrówka!
Hehe ja sam rozpocząłem ten wątek wybierając My Book Mirror więc domyślnie powinni wszyscy wiedzieć, że ja wiem co to jest RAID :)
A pytanie do krzysztofr'a zadałem, gdyż chciałem poznać, bardziej szczegółowo drogę jaką przebywają jego pliki od karty pamięci do My Book'a - czy może używa dedykowanego softu czy coś... wyszło na to, że po prostu zrzuca z karty bezpośrednio na niego. Ja np zawsze najpierw zrzucam na kompa a dopiero później na dysk zewnętrzny.
marcin_s18
02-08-2010, 22:13
Mam takiego WD mirror edition 2TB. Generalnie to nie znam się na dyskach, ale z tego jestem zadowolony. Za ok 300zł więcej jest wersja która ma dodatkowo FireWire.
alfsky to co zaproponowałeś też ciekawe ale to już większe koszty i więcej zabawy w konfigurację i osprzęt sieciowy... aczkolwiek pomyślę i nad takim rozwiązaniem :)
pro_fill
02-08-2010, 22:28
@pro_fill, wpinanie dysku z ważnymi danymi do sieci wifi nie jest zbyt rozsądne. Zbyt łatwo można do niego uzyskać nieautoryzowany dostęp.
ja to wiem, dlatego stosuję kilka zabezpieczeń ;)
wracając do dysków 2,5" to jest jeden minus - max poj.tych cieńszychto 640 GB. no i cena - dużo droższe niż 3,5"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps.
najbezpieczniejsze dyski są te niepodpięte do sieci i internetu
No właśnie te mniejsze dyski są mniej pojemne ale moje archiwum to teraz 140gb i nie sądzę, żebym zapełnił 500GB przez najbliższe 3-4 lata a wtedy to już zrobią jakieś większe albo tańsze :)
alfsky to co zaproponowałeś też ciekawe ale to już większe koszty i więcej zabawy w konfigurację i osprzęt sieciowy... aczkolwiek pomyślę i nad takim rozwiązaniem :)
Konfiguracja początkowa ogranicza się do sformatowania dysku. Do reszty dojdziesz w miarę używania. Koszt zgadza się większy, ale IMHO warto. Soft naprawdę dopracowany, wykonanie porządne nie jakaś chińszczyzna. Ostatnio na jakiejś konferencji widziałem podobne rozwiązanie Iomegi. Sprzęt wyglądał całkiem przyzwoicie, parametry też całkiem ok. Ale jak to od strony softu wygląda nie wiem, potestować nie miałem okazji.
Ok a powiedz mi czy kupując np tu http://www.epasystemy.pl/pl/qnap-ts-210.html dostaję od razu te dwa dyski czy muszę je oddzielnie dokupić?
Co do samego sformatowania dysku na początek... mogę tego ustrojstwa używać na początku jak zwykły dysk zewnętrzny na usb a resztą bajerów pobawić się z czasem... tak?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorry już doczytałem, sprzedają bez dysków niestety...
sebcio80
03-08-2010, 03:05
na allegro jak sie poszuka mozna kupic sama obudowe na dwa dyski 3,5 z kontrolerem RAID, do obudowy mozemy sami sobie wlozyc dyski jakie chcemy:
http://allegro.pl/item1158737206_welland_me_580j_obudowa_usb_raid_na _dyski_3_5.html
obudowa ma USB 2.0 i co wazne eSATA
Zbliża się wypłata a więc czas coś wybrać już na poważnie. Waham się jeszcze między tylko dwoma opcjami.
1. 2 dyski 2,5" na usb
2. Dysk sieciowy NAS z raidem 1
Aby oszacować koszty drugiego rozwiązania mam pytania do znawców :)
Moja konfiguracja sieci wygląda tak: wynajmuje mieszkanie, właściciel ma internet i udostępnia go przez WIFI. Ja w domu mam dwa laptopy, które przez to wifi mają dostęp do internetu i przez to samo wifi mamy jakby "sieć domową" do wymiany plików.
Serwer NAS ma jedno złącze ethernet. Jak to połączyć z laptopami? Czy wystarczy jakiś switch czy może router i kablami sieciowymi połączyć ? Czy może jakoś przez WIFI się da?
Zauważyłem jednak, że wymiana plików po WIFI w obecnej trwa u mnie strasznie długo i podczas przesyłania zatyka internet, wolałbym więc z NASem łączyć się przez kabel lub jakąś drugą, stworzoną przeze mnie sieć wifi. Pytanie czy laptop może być jednocześnie podłączony do dwóch sieci wifi ?
Jeśli wybrałbym kable sieciowe to łatwo to będzie wszystko później skonfigurować ?
Niezbyt się znam na sieciach i stad tyle pytan :)
Dzieki za pomoc.
sebcio80
05-08-2010, 18:17
NAS to po prostu taki mały komputer, oprócz dysków, masz tam normalnie procesor i pamięć RAM, podlaczasz go do sieci jak zwyczajny inny komp, ma to swoje zalety, moze byc wlaczoy 24 godziny na dobe, pobiera stosunkowo malo pradu, i mozesz sobie np skonfigurowac dostep do danych na dyskach przez net z kazdego miejsca na swiecie, jesli Ci to potrzebne to kup, ale jak chcesz po prostu miec backup to lepiej kupic zwyczajny dysk zewnetrzny
Backup był początkowym celem, teraz zastanawiam się nad jego rozszerzeniem o dodatkowe opcje jak torrenty, podłączenie dwóch kompów, automatyzacja itp. NAS wydaje się ciekawym rozwiązaniem, tylko muszę się z sieci dokształcić :)
pro_fill
05-08-2010, 19:37
no pomału idziesz w kierunku, jaki ja obrałem.
odwiedź www.humanmedia.pl
mają duży wybór zarówno dysków sieciowych jak i multimedialnych. wybierasz obudowę i dokupujesz dysk.
możliwość łączenia po USB, LAN i WIFI
jest co wybierać.