PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw Samyang 500mm f/8,0 Mirror MC- Pytanie

DonBilson
02-08-2010, 14:29
Witam

Mam do was pytanie...

Zaczynam zabawe z fotografia wiec jestem jeszcze 100% amatorem

chce dokupic do aparatu (450d) obiektyw.

jest nim : Samyang 500mm f/8,0 Mirror MC

i tutaj moje pytania

1. Co on tak naprawde daje.
2. czy warto?
3.co wogole znacza te cyfry o.O

Dziekuje za wyrozumialosc i pomoc w zrozumieniu mi niektorych spraw.

dinderi
02-08-2010, 14:35
1. Co on tak naprawde daje.Możliwość robienia zbliżeń odległych obiektów

2. czy warto?Obiektyw za 4 stówki. Sam musisz zdecydować, czy warto. You've got, what you paid for...

8.0 to liczba maksymalnego otworu przesłony - czyt. ciemno jak w d... więc obiektyw raczej do bardzo dobrych warunków oświetleniowych

DonBilson
02-08-2010, 15:44
Obiektyw za 4 stówki. Sam musisz zdecydować, czy warto.

Tak wiem ze musze sam zdecydowac tylko czy dla mnie Amatora on cos da?

czy lepiej juz uzbierac na inny? jesli tak to na jaki zeby juz w miare przyzwoite zdjecia robilo?

Albo inaczej

Jaki jest najtanszy obiektyw ktory robi przyzwoite zdjecia(nie mowie tu o kwocie 400 zł tylko tak do 1000-1200zł uzywany badz nowy)

ghrond
02-08-2010, 15:50
Tak wiem ze musze sam zdecydowac tylko czy dla mnie Amatora on cos da?

czy lepiej juz uzbierac na inny? jesli tak to na jaki zeby juz w miare przyzwoite zdjecia robilo?

Albo inaczej

Jaki jest najtanszy obiektyw ktory robi przyzwoite zdjecia(nie mowie tu o kwocie 400 zł tylko tak do 1000-1200zł uzywany badz nowy)

70-200/4L ale to od ok 1600zł używki
sigmy różne 70-300 apo, w tej cenie się zmieścisz, ale musisz poszukać, żeby dobry model trafić

jahjah1986
02-08-2010, 15:51
Ja bym to cudo w 100% odradzał ....ciemne i badziewne ...
Jak rozumiem masz body 450d i kit 18-55 ?
bo jak masz narazie samo body to kup za małą kase kita i zobacz czego Ci bedzie brakowało
ewentualnie C50 1.8 II cos ok 400zł
dłużej C70-200 f4 tylko on chyba cos ok 1500-1700
C55-250 f4-5.6 IS cos ok 1000

roshuu
02-08-2010, 15:54
jest jeszcze bardzo dobry 100-300 (patrz moja stopka) i spokojnie za 1000zl kupisz.

DonBilson
02-08-2010, 15:57
Panowie tak mam 450d no i kitek z IS.

No wiadomo ze chce najpierw pozadnie nauczyc sie kadrowac i innych na podstawowym kicie.

Jednak za jakis czas trzeba bedzie kupic lepsze szklo.

Dlatego mysle ze warto juz sie rozejrzec i dobrac porad innych bardziej ogarnietych ;)

mozna prosic o jakis linki allegro albo cos innego zeby zobaczyc poczytac i wogole?

przypominam ze chodzi o kwote okolo 1000zl

Kolaj
02-08-2010, 16:03
3.co wogole znacza te cyfry o.OUwierz mi na słowo, że doputy, dopóki nie będziesz znał odpowiedzi na takie pytania, tego rodzaju obiektywy są Ci absolutnie zbędne. Powiedz, dlaczego pomyślałeś akurat o tym, bardzo specyficznym szkle?

dr_bonzo
02-08-2010, 16:11
No wiadomo ze chce najpierw pozadnie nauczyc sie kadrowac i innych na podstawowym kicie.

Jednak za jakis czas trzeba bedzie kupic lepsze szklo.

Dlatego mysle ze warto juz sie rozejrzec i dobrac porad innych bardziej ogarnietych

Poczekaj z zakupem, porob zdjecia - dowiesz sie co cie interesuje, w ktorym kierunku chcesz sie rozwijac: krajobrazy, portrety, ptaki/samoloty, makro - i wtedy dobierz obiektyw. Ten Samyang jest jakosci proporcjonalnej do ceny i pozwoli ci robic TYLKO zdjecia odleglych obiektow w zblizeniu (brak zooma, ciemny obiektyw).

Jak wyzej: poznaj podstawy fotografowania lustrzanka, ustawiania parametrow, zaleznosci rezultatow od parametrow itd.

DonBilson
02-08-2010, 16:32
Chetnie bym przeczytal taki poradnik napisany prostym slowem.

Jest gdzies tutaj na forum taki poradnik gdzie sa opisane wszystkie takie specyfikacje?

ktos pewnie powie opcja szukaj nie boli. jednak nie oblsuguje takimi nazwami i moze komus przez przypadek rzucil sie taki poradnik nie koniecznie na tym forum lecz gdzies indziej

Chuck
02-08-2010, 16:43
Może na początek tutaj:
http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html

http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html

a po tym google i konkretniejsze pytania.

DonBilson
02-08-2010, 17:07
dzieki bardzo te poradniki wytlumaczyly juz te liczby przynajmniej na obiektywie.

oskardj92
02-08-2010, 19:43
No to już duży krok do przodu :) Co do obiektywu, ten 500mm ciemny i bardzo mało byś go używał. Tak jak pisał mój poprzednik, kup 55-200 i Ci w 100% styknie ;)

dziobolek
02-08-2010, 20:48
...kup 55-200 i Ci w 100% styknie ;)

IMHO lepiej dołożyć do C 55-250 IS.

Pozdrówka!

tito86
02-08-2010, 22:56
dodam, że tym samyangiem 500mm trudno się pracuje i to jest obiektyw lustrzany. będziesz miał zawsze tylko f8 (choć to i tak ciemno), a tło wychodzi specyficzne i raczej bez statywu ani rusz. jestem przekonany że po 2 dniach byś go przeklinał. posłuchaj porady z canonem 55-250 lub sigmą 70-300. ale przede wszystkim poświęć trochę czasu na doczytanie podstaw

dziobolek
02-08-2010, 23:22
...a tło wychodzi specyficzne...

O ile dobrze pamiętam, to akurat "lusterka" Samyang (500 i 800mm) mają dużo lepszy bokeh,
nie produkują "obwarzanków" tak jak konkurencja.
Świetnie się nadają do rozpoczęcia przygody w astrofotografii i/lub spottingu.

Pozdrówka!

tito86
03-08-2010, 01:57
dziobolek, tak na szybko znalazłem przykłady.wiem, że marne, ale na pierwszy rzut oka widać co i jak. Falcon podpięty do nikona, pozostałe do Canona. jak dla mnie i tak jest "obważanek", choć trzeba przyznać że lepiej to wygląda niż na tym starym z m42 (nie pamiętam nazwy)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://michalwloch86.webpark.pl/mirror.jpg)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mowa była o samyangu, ale to w zasadzie to samo co falcon...

Bart3k
03-08-2010, 07:35
Witam
chce dokupic do aparatu (450d) obiektyw.

jest nim : Samyang 500mm f/8,0 Mirror MC

popraw mnie jeżeli się mylę .... ale wybrałeś to szkło wyłącznie ze względu na cenę i wygląd... i nie za bardzo wiesz do czego się to stosuje... no chyba że mieszkasz w bloku i chcesz nim zaglądać do sąsiadek pod prysznic :P

michael_key
03-08-2010, 08:34
DonBilson widzę w u Ciebie jakąś nie konsekwentność. Piszesz najpierw o armacie 500mm za 400zł zakładając przy tym wątek, po czym wycofujesz się z niej i już szukasz szkła do 1000zł, w którym długi koniec nie jest tak ważny.
Pytasz o najtańszy obiektyw który robi przyzwoite zdjęcia. Nie masz konkretnych kryteriów, po prostu rozszerzasz zestaw. Podobnych wątków o podobnych parametrach co Twój już trochę było, najbardziej zbliżone, poczytaj sobie:

1. Canon 450D - teleobiektyw (http://canon-board.info/showthread.php?t=54213);

2. Tanie teleobiektywy (http://canon-board.info/showthread.php?t=50917).

gavin
03-08-2010, 09:42
magia długiej białej lufy :P

dziobolek
03-08-2010, 11:24
dziobolek, tak na szybko znalazłem przykłady...
mowa była o samyangu, ale to w zasadzie to samo co falcon...

Daleko szukasz. Może niekoniecznie...
Zerknij pod ten link:
[test] Samyang 500mm f/6.3 M (http://canon-board.info/showthread.php?t=46304)
sugerowałem się fotkami w tym teście - ja tam "obwarzanków" nie widzę.
To fakt - to jest wersja jaśniejsza, czyli f/6.3 ale mam nadzieję,
że wersja ciemniejsza jest równie dobra optycznie.
Zawsze można zapytać Cichego jak to wygląda ;-)

Pozdrówka!

tito86
03-08-2010, 13:00
Daleko szukasz. Może niekoniecznie...
Zerknij pod ten link:
[test] Samyang 500mm f/6.3 M (http://canon-board.info/showthread.php?t=46304)!
Daleko nie szukam, u siebie na dysku. test Cichego widziałem. co do robienia kółeczek, to powiem, że ładnie je rozmywa jeśli obiekty są od siebie odpowiednio oddalone
Specjalnie dla Ciebie zrobiłem kilka zdjęć. jeden kadr, ale wyostrzałem przed, w i za punktem (drzewem)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/9417/dziobolek.jpg)

dziobolek
03-08-2010, 14:08
Daleko nie szukam, u siebie na dysku. test Cichego widziałem. co do robienia kółeczek, to powiem, że ładnie je rozmywa jeśli obiekty są od siebie odpowiednio oddalone
Specjalnie dla Ciebie zrobiłem kilka zdjęć. jeden kadr, ale wyostrzałem przed, w i za punktem (drzewem)

Wielkie Ci dzięki, dobry człowieku ;-)
Nie ukrywam, że od czasu do czasu kusi mnie ten wynalazek :roll:
Co to dokładnie za szkiełko było/jest???

Pozdrówka!

MC_
03-08-2010, 14:11
Używałem trochę obiektywu lustrzanego Sony 500/8 z A700/900. AF działał i to nawet całkiem skutecznie i szybko. Bokeh specyficzny, może się niektórym nie podobać, ale ja go lubię.
Chętnie bym więcej zdjęć z tego Ciamcianga zobaczył.

tito86
03-08-2010, 14:43
szkoło Falcon 500/8 Mirror MC z mocowaniem do Nikona (dokładnie pierścień z T2 na N). Nie mój, ale mam dostęp. Moje odczucia, ma makro, leciutki, krótki i pękaty, filtry od strony mocowania, wrażliwy na poruszenie. sztuka którą miałem w rękach wydaje się dawać mało kontrastowy obraz, pierścień ostrzenia chodzi z odpowiednim oporem. problemów z ustawieniem ostrości nie ma, pierścień chodzi wzorowo. minusem jest na pewno jego światło.

MC_
03-08-2010, 14:47
Bardziej teraz interesuje mnie wersja f6.3
A słabszy kontrast jest normalny przy tego typu obiektywie.

nor
04-08-2010, 15:44
...
8.0 to liczba maksymalnego otworu przesłony ...

Dokładniej pisząc to jedyna wartość "przesłony". Obiektywy lustrzane są b. specyficznie zbudowane. Są lekkie w stosunku do ogniskowej, ale ciemne i nie ma możliwości regulacji głębią ostrosci (stała "przesłona" - a własciwie jej brak).

O ile dobrze pamiętam, to akurat "lusterka" Samyang (500 i 800mm) mają dużo lepszy bokeh,
nie produkują "obwarzanków" tak jak konkurencja.

...

Obważanki wynikają z konstrukcji obiektywu lustrzanego - nie da się ich uniknąć - ich obecność i wielkość zależy od warunków w jakich był wykonywany kadr.
Ale można je twórczo wykorzystać :)
... obwarzanki

dziobolek
04-08-2010, 20:07
...Obważanki wynikają z konstrukcji obiektywu lustrzanego - nie da się ich uniknąć - ich obecność i wielkość zależy od warunków w jakich był wykonywany kadr...
Link do testu - post #21 - w którym Cichy pisze:

Do minusów zaliczyłbym koszmarne rozmycie tła.

Nie zaliczyłem tego do minusów - rozmycie tła ma mniej więcej takie, co tanie teleobiektywy. Nie zauważyłem jednak typowego rozmycia dla lustrzanych obiektywów, tzw. "obrączek".
hmmm, no dobra, na upartego coś tam się wypatrzy może :roll:

Pozdrówka!