PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana Pentaxa k-x na ?

RTSiak
02-08-2010, 11:06
ja w temacie, mam zamiar zmienic system najchetniej na Canona ewentualnie na nikona... w Pentaxie denerwuje mnie rynek wtorny jak i pierwotny... dostepnosc szkiel jest ograniczona a na zamowione czeka sie po kilka tydz;/ o uzywkach nie wspomne bo 3/4 jest prawie nie do zdobycia

w P brakuje mi rowniez podswietlonych punktow af niby nic wielkiego ale jakies takie przyzwyczajenie z sony;] no i w mroku/ciemnosciach bez doswietlenia nie ma szans na zlapanie ostrosci (szybkosci i celnosc af tez jest odrobine niezadowalajaca) ale na tej polce cenowej chyba nie znajde nic co bez doswietlenia bedzie lapalo af;]

zalezy mi na nowym / uzywanym na gw lustrze, kiedys zastanawialem sie nad 450d ale chyba jednak jest juz dosc spora oznica miedzy nim z P, z N wpadl mi w oko d5000, a C sam nie wiem co bym konkretnie chcial dlatego pytam, dobrze by bylo gdyby w miare mozliwosci malo szumial, krecenie filmow nie jest wymogiem, najwazniejsze to jaknajlepszy af, (dostepnosc szkiel i reszty gratow w C i N sa podobne wiec to mnie nie martwi) co byscie polecili, na oco zamienic kixa lub sprzedac go i co kupic ?(kix w dual kicie)

zaitsev
02-08-2010, 11:18
zalezy mi na nowym / uzywanym na gw lustrze, kiedys zastanawialem sie nad 450d ale chyba jednak jest juz dosc spora oznica miedzy nim z P, z N wpadl mi w oko d5000, a C sam nie wiem co bym konkretnie chcial dlatego pytam, dobrze by bylo gdyby w miare mozliwosci malo szumial, krecenie filmow nie jest wymogiem, najwazniejsze to jaknajlepszy af, (dostepnosc szkiel i reszty gratow w C i N sa podobne wiec to mnie nie martwi) co byscie polecili, na oco zamienic kixa lub sprzedac go i co kupic ?(kix w dual kicie)
D5000 nie ma śrubokręta, więc odpadają Ci tańsze szkła w N. Jeśli N to bym celował w D80/90...
K-x akurat mało szumi, więc lepiej raczej nie będzie.
Jeśli chcesz w puszce dobry AF w dobrej cenie, to poszukaj używanej 40D. Da radę trafić sztukę z gwarancją, bo jeszcze do niedawna była w sklepach. Na prawdę dobra pucha za te pieniądze.

jahjah1986
02-08-2010, 11:18
ja sie zastanawialem miedzy c450d a nd5000 i mam 450d ale gdyby nie brak gotowki i dobra promocja na 450d to kupil bym d5000. mimo wszystko 450-tka fajny sprzęt, ale zmieniac k-x na 450d to chyba nie ma sensu, ewentualnie na cos xxD

dreamstorm
02-08-2010, 11:37
Koledzy powyżej dobrze radzą.
Miałem kiedyś Pentaxa K200D - czyli prawie to samo co Ty masz i wymieniłem na 40D.
Zamiana była bardzo dobrym pomysłem. AF znacznie lepszy. Szumy tez mniejsze przy wysokim ISO. Cena 40D jest teraz bardzo niska w porównaniu z tym co ta pucha potrafi.
Ewentualnie można się zastanowić nad 30D, ale raczej nie brałbym nic ze segmentu XXXd a nikona też albo D80/D90 minimum, przy czym D80 szumi znacznie bardziej niż 40D.

Tomek67
02-08-2010, 13:12
D5000 nie ma śrubokręta, więc odpadają Ci tańsze szkła w N. Jeśli N to bym celował w D80/90...
K-x akurat mało szumi, więc lepiej raczej nie będzie.

Nikon D80 to CCD, szumi dużo bardziej jak K-x.
D5000 i D90 mają CMOS i sumy zbliżone do K-x.
Canon 450D to CMOS, ale mimo wszystko też szumi ciut bardziej jak D5000 czy D90.
Wszystkie Nikony mają diodę wspomagania AF.
I tak ogólnie wydaje mi się, że nawet bez tego wspomagania dobrze radzą sobie z AF przy kiepskim oświetleniu.
Na 100% dużo lepiej jak tanie Sony czy Olympus.

RTSiak
02-08-2010, 14:46
ehh no d90 fajny ale niestety musial bym jeszcze sporo doplacic

zastanawiam sie teraz glownie d5000 vs 40d ;] musze sie chyba z tym przespac... duzo tych tanich szkiel N potrzebuje srubokreta? nie znam za dobrze ich systemu i nawet nie wiem ktore nie maja wlasnego silnika;/

jahjah1986
02-08-2010, 15:21
ehh no d90 fajny ale niestety musial bym jeszcze sporo doplacic

zastanawiam sie teraz glownie d5000 vs 40d ;]

d5000 vs 40d
Win 40D :)

zaitsev
02-08-2010, 17:08
zastanawiam sie teraz glownie d5000 vs 40d ;]
Czyli zastanawiasz się nad okrojonym body entry level (D5000), a puchą dla zaawansowanych amatorów, czy wręcz półprofesjonalną (40D)...

RTSiak
02-08-2010, 18:53
zastanawiam sie bo 40d raczej ciezko jest dostac z malym przebiegiem w dodatku na gw...;/

zaitsev
02-08-2010, 19:08
zastanawiam sie bo 40d raczej ciezko jest dostac z malym przebiegiem w dodatku na gw...;/
Na Allegro są od 3k przebiegu... A gwarancja to mus? Po gwarancji sprzęt jest do śmieci? Najczęściej pada migawka, która jest wymieniana gratis niezależnie od gwarancji, tylko od przebiegu. A jeśli pada coś innego to zazwyczaj i tak po gwarancji. ;-)

RTSiak
02-08-2010, 22:19
troche szkoda mi wymieniac 3 miesieczny aparat na cos co nawet nie ma kawalka gw :P juz mam taki metlik w glowie jak przy kupnie kixa... ehhh

chyba bede musial namierzyc kogos z lodzi z 40d i pomacac go bo w sklepach juz go chyba nigdzie nie ma;/ jakby mi sie trafila uzywka w dobrym stanie z malym przebiegiem chyba lykne

dziobolek
02-08-2010, 22:30
troche szkoda mi wymieniac 3 miesieczny aparat na cos co nawet nie ma kawalka gw :P juz mam taki metlik w glowie jak przy kupnie kixa... ehhh

chyba bede musial namierzyc kogos z lodzi z 40d i pomacac go bo w sklepach juz go chyba nigdzie nie ma;/ jakby mi sie trafila uzywka w dobrym stanie z malym przebiegiem chyba lykne

Pomacać to możesz i 50D - fizycznie prawie to samo.

Pozdrówka!

RTSiak
02-08-2010, 23:08
a co myslicie o wymianie n 500d? jak tam wyglada sprawa z af?

rbucz
02-08-2010, 23:32
Wiesz, takie wymiany mają sens, gdy dają jakiś postęp, rozwój. Sam miałem Pentaksa, zmieniłem na 40d (bo lepszy AF) i perspektywa FF(teraz mam 5d). Zastanów się jakich szkieł potrzebujesz, bo dostępność używek w P jest słaba, fakt, ale jak się chce, to się kupi. Szumy z puszek APS-C to K-X ma akurat najniższe, lepiej będzie tylko na FF. Ergonomia - cóż - Pentax też ma lepszą, zwłaszcza w półprofesjonalnych puszkach (40-50d vs K-7). Ale ceny szkieł w C zdecydowanie niższe a AF lepszy. Reasumując - jeśli zmieniać dla AF i tańszych szkieł - serie xxxd Canona bym sobie odpuścił. Poszukaj 40d / 50d nie przejmując się gwarancją.

Bart3k
03-08-2010, 09:45
gwarancja fajna sprawa... ale podejdź do tego inaczej... jak ktoś w rocznym czy 2-letnim sprzęcie ma przebieg ok 5000/10000 to 1.puszka sprawdzona 2. niewiele zjechana... a cena połowę niższa... sam 2 puszke kupiłem używaną właśnie z tego względu żeby nie przepłacać a zapodać sobie w miarę nową zabawkę w cenie .... 40% niższej

michael_key
03-08-2010, 10:02
Ja jestem podobnie jak większość (jeśli nie wszyscy) za 40D. Sam popatrz (http://allegro.pl/listing.php/search?category=28190&from_showcat=1&order=p&string=canon+40d&change_view=1&buy=0) jak przedstawiają się oferty na Allegro.

polon
03-08-2010, 10:14
ja miałem samsunga gx10 czyli pentaxa k10d. Przeszedłem na canona 7d. I powiem tak... użytkowanie, ergonomi i intyicyjna obsługa w tym moim samsungu miażdżyły! Wszystko to kwestia przyzwyczajenia ale ...to łyżka dziegdziu w canonie. Ja bym sie powaznie zastanowił na nikonem d90 - funkcjonalnosc wydaje mi sie z pentaxa skopiowali pare dekad temu wiec bedzie dobrze. A co do puszek w stylu 500D - człowieku, tak małego wizjera to nie życzyłbym nawet najgorszemu wrogowi. W moim samsungu miałem wiekszy niż teraz w 7D :/

moja rada jest taka żeby nie kupowac nic w sytlu 500d, jesli juz to 40d ale rozważ też nikona d90 i daj sobie spokój z d5000

RTSiak
03-08-2010, 10:47
kurde ale mnie przekabaciliscie na uzywke ehhh ;] jesli uzywka to faktycznie chyba bede mierzyl wlasnie w d90 (zawsze go chcialem ale drogie bydle bylo/jest;/) ewentualnie to 40d albo przespie sie jeszcze ze 3 nocki i dojde do wniosku ze af w kixie mimo wszystko nie jest tragiczny a szkiel nie bede kupowal niewiadomo ile wiec... ehhh ide poogladac allegro;]

polon
03-08-2010, 11:11
jesli chcesz zostawic kxa to rozejrzyj sie za 70mm f2.4 limited. Ja miałem to szkło - super sprawa, w ogóle lmitedy pentaxa są super. Dostepnosc jak pisałes - może nie jest najlepsza ale używke kupiłem bez problemu, sam potem sprzedałem za 1450zł. A cena jak za taka jakosc jest naprawde korzystna. Monitoruj dział giełda na pentax org pl

dreamstorm
03-08-2010, 16:39
Szkiełka Pentaxa mają rewelacyjną jakość optyczną (uogólniając), ale niestety z jasnością już gorzej.

RTSiak
03-08-2010, 17:01
tzn co jest nie tak z jasnoscia ??

polon fajoskie ^^ szkielko... ehhh ale poki co najpierw chcialbym wymienic krotkiego kita (czy to w P czy czyms nowym...;]) w oko wpadl mi tamron 17-50/2.8 ale podobno najlepiej byloby przestrzeic kilka szt. w sklepie bo trafiaja sie ''felery'', a jak nie krotkiego to dlugiego no ale tam juz w gre wchodzi 2/3x taka kasa;/

dziobolek
03-08-2010, 22:02
...w oko wpadl mi tamron 17-50/2.8 ale podobno najlepiej byloby przestrzeic kilka szt. w sklepie bo trafiaja sie ''felery''...

Ewentualnie zagadnąć naszego forumowego dilera tychże i... kupić pewniaka ;-)

Pozdrówka!

rbucz
03-08-2010, 23:09
tzn co jest nie tak z jasnoscia ??
W Pentaksie nie ma jasnych stałek krótszych niż 50mm, tzn jest FA31/1,8 ltd (znakomite zresztą), ale w cenie C35/1,4. Ale szerzej to już nie bardzo (jeszcze jest 14mm/2,8). A na cropowych puszkach - bo FF ciągle brak - to niezbyt szeroko.

RTSiak
04-08-2010, 10:56
juz sie zdecydowalem... tzn na funalowa 2 ;] mianowicie d90 vs 40d... i teraz juz kompletnie nie wiem ktory wybrac....

dziobolek
04-08-2010, 11:30
juz sie zdecydowalem... tzn na funalowa 2 ;] mianowicie d90 vs 40d... i teraz juz kompletnie nie wiem ktory wybrac....

Ergonomia podobna. Na plus dla D90 - filmy.
Hmmm, może skup się na tym co produkują, jakie robią fotki,
tzn pogooglaj i oceń jakieś porządne galerie z obu modeli.
Bo jak ktoś kiedyś powiedział:
"Nikon robi fajne puszki,
Canon robi fajne zdjęcia" ;-)
Ja m.in. ze względu na jakość obrazka wybrałem Canona.
Ale czasy się zmieniają, technologia idzie do przodu...

Pozdrówka!

RTSiak
04-08-2010, 11:46
jakies konkretne linki po za pixel paper?:P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kurde nie wiem jak edytowac posta :P i Ci N raczej beda produkowaly troche lepsze obrazki od k-x ?

dziobolek
04-08-2010, 11:56
jakies konkretne linki po za pixel paper?:P

Po prostu Google i... dużo czasu i cierpliwości + opanowanie i zimna krew.
Jak najwięcej zwykłych pstryków, zwykłych ludzi ;-)

Pozdrówka!

winiarro
04-08-2010, 15:48
Moim zdaniem skończyły się czasy, gdy jakaś puszka w podobnym segmencie produkowała wyraźnie lepsze obrazy. Według mnie lepiej zwracać uwagę na ergonomię aparatu i ceny interesujących nas szkieł w danych systemach. Szczególnie zwracanie uwagi na zdjęcia zwykłych posiadaczy nie jest dobrym pomysłem. Część jedzie na auto, wychodzi niepotrzebnie na wysokie iso, foci w południe przy strasznych kontrastach, nie panuje nad przesłoną i af-em. Więc każdym aparatem można robić gnioty. A dla dobrego efektu i tak wywołuje się rawa, bo często kontrast, nasycenie czy balans bieli w jpg-u są dalekie od naszego ideału.

zaitsev
04-08-2010, 19:44
kurde nie wiem jak edytowac posta :P i Ci N raczej beda produkowaly troche lepsze obrazki od k-x ?
Przede wszystkim w C i N masz perspektywę FF co dla mnie miażdży jakikolwiek obrazek z Pentax'a.
Kup Canona, bo body Canona wyglądają ładniej. ;-)

dziobolek
04-08-2010, 20:56
...Szczególnie zwracanie uwagi na zdjęcia zwykłych posiadaczy nie jest dobrym pomysłem. Część jedzie na auto, wychodzi niepotrzebnie na wysokie iso, foci w południe przy strasznych kontrastach, nie panuje nad przesłoną i af-em...
No i o to chodzi - co ci po świetnej ergonomii, jeśli nie panujesz nad... :-?
AWB - IMHO świetny wynalazek jeśli działa należycie. Jeśli wariuje zbyt mocno, to... :roll:
Pisząc - zwyczajne pstryki - miałem na myśli by odpuścić sobie wszelkie "szopowane" fotki.
Dla mnie ważny jest każdy parametr, włącznie z jakością na wysokim ISO.
Po exif'ach wyśledzisz bardzo wiele z tego co cię interesuje, o ile jesteś zainteresowany.

Więc każdym aparatem można robić gnioty. A dla dobrego efektu i tak wywołuje się rawa, bo często kontrast, nasycenie czy balans bieli w jpg-u są dalekie od naszego ideału.
Hmmm, gnioty... dla ciebie "zwykłe pstryki" to gnioty???
Dobry aparat, to taki, który nie zmusza do korzystania z RAW nazbyt często,
to taki w którym JPEG prosto z puszki jest OK, lub jak to ładnie ująłeś, jest bliski ideału.
Taki jest dla mnie np. mój "stary dobry" Olek E-400 - 99% JPEG jest dla mnie OK.

Pozdrówka!