Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5d mk II - Pojawiające sie i znikające hotpixele

semimatt
01-08-2010, 12:30
Czy to mozliwe, ze hotpixele moga się pojawiac i znikać ? wczoraj fotografowałem pół dnia reportaż i przez pierwszych ok 50 fotografii mam ok 10-15 hotpikesli na każdym zdjeciu w tych samych miejscach (robiłem RAW - iso od 800-3200), a na poźniejszych juz ich nie ma... mimo podobnych ustawien.

Teraz tego nie ma i mam nadzieje, ze nie wróci ale moze byc to symptom czegos ? Zdażyło sie cos takiegos komuś ? ja mam zawsze jakies dziwne problemy ze sprzetem odkąd pamietam :/

ElSor
01-08-2010, 13:48
A usuwales hotpixele poprzez "manualne czyszczenie matrycy" ?

semimatt
01-08-2010, 21:52
A usuwales hotpixele poprzez "manualne czyszczenie matrycy" ?

A to ma jakiś wływ na hotpixele ? czy na syfy na matrycy tylko ? bo nie widze związku miedzy przedmuchaniem matrycy gruszką a usunięciem hotpixeli.

xsardas
01-08-2010, 22:24
A hotpixele nie powodują iż aparat jest niesprawny z winy sprzedającego?

Sławek
01-08-2010, 22:31
U mnie wychodzą tylko przy wysokim ISO.

dzuniek
01-08-2010, 22:37
A którą masz wersję softu?

semimatt
02-08-2010, 01:12
A którą masz wersję softu?

2.0.3

niewiem jak to sie dzieje ale nie rozumiem dlaczego, włączyłem teraz aparat i wykonałem zdjecia bez lampy - było ok, założyłem speedlite 430II i z odpaloną pojawiły się... po wyłączeniu jej nie znikły. znikły dopiero po wyłączeniu i właczeniu aparatu. Przy powtórce powyższych czynnosci nie pojawiły sie...

http://semimatt.pl/pub/IMG_0725.CR2 hot pixele w lewym dolnym rogu spokojnie 4 mozna dojzeć, po prawej przy krawędzi na dole kolejne 4, oczywiscie jak sie wyłaczy odszumianie w dpp to widać bardziej, nie mowiac juz o wywoływaniu w ACR

ElSor
02-08-2010, 03:06
A to ma jakiś wływ na hotpixele ? czy na syfy na matrycy tylko ? bo nie widze związku miedzy przedmuchaniem matrycy gruszką a usunięciem hotpixeli.
No wlasnie ma zwiazek - gdy zostawisz dekielek zalozony na body i wlaczysz reczne czyszczenie matrycy na kilkanascie - kilkadziesiat sekund wtedy usuwasz (mapuszesz) hotpixele.
O tym mozesz poczytac na forum w innym watku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://canon-board.info/showthread.php?t=47259 (na 5D mk II tez dziala)

dzuniek
02-08-2010, 09:58
2.0.3

niewiem jak to sie dzieje ale nie rozumiem dlaczego, włączyłem teraz aparat i wykonałem zdjecia bez lampy - było ok, założyłem speedlite 430II i z odpaloną pojawiły się... po wyłączeniu jej nie znikły. znikły dopiero po wyłączeniu i właczeniu aparatu. Przy powtórce powyższych czynnosci nie pojawiły sie...

http://semimatt.pl/pub/IMG_0725.CR2 hot pixele w lewym dolnym rogu spokojnie 4 mozna dojzeć, po prawej przy krawędzi na dole kolejne 4, oczywiscie jak sie wyłaczy odszumianie w dpp to widać bardziej, nie mowiac juz o wywoływaniu w ACR

Redukcja szumów przy wysokim ISO (w ustawieniach) załatwi sprawe naszybciej i najprościej.

koraf
02-08-2010, 10:20
Czy to mozliwe, ze hotpixele moga się pojawiac i znikać ? wczoraj fotografowałem pół dnia reportaż i przez pierwszych ok 50 fotografii mam ok 10-15 hotpikesli na każdym zdjeciu w tych samych miejscach (robiłem RAW - iso od 800-3200), a na poźniejszych juz ich nie ma... mimo podobnych ustawien.

Teraz tego nie ma i mam nadzieje, ze nie wróci ale moze byc to symptom czegos ? Zdażyło sie cos takiegos komuś ? ja mam zawsze jakies dziwne problemy ze sprzetem odkąd pamietam :/
Też tak miałem i hotpixele zniknęły po wgraniu nowego firmware, poszły precz i już nie wróciły :D.

zaitsev
02-08-2010, 11:37
Redukcja szumów przy wysokim ISO (w ustawieniach) załatwi sprawe naszybciej i najprościej.
Ma to jedną ogromną wadę - czas zapisu zdjęcia. I to o ile się nie mylę wcale nie jest lekiem na hotpixele...

Hiv
02-08-2010, 12:45
Ręczne czyszczenie matrycy na 60s i znika większość tych najbardziej uciażliwych bad pixeli ;)

semimatt
02-08-2010, 15:39

ok.,, tylko ze iso 800 trudno uznać za wysokie ;)

No wlasnie ma zwiazek - gdy zostawisz dekielek zalozony na body i wlaczysz reczne czyszczenie matrycy na kilkanascie - kilkadziesiat sekund wtedy usuwasz (mapuszesz) hotpixele.
O tym mozesz poczytac na forum w innym watku.
http://canon-board.info/showthread.php?t=47259 (na 5D mk II tez dziala)

w 5dII nie ma takiej opcji - mapowania, mozna "Czyść matryce ręcznie" ale wtey unosi sie lustro i umożliwia to wydmuchanie paprochów. nic poza tym, aparat nie pobiera sygnałów z matrycy.
ok. z tego co poczytałem,.. to moze i ukryta funkcja.. u mnie kilka hotpixli jakby znikło.. ale kilka zostało.