Zobacz pełną wersję : 5d mark II funkcje pokręteł a tryby.
milyglos
31-07-2010, 14:50
Hej,
Ostatnie 8 lat przepracowałem na Nikonach. Półtora miesiąca temu, coś mi "odbiło" i przesiadłem się na Canona :) Generalnie już w miarę się przestawiłem, tylko nie jestem w stanie przyzwyczaić się do jednej rzeczy. Górne pokrętło, w trybach B, Av i P kontroluje przesłony, w M czasy. Czy jest możliwość, żeby w M, pokrętło to również obsługiwało przesłony? Używam tylko trybów Av i M i jest to MEGA mylące...
Żeby nie było, wpisywałem to w wyszukiwarkę ale chyba nie byłem w stanie zadać odpowiedniego pytania, więc w razie czego proszę nie krzyczeć :)
pozdrawiam!
Kamil
M - manualny - jest kontrola czasu, przyslony i ISO
Av - priorytet przyslony (czas automatyczny)
Tv - priorytet czasu (przyslona automatyczna)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zle odczytalem pytanie - chyba jest mozliwa zamiana pokretel w F.cn - najlepiej zajrzyj do instrukcji
M to manual, więc Ty kontrolujesz i czas i przysłonę.
Av kontrolujesz przysłonę
P to automat, więc nie masz wpływu ani na czas, ani na przysłonę
Tv kontrolujesz czas
B to BULB kontrolujesz przysłonę i czas (długością naciskania na spust)
Pomijam zmianę ustawień ISO, która to ma wpływ na parametry zdjęcia. Nie bardzo kumam co tu się może mylić? Może terminologia, ale sposób pracy poszczególnych trybów chyba nie.
ElSor mnie uprzedził - też źle skumałem pytanie... :) Faktycznie w C.Fn jest możliwość zamiany kółek górnego i tylnego.
milyglos
31-07-2010, 15:24
No na mój gust, tam jest tylko zmiana kierunku działania górnego pokrętła w trybach Av i Tv...
To też, ale zmiana funkcji Av/Tv również.
Nie wiem jak w 5D, ale w 7D to C.fn IV-1 Operowanie/inne.
milyglos, możesz zmienić kierunek w jakim ma odbywać się zmiana danego parametru, ale funkcji pokręteł nie da rady, chyba, bo nigdy tego nie dociekałem czy się da ani instrukcji nie czytałem, jeśli ją masz to w niej zapewne znajdziesz odpowiedź...
milyglos
31-07-2010, 16:27
Ech. Trochę bez sensu.
Dla byłego "nikoniarza" może i tak, dla mnie ma to sens;)
Ech. Trochę bez sensu.
Bardzo bez sensu, 3 lata robiłem zdjęcia Pentaxami, tam moglem sobie każde pokręteło i guzik skonfigurować. W C. się nie da i już. :)
Poza tym nie irytuję cię brak blokady ekspozycji w trybie AV przy pomiarze punktowym?
Pzdr,
M
nightartist
31-07-2010, 17:03
Nie da sie, sprawdzilem to przed chwila w 5d mkII
Zgodze sie z milyglos, bo np pentax tez oferuje mozliwosc zmiany tego ustawienia.
milyglos
31-07-2010, 17:37
MaciekH: Rozwiniesz? :)
iktorn92
31-07-2010, 19:55
Poza tym nie irytuję cię brak blokady ekspozycji w trybie AV przy pomiarze punktowym?
Pzdr,
M
U mnie działa;]
Dla byłego "nikoniarza" może i tak, dla mnie ma to sens;)
A jaki sens? Bo dla mnie też go nie ma.
U mnie działa;]
W sensie co działa? Blokuje się ekspozycja w trybie AV, przy ustawionym pomiarze punktowym? Hmmm, jak tak, to powiedz jak to ustawiłeś. :)
Oczywiście chodzi mi o automatyczną blokadę ekspozycji.
iktorn92
31-07-2010, 21:27
Nie rozumiem o co Ci chodzi? Wciskam gwiazdke blokuje ekspozycję, na codzien korzystam z blokady eksp. w spuscie a ostrze af-on i działa w kazdym trybie.. wiec nie kumam o co chodzi...
Nie rozumiem o co Ci chodzi? Wciskam gwiazdke blokuje ekspozycję, na codzien korzystam z blokady eksp. w spuscie a ostrze af-on i działa w kazdym trybie.. wiec nie kumam o co chodzi...
Chciałem tylko zapytać czy nikoniarzowi takie zachowanie mu nie przeszkadza, ale... napiszę jeszcze raz...
Używam spustu migawki do pomiaru eksp jak i do wyzwolenia migawki. Teraz tak: będząc w trybie AV i mając ustawiony pomiar punktowy. Wciskam spust migawki do połowy (pomiar + af) i chciałbym aby eksp się zablokowała.... i ****. Muszę używać * aby przekadrować zdjęcie bez zmiany eksp.
Wiem, że C. nie oferuję zmiany tej opcji i już. Wyjścia są 2: af-on+spust albo używanie *.
Napisałeś, że u Ciebie działa, więc myślałem, że jakoś obskoczyłeś ten problem 'home-made' softem :). Ale teraz wyjaśniłeś, że używasz * + af-on. Więc nie masz 'problemu'.
Pzdr,
M
czemu tutaj nie można edytować postów -.-
Anyway, chodzi o to aby ekspozycja się zablokowała sama i abym nie musiał klikać innych guzików. :)
milyglos
01-08-2010, 09:38
nie no z tą blokadą ekspozycji to nie jest dla mnie problem. najbardziej irytuje mnie główny wątek ;) może kiedyś zrobią jakiś update firmawaru... może napiszę do Canona oficjalnego maila :))) dzięki za uwagę! :)
Napisałeś, że u Ciebie działa, więc myślałem, że jakoś obskoczyłeś ten problem 'home-made' softem :). Ale teraz wyjaśniłeś, że używasz * + af-on. Więc nie masz 'problemu'.
meehaw, looknij w tego posta, sam kiedyś z tym walczyłem:
http://canon-board.info/showpost.php?p=750449&postcount=43
Takie rzeczy to tylko w jedynkach się da, niestety. ;)
meehaw, looknij w tego posta, sam kiedyś z tym walczyłem:
http://canon-board.info/showpost.php?p=750449&postcount=43
To co napisałeś jest prawie dobre... szkoda tylko, że AF przestaje działać pod spustem migawki i trzeba używać af-on. :P
Pzdr,
m
To co napisałeś jest prawie dobre... szkoda tylko, że AF przestaje działać pod spustem migawki i trzeba używać af-on. :P
Pzdr,
m
W Canonie masz niestety 'albo' albo "albo" :mrgreen:
Ja już się do tego przyzwyczaiłem że firma wie lepiej jakie mam gusta i potrzeby ;-)
milyglos
Nigdy na to nie zwróciłem uwagi może rzadko używam M.
Ale masz rację. W trybie M skoro zmienia się czas i przysłonę powinno robić się tym samym pokrętłem co w innych trybach.
W Tv nie zmienia się przysłony więc mogłoby zostać.
W P zmieniasz jednocześnie czas i przysłonę.