Zobacz pełną wersję : Ile potrzeba pikseli?
Czołem
taki problem: jaka jest minimalna wielkośc zdjęcia w pikselach potrzebna do wykonania dobrej jakościowo fotki w rozmiarze 20x30cm?
Z matrycy 8mpix - nie ma absolutnie żadnych problemów z uzyskaniem takiej wielkości odbitki ale czasami musze coś wykadrować i zawsze mam wtedy wątpliwości czy ostateczna wielkośc pliku w pikselach wystarczy by lab zrobił dobrą odbitke w formacie 20x30cm. Oczywiście założenie jest takie, że podczas kadrowania zachowane są proporcje 3:2, tak aby w labie nie dokonywano dodatkowych ciec.
A skoro juz taki temat do jaką najwiekszą odbitke mozna wykonac z matrycy 8mpix....
TOKIN(ka)
Adam_Max
11-11-2005, 21:39
minimum przy 300 dpi to około 2360x3550, ale to możesz łatwo w PSie sprawdzić dokładnie
na 6 milionach nie ma zadnych problemow.
kiedy mialem jeszcze zwykla cyforwke 3 miliony pikseli to po obrobce w ps efekt byl zadowalajacy nawet ;)
8 pix / mm fizycznej długości zdjęcia
Gwarantowane.
Tomasz Golinski
11-11-2005, 22:08
z 6mpx zrobilem A2.
A i jeszcze jedno.
Pamiętaj że poza 10x15 zadna odbitka nie ma 3;2
Tomek zrobienie to jedno, ale czy patrzyć na nią mogłeś ?
Tomasz Golinski
11-11-2005, 22:16
owszem. było b. dobrze w standardowej odległości.
owszem. było b. dobrze w standardowej odległości.
jaka to standardowa odlegosc? :D
Tomasz Golinski
11-11-2005, 22:25
ćwierć mili morskiej ;)
ćwierć mili morskiej ;)
to akurat moge sobie w pokoju powiesic i przy wchodzeniu bedzie mozna podziwiac piekny plakat :razz:
widziałem wydruk z nikona D1, pierwszej lustrzanki cyfrowej chyba, 4mpx na A0. Przecież takich odbitek nie ogląda sie z bliska! Dobra fota się obroni, nawet gdyby była drukowana z 1mpx na A0....
rysiaczek
12-11-2005, 01:00
A i jeszcze jedno.
Hmm a mnie się wydawało, że 20x30 robiłem nieraz...:rolleyes: Albo 40x60... albo...
A i jeszcze jedno.
tak?
A 30x20?
albo 45x30?
Jakie tu są proporcje?
widziałem wydruk z nikona D1, pierwszej lustrzanki cyfrowej chyba, 4mpx na A0. Przecież takich odbitek nie ogląda sie z bliska!
Dlaczego nie?
Oglądałem powiększenia około 2x3 metry (wystawa Erwina Olafa, niedawno w Łodzi).
Im bliżej tym szczegółów przybywało.
Można było, owszem, oglądać ze środka sali, ale ja z przyjemnością oglądałem również z bliska.
I wiecie co? Ziarno było widać! Ale dopiero gdy nos zbliżyłem na tyle, jak by to było 30x45.