PDA

Zobacz pełną wersję : S9600 - Spalona matryca

piter_zdw
30-07-2010, 16:42
Witam !

Mam problem z moim fuji s9600. Mianowicie dość niefortunnie podczas robienia zdjęcia koledze robiącemu mi zdjęcie spaliłem matrycę. Jego flash wypalił idealnie w momencie otwarcia mojej migawki. Efekt jest taki ze na monitorze i w wizjerze mam fioletowe prążki i kompletnie nic nie widać. Spalenie monitorka też wykluczyłem bo wszystkie opcje na nim są dostępne i mogę je zmieniać. Jest to dość nietypowy model ponieważ go w produkcji już nie ma. Ta matryca to 9 milionów pikseli Super CCD 1/1,6 HR. I teraz nie mam pojęcia czy jest szansa na wymianę jej,czy po prostu szykować się na zakup nowego sprzętu. W tym wypadku pewnie jakiegoś lustra. Dodam, że w małych kompaktach występują takie matryce i z większą ilością pikseli. Tylko nie wiem czy fizycznie do takiego wielkiego aparatu by takowa pasowała. Bo raczej na matrycę od tego modelu nie mogę liczyć....
Proszę o jakieś rady a za wszystkie z góry dziękuję, pozdrawiam Piotrek

darkon
30-07-2010, 16:55
serwis fuji, wymienią matrycę

Kolaj
30-07-2010, 17:00
Jego flash wypalił idealnie w momencie otwarcia mojej migawki.Nie chce mi się wierzyć, żeby od tego zepsuła się matryca. To raczej zbieg okoliczności.

Tak, czy siak, serwis będzie w stanie wymienić matrycę tyle, że może się okazać, że taka wymiana będzie nieopłacalna. Ale zapytać w serwisie warto.

xencia81
29-12-2010, 15:00
Dziś w moim ukochanym s9600 też strzeliła matryca, najprawdopodobniej i to w jeszcze bardziej dziwnych okolicznościach. Podczas gdy ustawiany był zoom w s9600 z drugiej strony kuzyn zrobił zdjęcie z lampą błyskową i pojawił mi sie czarny lcd z zielonym paskiem z boku....na podglądzie " na oczko" to samo. Serwisy niedowierzają jak dzwoniłam. Aparat był sprawny, kilka minut wcześniej robiłam fotki i było oki...gość, który zajmuje się naprawą takich sprzętów ma mi dać znać co się stało i jaki koszt naprawy. Ciekawa jestem czy dało się naprawić twój aparat piter_zdw i jaki był koszt? Czy też lepiej rozejrzeć się za czymś nowym (lub kupić taki sam na allegro)? Kolaj może i nie wierzysz, bo ja jeszcze nie mogę uwierzyć...rozumiem lasery i inne takie cuda, moga uszkodzić aparat, jezeli trafi bezpośrednio w soczewkę, w życiu nie spodziewałabym się że zwykły "głuptak " z lampa błyskową narobi tyle szkód. Ciekawa jestem czy ktoś jeszcze miał taki przypadek...czy to zbieg okoliczności , czy matryce są takie czułe? Jak ewentualnie temu zapobiegać? Na moim s9600 miałam założony filtr UV, może są jakieś jeszcze? No bo przecież za każdym razem wyciągając aparat nie będę się rozglądać czy aby przypadkiem coś nie potraktuje go światłem? Dam znać , co powie mi serwis.

pan.kolega
30-12-2010, 08:20
To rzeczywiście wygąda na cud. Ja jednak ciąge nie wierzę, że matryca się uszkodziła od samego światła lampy, ale dopuściłbym możliwość przepalenia czegoś elektrycznie. Kiedy wszystki pixele na raz zostały nasycone gdzieś tam prąd był za duży? Też dziwne.

Gdzieś już wspominałem na forum, że Sony wymienił mi matrycę w doskonałym DSC F88 który od dawna nie jest już produkowany. Coś koło $120 plus wysyłka (matryca się popsuła bo była wadliwa, ale minął czas kiedy wymieniali za darmo) Więc Fudżi mogą jeszcze mieć te części.

xencia81
03-01-2011, 21:49
Niestety koleś potwierdził moje przypuszczenia i stwierdził, że uszkodzona została matryca. Koszt...500zł matryca+200robota...w tej cenie kupuję używkę na allegro. I tak chyba zrobię, spróbuje jeszcze uderzyć do innego serwisu, ale pewnie usłyszę to samo.

tomek20stencel5
06-01-2011, 23:11
Niestety można spalić matrycę w kompaktach przez błyskanie przez szkło. W kompaktach zrobić można to o wiele łatwiej, bo ich matryca cały czas jest wystawiona na światło...

luck1985
07-01-2011, 00:39
Zaden cud ani przypadek - kolega mial Fuji S5500 chyba albo 6500 ... anyway , na imprezie robil zdjecie i te rozne swiatla laserowe , stroboskopy zaswiecily prosto w aparat jak robil zdjecie -oddal i wymienili matryce . Byl jeszcze na gwarancji.

MacGyver
07-01-2011, 14:46
Niestety można spalić matrycę w kompaktach przez błyskanie przez szkło. W kompaktach zrobić można to o wiele łatwiej, bo ich matryca cały czas jest wystawiona na światło...

Zaden cud ani przypadek - kolega mial Fuji S5500 chyba albo 6500 ... anyway , na imprezie robil zdjecie i te rozne swiatla laserowe , stroboskopy zaswiecily prosto w aparat jak robil zdjecie -oddal i wymienili matryce . Byl jeszcze na gwarancji.
A i owszem, podobnie niestety reagują matryce cyfranek, używanych akurat do filmowania (czyli bez zamykania i otwierania kurtynek migawki)
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=66153