Zobacz pełną wersję : Obiektywy do 5d
Hej,
to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Nie mam super doświadczenia i nie znam się dobrze na sprzęcie. Zwracam się do Was z prośbą o odrobinę pomocy.
Używam Canona 40D i do tego stałki 50mm + kiepskiego, używanego Tamrona 28-80 za 100zł na allegro.
Planuje zakup Canona 5D Mark II. Szukam do niego odpowiednich obiektywów obsługujących pełną klatkę.Będę robić głównie portrety, zdjęcia reporterskie, odrobinę w studiu i w dużej mierze śluby.
Zdecydowałam się na:
Canon 50mm F/1.4
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
Czy to dobry wybór? Może jakiś inny zestaw + szeroki kąt? Ważne dla mnie jest dobre światło. Na obiektywy mogę wydać około 7 000zł
Takich wątków już było kilka. Nawet kwota taka sama :). Poszukaj a znajdziesz.
No właśnie jak wpisuję do wyszukiwarki 5d to wyskakuje jakiś błąd
Np. tutaj -> http://canon-board.info/showthread.php?p=841876#post841876 masz dywagacje na ten temat.
Pomyśl czy nie zastąpić 50 1.4 na 85 1.8. Jeśli nie zależy aż tak Tobie na świetle.
50 na cropie to prawie 85 na FF.
Co do 24-70 - to dobry wybór jeśli chodzi o światło.
Może 50 85 i 24-70??
A jakiś szeroki kąt za 2000zł znacie? Albo Fish Eye po pełna klatkę za 2 tysie?
Ernest_DLRS
29-07-2010, 19:10
24-70 sobie odpuść... To dobre szkło, ale zdecydowanie lepiej sprawdzi Ci się choćby Canon 85mm/1.8
Ja na Twoim miejscu rozważyłbym takie szkiełka:
- Sigma 24/1.8 typowo pod reportaż
- Canon 50/1.4 (lub Sigma 50/1.4 jeśli znajdziesz dobry egzemplarz) - taki szeroki portrecik (ja lubię, ale nie każdemu pasuje)
- Canon 85/1.8 typowa portretówa, zacne tanie szkiełko
- Canon 135/2L fajne i tanie ale BARDZO dobre optycznie szkło do ciaśniejszych portretów (ja osobiście bardzo lubię używać dłuższej ogniskowej i robić foty modelowe z większej odległości, fajna perspektywa wychodzi)
ArturBonoVox
29-07-2010, 19:22
Tu sprawe rozwiazuje latwy i przyjemny zestaw:
24-105/4.0 L IS
85/1.8
Lampa 580ex II.
35L i 85/1.8.
24-105 sobie odpuść, bo to ciemny i nudny obiektyw. ;-)
Uniwersalny! i stabilizowany!, a przy 5D2 (i wysokich używalnych ISO) jego ciemność to kwestia względna, chyba, że rozpatrujesz f4 w kwestii głębi ostrości, ale nawet w takim przypadku, różnica między 2.8 a 4 nie jest taka duża.
Ja popieram propozycję Artura, chyba, że malvika ma już jakąś lampę...
Obiektyw Canon 50mm F/1.4 - do portretów w plenerze bo lubię te 50tki:)
Obiektyw EF 85 mm f/1.8 USM - bo wszyscy polecają
Obiektyw Canon EF 24-70mm f/2.8L USM - żeby na ślubach nie trzeba było zmieniać
?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tampa będzie właśnie ta o której kolega wspominał. Do tego nie mam wątpliwości:)
Weź pod uwagę że 50tka na FF to nie to samo co 50tka na cropie, jak dla mnie do portretu już za szeroko i pojawiają się zniekształcenia... 85 to będzie taki odpowiednik, więc zastanów się czy ta 50tka (mając dodatkowo 50mm za zoomie) będzie Ci tak na prawdę potrzebna... A co do 24-70, to jak już wcześniej wspomniałem, osobiście wybrałbym bym 24-105, zwłaszcza, że idzie jako "kit" do 5d2, przez co można go mieć taniej niż jako osobne szkło...
?
Tampa będzie właśnie ta o której kolega wspominał. Do tego nie mam wątpliwości:)
Sprawdź jak często stosujesz teraz 35mm, bo mniej więcej podobny kadr da Ci 50 na FF. Może się okazać, że niezbyt, a masz tą ogniskową w 24-70. Natomiast mi by brakowało troszkę czegoś dłuższego, do ciaśniejszych portretów, powiedzmy coś pomiędzy 100, a 135mm. Ale konkretne modele to już podpowiedzą posiadacze ww.
Uniwersalny! i stabilizowany!, a przy 5D2 (i wysokich używalnych ISO) jego ciemność to kwestia względna,
Ależ ja się zgadzam... Tylko oprócz tego, że to dobry zoom, to... nic.
chyba, że rozpatrujesz f4 w kwestii głębi ostrości, ale nawet w takim przypadku, różnica między 2.8 a 4 nie jest taka duża.
A między 1.4 a 4? :-D Portret na 35mm f/4 z 24-105 nie będzie raczej powalał, a 35L na 1.4 to jest bajka i w reporterce, i w portrecie... Podobnie jak przy 85mm... I zawsze można przymknąć do f/4.
Zresztą chyba nie po to się kupuje 5D2, żeby zatykać go jakimś 24-105, tym bardziej do ślubniaków i portretów... :roll:
50 na FF w plener? To co na sali? I do czego 85, skoro 50 w plener? :mrgreen:
Na Twoim miejscu wziąbym coś jasnego, ale szerszego. Chyba za bardzo nie wiesz czego Ci potrzeba... Kup tego 5D2 i tylko 24-70, zrób dwa-trzy śluby i zobaczysz czego Ci brakuje (i będą to stałki :mrgreen:).
Chociaż przy portrecie 24-70L też nie da Ci aż takiego 'wow'. A skoro masz kasę to na 'wow' Cię stać, więc nie wiem po co się zoomami ograniczać. ;-)
A między 1.4 a 4?;-)
Ale to była kwestia odniesienia 24-105 do 24-70, bo "taki" zoom jest rozważany i ja (wiem, powtarzam się) wybrałbym ten pierwszy. Stałki oczywiście, ale swoją drogą...
Kup tego 5D2 i tylko 24-70, zrób dwa-trzy śluby i zobaczysz czego Ci brakuje (i będą to stałki :mrgreen:).
Tym bardziej jaki jest sens pchać kasę w ten zoom, skoro 24-105 jest równie dobry (poza 1 f-stopem) a ile tańszy (zwłaszcza w tandemie z 5d). Więcej hajsu na stałki będzie...
Ale to była kwestia odniesienia 24-105 do 24-70, bo "taki" zoom jest rozważany i ja (wiem, powtarzam się) wybrałbym ten pierwszy.
Z ciekawości... Miałeś jeden albo drugi w rękach z 5D?
Tym bardziej jaki jest sens pchać kasę w ten zoom, skoro 24-105 jest równie dobry (poza 1 f-stopem) a ile tańszy (zwłaszcza w tandemie z 5d). Więcej hajsu na stałki będzie...
No bo się tak upieracie przy tych zoomach... A że koleżanka nie bierze pod uwagę 24-105, to zostaje 24-70. Albo Tamron 28-75/2.8.
Polecam Canon 24mm 1.4 II .. swietnie sie spisuje ..
pzdr
Z ciekawości... Miałeś jeden albo drugi w rękach z 5D?
Miałem i pracowałem, zarówno na 5D jak i 5D2, a to coś zmienia?
No bo się tak upieracie przy tych zoomach... A że koleżanka nie bierze pod uwagę 24-105
Bo błądzi:P
A swoją drogą jaki miałbyś argument przemawiający wyjątkowo za 24-70 przy porównaniu do zestawu jaki zaproponował Artur?
Polecam Canon 24mm 1.4 II .. swietnie sie spisuje ..
pzdr
Jako jedyny obiektyw?
Sigma 24mm f/1.8 EX DG Asp. MACRO
Canon 50mm F/1.4
Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Canon EF 100mm f/2.8 MACRO USM
Myślę, że tyle mi wystarczy:)
Jako dobry zestaw do FF osobiscie widzialbym C28mm f/1.8 (lub Canona 24L zamiast 28mm ew do tego Tamrona 28-70 f/2.8 jako spacerzooma), Canona 50mm f/1.4, Canona 85mm f/1.8, Canona 135mm f/2.0 i/lub Canona 70-200. Lampa do tego Metz 58 - 2gi palnik jest dla mnie czasem niezastapiony.
żeby na ślubach nie trzeba było zmieniać
to taka kolekcja
Sigma 24mm f/1.8 EX DG Asp. MACRO
Canon 50mm F/1.4
Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Canon EF 100mm f/2.8 MACRO USM
ma "sens":/
Myślę, że tyle mi wystarczy:)
Czasu na ślubie na pewno nie...
Mam wrażenie, że Ty na prawdę sama nie wiesz czego chcesz... Co Ci ktoś podrzuci, od razu to jak młody pelikan łykasz...
Canon EF 24-105 f/4 L IS USM
Sigma 12-24mm F4.5-5.6 EX DG ASP HSM
Obiektyw EF 85 mm f/1.8 USM
?
Matko... Ze skrajności w skrajność...
Kup Tamrona 28-75 albo jakiegokolwiek innego zooma, porób zdjęcia na kilku ślubach/plenerach jako drugi foto i będziesz wiedzieć czego Ci trzeba.
Szkła ze światłem 4-5.6 sobie do ślubów odpuść...
Jeśli koniecznie chcesz wydać teraz całą kasę, to tak jak napisałem 35L + 85/1.8.
Albo daj mi, ja ją lepiej wykorzystam... :roll:
:D
No niestety muszę całość wydać w ciągu miesiąca, więc nie będzie za wiele czasu na próbowanie.
ArturBonoVox
29-07-2010, 23:15
24-105? nudny? taaaaaaaaaa.
w zestawie 24-105 z lampa 580ex. obskoczysz wszystko. stalki to inna zabawa.
MusicMan
29-07-2010, 23:20
Zrób tak jak pisze zaitsew. Sama troche nie wiesz co kupic, a biorąc 35L i 85/1.8 jest bardzo duża szansa, że zostaną z Toba na dłużej.
Po jakimś czasie zobaczysz czego brakuje - szerokosci, czy moze ciemniejszego albo bardziej uniwersalnego zooma. Na dwóch powyższych na pewno nie stracisz kupując używane.
Tak wogóle to bardzo miłe dylematy. :)
Miłego focenia.
Ważne dla mnie jest dobre światło.
:D:shock: sigma ma super swiatełko do tego:twisted:
MusicMan
29-07-2010, 23:21
*zaitsev
ArturBonoVox
30-07-2010, 00:02
Autor watku napisal:"Będę robić głównie portrety, zdjęcia reporterskie, odrobinę w studiu i w dużej mierze śluby".
Jedno body.
O lampie nic nie wiadomo.
Uniwersalnosc zooma i jakosc stalek. I nie ma co sie rozpisywac.
Jesli ktos chce robic uroczystosci i wie, ze sytuacja szybko sie zmienia, a dysponuje jednym body, to zoom dopalany lampa jest praktyczny, pewny i da mozliwosc dostosowania sie do dynamiki miejsca.
Stalki sa swietne i rewelacyjne. Ale uciezliwe moze sie okazac i zmiana, w szybkim tepie, gdy w tym czasie moze uciec nam wazny moment.
Dlatego uwazam, ze dysponujac jednym body, na poczatku dzialalnosci, nalezy posiadac pewny, dobry i sprawdzony uniwersalny zoom i posilkowac sie stalkami.
24-105? nudny? taaaaaaaaaa.
w zestawie 24-105 z lampa 580ex. obskoczysz wszystko. stalki to inna zabawa.
No fakt, jeżeli ślub mamy "obskoczyć", to niech bierze 24-105. :-)
Tylko po co tyle kasy wydawać... Na "obskoczenie" starczy xxxD czy xxD z Tamronem 17-50...
Posiadam jeszcze canona 40d i planuje zakup lampy canon 580. Nie mogę kupić sprzętu używanego i cała kasę muszę rozdysponować w miesiąc. Więc nie mam czasu na sprawdzanie, czego będzie brakowało.
ArturBonoVox
30-07-2010, 00:40
To teraz sytuacja jasna.
Skoro tak sprawa wyglada. To jedziesz po stalkach.
Tylko, na twoim miejscu, skusilbym sie na 24L II i 85/1.8.
MusicMan
30-07-2010, 00:57
Jeśli liczysz na prostą odpowiedź co kupić to pozbądź się złudzeń. To co będzie Ci brakowało wyjdzie w "praniu". Jeśli wydaje Ci się, że np.24-105+lampa Cie zadowoli, bo kogoś zadowala to możesz sie rozczarować.
Zresztą zupełnie nie rozumiem Twojego podejścia do wybierania optyki. Jak nie trafisz z zakupem to bedziesz sie z tym meczyc? Zawsze mozna sprzedac i kupic co innego... jak zaczynasz to praktycznie nieuniknione. Zapewniam Cię, że jesli chcesz sie zajac fotografia na powazniej to w Twojej torbie zagości jeszcze nie jedno szło...
Nic tu po mnie.
Zapomniałem dodać, że na Twoim miejscu wiząłbym 24 i 85.
O tak, głowę to mam pełną. Ale chyba taki zestaw będzie ok.
Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical
Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Canon EF 35mm f/2
Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical
Manual, skomplikowana dystorsja. Zamieniłbym na rybkę, albo w ogóle zrezygnował.
Ernest_DLRS
30-07-2010, 14:11
Dziewczyno, olej tego zooma :))
Zresztą... kupuj... sama się przekonasz, że w fotografii ślubnej zoomy to tandeta (tylko wtedy to będzie za późno, bo z tego co wiem, nie można sprzedawać rzeczy zakupionych z dotacji przez dość długi okres czasu). Ani nie osiągniesz tym fajnej jakości optycznej, ani nie uzyskasz ciekawej głębi... Która w ślubniakach chyba jest jednym z ważniejszych elementów, które budują "romantyczny klimat" zdjęć.
Masz dwa body? Masz - 40D i teraz będzie 5Dii. Na piątkę zakładasz coś szerokiego - dajmy na to Sigma 24/1.8, na 40D zakładasz Canona 50 lub 85 i masz idealny zestaw ślubny, z którym można całą impreze obskoczyć (czasem w wolnej chwili założysz sobie Samyanga 14 (np. w kościele na chórze, czy na sali podczas wywijanek).
I nie musisz lamp kupować bo szkła jasne na tyle że się bez lamp obejdzie :)
I nie musisz lamp kupować bo szkła jasne na tyle że się bez lamp obejdzie
z tym to akurat sie nie zgodzę lampa zawsze się przydaje...
jakis czas temu czytałem wątek na tym forum o tym, jak jeden z forumowiczów miał zlecenie,gdzie przy 6400 na mk2 miał za ciemno i bez lampy nie dałby rady.... a najgorsze jak się o tym przekonujesz w trakcie zlecenia.... lampa nie jest droga, używkę możesz kupić za swoje pieniądze...a na sali na bamk się przyda
Zresztą... kupuj... sama się przekonasz, że w fotografii ślubnej zoomy to tandeta (tylko wtedy to będzie za późno, bo z tego co wiem, nie można sprzedawać rzeczy zakupionych z dotacji przez dość długi okres czasu). Ani nie osiągniesz tym fajnej jakości optycznej, ani nie uzyskasz ciekawej głębi... Która w ślubniakach chyba jest jednym z ważniejszych elementów...
Kolega dobrze pisze
[...] nie osiągniesz tym fajnej jakości optycznej, ani nie uzyskasz ciekawej głębi...
Na piątkę zakładasz coś szerokiego - dajmy na to Sigma 24/1.8
Ta sigma nawet przymknięta do 5.6 nie jest tak dobra optycznie jak ten zoom na 24mm...
ArturBonoVox
30-07-2010, 19:39
35/2 i samyang?
Idealne podsumowanie dyskusji.
Koko czambo i do przodu.
BTW, z 50tka Canona jest podobnie, 85 lepiej, ale 24-105 to bardzo dobry optycznie zoom....
ArturBonoVox
30-07-2010, 19:41
Zreszta moment.
HEHEHEH a jaki jest Twoj target klienteli. Bo w sumie sa klienci ktorzy zachwycaja sie zdjeciami z kita.
Wiec dyskusja do nikad.
zinek2005
30-07-2010, 20:17
Moim zdaniem do fotografii slubnej tylko jasne stalki. Na twoim miejscu wybralbym 85 1.8 + 35 1.4 L albo 24 1.4 L. Zestaw marzenie;p Niezle efekty mozna wycisnac z takiego sprzetu.
ArturBonoVox
30-07-2010, 21:43
Panowie sami widzicie, ze ta dyskusja nic nie daje. Albo autor watku chce mierzyc wysoko albo byle jak. Jezli sie tlumaczy, ze 35L 24L a na to odpowiedz jest 35/2 czy samyang. To o co kaman?
Panowie sami widzicie, ze ta dyskusja nic nie daje. Albo autor watku chce mierzyc wysoko albo byle jak. Jezli sie tlumaczy, ze 35L 24L a na to odpowiedz jest 35/2 czy samyang. To o co kaman?
Próbujemy autorkę sprowadzić na jedyną słuszną drogę. ;-)
Konrado84
31-07-2010, 00:03
35/2 i samyang?
Na temat samyanga się nie wypowiadam, ale 35 2,0 to świetne szkło.
Wprawdzie działkę ciemniejsze od Lki i z głośnym AFem, ale naprawdę bardzo skutecznym i szybkim AFem! I świetne optycznie od 2,0.
W kieszeni zostaje 4 klocki, można je przeznaczyć na coś innego (osobiście wolałbym dorzucić do 24 1,4), a jak naprawdę będzie brakować 35 1,4 to wtedy można się zastanawiać nad zmianą.
Ernest_DLRS
31-07-2010, 11:03
Ta sigma nawet przymknięta do 5.6 nie jest tak dobra optycznie jak ten zoom na 24mm...
Niezła bzdura, ale to już Twój problem.
A w kwestii lampy, w sumie fakt, można kontrolnie mieć jedną, czy dwie tańsze. Różnie bywa na zleceniach, zwracam honor.
Niezła bzdura, ale to już Twój problem.
Masz jakieś wątpliwości co do tego?
A moim problemami z łaski swojej się nie interesuj...
35L i 85/1.8.
Nie zgadzam się.
Jest bardzo funkcjonalny i z 5d daje radę nawet późną porą, poza tym uzupełni go stalka ze światłem 1.8. Z 5d mk II powinien jeszcze lepiej się sprawować.
Ernest_DLRS
31-07-2010, 21:30
Masz jakieś wątpliwości co do tego?
A moim problemami z łaski swojej się nie interesuj...
Nie mam zamiaru :D
Mam wątpliwości jak ktoś bzdury pisze.
Nie zgadzam się.
Jest bardzo funkcjonalny i z 5d daje radę nawet późną porą, poza tym uzupełni go stalka ze światłem 1.8. Z 5d mk II powinien jeszcze lepiej się sprawować.
Ale czy ja mówię, że nie daje rady? Jest po prostu dobry, uniwersalny i nudny (dla mnie)... ;-)
Co do:
To faktycznie trochę przekolorowałeś...
ArturBonoVox
01-08-2010, 01:24
szczerze mowiac, sam zaczalem sie zastanawiac nad zmianami
24-105 na 24 II
70-200/4 na 2.8
ciezka sprawa
szkoda mi 24-105, mam ostry egzemplarz i na na "kotlecie" sprawdza sie pieknie
ale wlasnie moc stalek jest kuszaca
No dobra dalaczam sie do interpelacji.
Stan: 5d, 24-105L 50/1.4 70-200/4.0L.
Sprzedac 24-105L i przutulic 24IIL.
Nie sprzedawac 24-105L a dokupic 35L?
Konrado84
01-08-2010, 11:28
Sprzedac 24-105L i przutulic 24IIL.
Nie sprzedawac 24-105L a dokupic 35L?
Jeśli tylko potrzebujesz 24mm to przytulić 24 II i ew. 35 2,0 (relatywnie tani a naprawdę bardzo przyzwoity).
Ja bym tak zrobił, jeśli 24mm byłoby często przeze mnie używane. ;-)
Na 35mm można jeszcze fajnie portretować, a na 24mm... no sam nie wiem... chyba by mi było już trochę za szeroko, bo to już bardzo różne szkła jakby nie patrzeć... Bo na przykład dla mnie do reporterki i portretu 35mm na FF jako najszersze rektalinearne to chyba optimum... Plus rybka oczywiście... ;-)
Jakbym miał brać obydwie ogniskowe (~24+35), z czego jedna wersja tańsza, to raczej bym wziął 35L + np. Sigma 20/1.8 (jedna z niewielu Sigm, którą toleruję ;-))... No ale oczywiście 24L + 35L każdy by przyjął. :mrgreen:
ArturBonoVox
01-08-2010, 12:11
Twardy orzech do zgryzienia.
Ja wlasnie uwielbiam 24mm do portretu, nawet jak czasem przerysuje. 50/1.4 jestem zmuszony robic bo to jedyna stalka. z 70-200 uzywam w 99% 200mm.
Ciezka sprawa.
Chodzi o to czy slusznym posunieciem jest pozbywanie sie 24-105. Do tego nie mam przekonania.
Bo na przykład dla mnie do reporterki i portretu 35mm na FF jako najszersze rektalinearne to chyba optimum...
Oczywiście chodziło mi tylko o stałki... Bo np. takie 17-40L zawsze można wykorzystać do rozciągnięcia migawki z błyskiem w tańcu...
Ja wlasnie uwielbiam 24mm do portretu, nawet jak czasem przerysuje. 50/1.4 jestem zmuszony robic bo to jedyna stalka. z 70-200 uzywam w 99% 200mm.
To może 200/2.8? :mrgreen:
Wiesz, jak Ci pasuje 24mm to bierz... Bo jednemu będzie pasować 35mm, a komu innemu 24mm, do tych samych zastosowań.
Z tym, że warto by było sprawdzić obydwa te szkła w akcji, przed zakupem.
ArturBonoVox
01-08-2010, 12:26
To ze 24 mnie kreci to wiem ale szkoda 24-105 bo to zacne szklo. Tu chodzi raczej o manewr finansowy. najlepiej miec oba.
I jak to jest z ta winieta w 24L?
To faktycznie trochę przekolorowałeś...
Nie na podstawie doświadczenia, bo nigdy tej sigmy nie miałem, ale różnica na wykresie jest wyraźna...
I żeby nie było, nigdzie nie napisałem, że Sigma jest słaba...