Zobacz pełną wersję : Problem z lampą Speedlite 580 EXII
wojtek_j
29-07-2010, 09:46
Co się dzieje-gdy używam lampy na automacie to co jakiś czas ( ostatnio na slubie brata wydarzyło się to ok 25-30 razy ) lampa wali pełną mocą i nie dość że strasznie oslepia ( co nie jest za dobre np w kościele lub na sali ) to oczywiście wypala zdjęcie.
Co się dzieje-gdy używam lampy na automacie to co jakiś czas ( ostatnio na slubie brata wydarzyło się to ok 25-30 razy ) lampa wali pełną mocą i nie dość że strasznie oslepia ( co nie jest za dobre np w kościele lub na sali ) to oczywiście wypala zdjęcie.
Sprawdź czy czasem nie przełącza się z ETTL na TTL. Ostatnio to jakaś plaga padających lamp.
Np. tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?p=843412#post843412)
Czemu od razu plaga?
Na forum piszą właściwie tylko Ci, co mają problemy. Bo po co mają pisać Ci, co ich nie mają?
To że w ciągu miesiąca czy dwóch o problemach z daną lampą napisze kilka osób (vs kilka milionów jak nie więcej sprzedanych egzemplarzy) to już nazywasz to plagą?
To już tylko krok jesteś od określenia "lampa 580 EX to najgorszy shit jaki Canon wypuścił na rynek, wszystkim pada po jakimś czasie" :? .
A jakby w tym samym czasie przeciw tym kilku "padniętym" lampom napisało 10 tysięcy użytkowników: "u mnie nadal działa" to też byłaby plaga?
Więcej rozsądku w szafowaniu takimi określeniami życzę :? .
Żadna plaga tylko norma - to jest sprzęt elektroniczny. Sprzęt elektroniczny ma to do siebie, że któryś egzemplarz na ileś tam się psuje. Fora internetowe mają to do siebie, że pisze się na nich praktycznie tylko o zepsutych egzemplarzach. Nie masz żadnego porównania ile egzemplarzy się zepsuło na ile egzemplarzy działających. I tyle.
martyna_p
04-08-2010, 11:50
Mi też się to czasem zdarza, miałam to na dwóch różnych egzemplarzach, ja wtedy zdejmuję ją ze stopki, czyszczę styki i zakładam, działa dalej bez zarzutu.
Mi też się to czasem zdarza, miałam to na dwóch różnych egzemplarzach, ja wtedy zdejmuję ją ze stopki, czyszczę styki i zakładam, działa dalej bez zarzutu.
U mnie to samo, nic nie pisałem bo zdejmuję lampę, zakładam jeszcze raz i działa poprawnie...
Przemek_PC
05-08-2010, 23:57
A u mnie działa już któryś rok z rzędu bezproblemowo, to tak dla równowagi :) mam nadzieję, że nie wykraczę...
kumpel mial podobnie a lampa na innym body dzialala ok
aparat z lampa w serwisie
koszt wyczyszczenia stykow i calego aparatu chyba 200 pln
Znajomy miał nieco podobny problem z tym ze lampę wyzwalało z mała mocą (chyba 1/32 tak jak jest błysk testowy) a potem w ogóle przestało wyzwalać. Problem rozwiązało przeczyszczenie styków + wyjecie baterii z body w tym tej malej do podtrzymania tez. Po tym zabiegu lampa od dłuższego czasu działa poprawnie.
Dopiszę się do tematu ba moja 580 EX II też ostatnio zaczyna warionwać. Objawia się to tym że pali pełna mocą przepalając wszystko, w tym czase przełącza się samoczynnie na z ETTL na TTL. Czyściłem już styki w aparatach i lampie ale na długo nie starczyło. Czy ktoś miał podobne przeboje? Działać coś samemu czy zostaje wysyłka na Żytnią ale co wysłać lampę, aparaty?
Czemu od razu plaga?
ok, trochę przesadziłem, bo mnie poniosło ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dopiszę się do tematu ba moja 580 EX II też ostatnio zaczyna warionwać. Objawia się to tym że pali pełna mocą przepalając wszystko, w tym czase przełącza się samoczynnie na z ETTL na TTL. Czyściłem już styki w aparatach i lampie ale na długo nie starczyło. Czy ktoś miał podobne przeboje? Działać coś samemu czy zostaje wysyłka na Żytnią ale co wysłać lampę, aparaty?
Albo jest nas więcej, albo mamy więcej lamp, albo mają jakiś problem z tymi stopkami. *
A może niech napisze ktoś komu serwis to już naprawił?
*to tak, żeby Vitez znowu nie krzyczał.
Witam ja niestety muszę sie podzielić inną usterką po przekręceniu głowi w prawo lub w lewo i zrobieniu zdejcia "odpaleniu lampy " w środku tak jakby się wszystko rozlecieć miało jakby sie mechanizmy rozkręciły jest na gwarancji dlatego wysyłam do serwisu niech naprawiaj 550 docierałem przez 7 lat do dziś mi służy a super nowosć nie wytrzymała 5 miesięcy ..... masakra pozdrawiam .
kinimodgdynia
23-08-2010, 19:03
zamiast czyścić w nieskonczoność, zdejmować i zakładać, polecam raz na jakiś czas po prostu wymienić stopkę w aparacie. pomaga jak ręką odjął!
zamiast czyścić w nieskonczoność, zdejmować i zakładać, polecam raz na jakiś czas po prostu wymienić stopkę w aparacie. pomaga jak ręką odjął!
Tak, tylko nie w aparacie a w lampie. Na innych body jest identycznie.
Albo jest nas więcej, albo mamy więcej lamp, albo mają jakiś problem z tymi stopkami. *
A może niech napisze ktoś komu serwis to już naprawił?
*to tak, żeby Vitez znowu nie krzyczał.
No, jak zbierze się Was jakieś 100 000 to może uwierzę w słowo "plaga" . Masz już prawie 10 chętnych, jeszcze tylko 99 990 ;) .
Dokładnie - mam zarówno na 5D jak i 50D to samo. Dzwoniłem na Żytnią to nie mówili nic konkretnego - stara śpiewka żeby przysłać na wycenę.
Dokładnie - mam zarówno na 5D jak i 50D to samo. Dzwoniłem na Żytnią to nie mówili nic konkretnego - stara śpiewka żeby przysłać na wycenę.
Żeby chociaż ktoś pierwszy wysłał i powiedział ile go skasowali :twisted:
Ja się asekuruję wyzwalaniem lampy - irdą drugiej lampy :-D
Artur100
24-08-2010, 15:29
Miałem tydzień temu również problem z prawie nową 580ex II polegający na braku możliwości przestawienia trybu z TTl (którego niegdy nie używałem) na E-TTL. Kilkakrotne wyjmowanie baterii i czyszczenie styków nic nie pomogłow. Sprawdziłem nastawe CFn-5 - była prawidłowa - E-TTL (!). Następnie przestawiłem na TTL, wykonałem kilka błysków, z powrotem na E-TTL i .... problem ustał, lampa działa prawidłowo i tylko mam nadzieję, że nie zepsuje sie ostatecznie po okresie gwarancyjnym. Wygląda na to, że chwilowo "zgłupiała" elektronika.
Też mi się tak dzieje w kombinacji 5D MK1 plus 580EXII, ale po resecie jednego i drugiego problem znika, najgorzej że mi się to pojawia wtedy gdy zależy mi aby było ok, ale rozumiem, rozumiem - złośliwość rzeczy martwych:P
No własnie - mi też zaczyna swirować w najgorszych momentach - w sobotę przy rzucaniu welonem na weselu. Tak się nie da pracować. Chyba przesiąde się na Metze.
sebcio80
24-08-2010, 17:43
moze po prostu wyjac lampe z sanek i uzywac je na jakies radiowej smyczy? ;-)
ja mam 3 sztuki 580EX II i żadanych problemow, ale w zasadzie nie przypinam juz ich do body w ogole
moze po prostu wyjac lampe z sanek i uzywac je na jakies radiowej smyczy? ;-)
ja mam 3 sztuki 580EX II i żadanych problemow, ale w zasadzie nie przypinam juz ich do body w ogole
Na sankach od wyzwalaczy jest to samo. Wszędzie tam gdzie musi być komunikacja mam ten problem. Wprawdzie dotyczy to 430EXII a 580EXII mam zdrową, to bez serwisu się nie obejdzie.
Moje objawy skończyły się tak jak myślałem - wymianą stopki. Koszt 130 złotych.
no i u mnie ten sam problem z przepalaniem w 580EXII. Większośc czasu działa dobrze ale juz kilka razy zdarzyło mi się że musiałem odczepic od 5dII i założyc stara 580EX z która nigdy problemów nie ma.
U mnie tez na ostatnich 2 slubach 580II przelaczyla sie na TTL i pelna moc... Odpialem ja od 5DII i zalozylem... Niby dobrze.. Ale potem znowu sie przelaczylo... Wydaje mi sie jak na pionowe sie ustawi, to ciezar lampy chyba powoduje, ze styki sie odpinaja na stopce... Hmmm...
lukasz8402
07-10-2010, 20:03
http://canon-board.info/showthread.php?t=66490