Zobacz pełną wersję : 40d po wizycie w serwisie
blaniek40d
28-07-2010, 22:22
Witam!
Szukałem czegoś na ten temat niestety nic nie udało mi się znaleźć na forum.
Do karty pamięci wpadło mi zairenko piasku nie zauwazyłem tego i włozyłem karte do aparatu. Jeden z pinów wyłamał się i niby wpadł do wnetrza aparatu. Na wyswietlaczu wyskakiwał mi błąd o tresci karta niesformatowana sformatuj karte w aparacie". Niestety w aparacie nie dało się jej sformatowac. Sprawdzałem kilka kart na kazdej to samo.
Oddalem aparat do serwisu wymienili mi czytnik za 250 zł koles powiedział ze niby jakies zwarcie sie zrobiło przez ten pin i dlatego wyskakiwał błąd.
Po wizycie w serwisie nie działają guziki na gripie od aparatu, punkty AF nie podświetlają się, wariuje pomiar swiatła w zupełnej ciemnosci na AV przy ISO 100 mam migawke 8000 i przysłone 32. w Trybie LV wszystko jest ok.
Facet z serwisu mowi ze to wina matówki bo rzekomo jest cała porysowana, sprawdzałem dzisiaj jest z nia wszystko ok.
Co o tym wszystkim sądzicie? Czy da sie to jakoś naprawic samemu ile ew. kosztowała by naprawa ?
Pisz do canon polska na nich
Co to za serwis ? Matówka nie ma nic do rzeczy, ciemnotę Ci wciskają...
Facet z serwisu mowi ze to wina matówki bo rzekomo jest cała porysowana, sprawdzałem dzisiaj jest z nia wszystko ok.
Na Żytniej Ci tak powiedzieli?!
blaniek40d
29-07-2010, 09:49
no własnie to nie było na zytniej. Na zytnia nie wysyłałem bo mi sie spieszyło a w tydzien na pewno by tego nie zrobili ;/ naprawiałem w kielcach
michael_key
29-07-2010, 10:01
Masakra. Ja bym porównał sytuację do oryginalnej wymiany na Żytniej i zamiennika z Kielc. Oddajesz sprawny sprzęt, a tu dostajesz gratisy.
no własnie to nie było na zytniej. Na zytnia nie wysyłałem bo mi sie spieszyło a w tydzien na pewno by tego nie zrobili ;/ naprawiałem w kielcachDaj namiar na ten "serwis", może uchroni to jakiegoś kieleckiego forumowicza przed podobnymi przygodami w przyszłości. I wyślij im link do tego wątku.
Gdzie w Kielcach jest taki mądry serwis? Podaj adres bo sam się wybierałem i się teraz mocno zastanawiam.
Skoro oddałeś do serwisu aparat z usterką czytnika karty a reszta była sprawna, to wróć tam i reklamuj usługę. Jeśli masz jakiś papier na wykonaną naprawę to musisz dochodzić swoich praw.
Gdzie w Kielcach jest taki mądry serwis? Podaj adres bo sam się wybierałem i się teraz mocno zastanawiam.
Podaj namiary na ten serwis, mogą się czasami przydać.
blaniek40d
29-07-2010, 15:09
ul. Złota 23 bodajże. Jak zauwazyłem usterke to wrociłem sie do serwisu. Ziomek twierdzi ze on nic nie zrobił ze to wina tego ze mam porysowana matówke. Powiedział ze jesli mu udowodnie ze to jego wina to naprawi mi to. ale jak to zrobic ?
Podaj namiary na ten serwis, mogą się czasami przydać.
trudno powiedzieć czy warto ryzykować po tym co pisze kolega
trudno powiedzieć czy warto ryzykować po tym co pisze kolegaChyba nie zrozumiałeś. Mogą się przydać, żeby wiedzieć, których miejsc unikać.
trudno powiedzieć czy warto ryzykować po tym co pisze kolega
Chyba nie zrozumiałeś. Mogą się przydać, żeby wiedzieć, których miejsc unikać.
[B]Kolaj[B] bardzo dobrze mnie zrozumiał ;), na Złotej 23 fakt jest serwis, ale ich umiejętności kończą się podobno na analogach, znajomemu tak naprawili 30D, że zakupił nową 40 :)
blaniek40d
29-07-2010, 16:55
a jak myslicie ile by wzieli za naprawe aktualnych usterek na żytniej ? bo mam plan tam wysłac aparat jak wroce z wakacji
Musisz napisać e-mail do serwisu na Żytniej z opisem usterki i pytaniem o ewentualny koszt to Ci wycenią w przybliżeniu. Dokładna wycena dopiero po otrzymaniu sprzętu :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Adres do serwisu : info@e-csi.pl
ul. Złota 23 bodajże. Jak zauwazyłem usterke to wrociłem sie do serwisu. Ziomek twierdzi ze on nic nie zrobił ze to wina tego ze mam porysowana matówke. Powiedział ze jesli mu udowodnie ze to jego wina to naprawi mi to. ale jak to zrobic ?
Jak masz rzeczywiście rysy na matówce to może zapożycz od kogoś czystą (co by klientowi argument zabrać) i jak się nie poprawi to idź do gościa i niech szuka tych rys i ci je pokaże. Ja bym tego tak nie zostawił, zbyt nerwowy jestem.
pawel-foto
29-07-2010, 22:26
Już myślałem, że na Głowackiego Ci go tak zalatwili. Ja raz na Zlotą dałem obiektyw-i dziękować, że facet nie wiedział jak go rozkręcić! I od tamtej pory zawsze jak coś się dzieje daję na Głowackiego-facet jest ok. Od razu powie czy się podejmuje czy nie a nie robi niespodzianek przy odbiorze.
blaniek40d
29-07-2010, 22:30
Miałem oddać na głowackiego tylko, że tam termin naprawy był dopiero na 4 sierpnia a 31 lipca mam robic zdjęcia na streetballu wiec mi sie spieszyło. Tam powiedzieli mi 150 i sadze ze jakbym dłuzej poczekał to obylo by sie bez niespodzianek ;/
No ja się wybierałem na Głowackiego. Ale temu gościowi ze Złotej nie odpuszczaj pod żadnym pozorem.
blaniek40d
29-07-2010, 23:37
Jak ja mu tłumaczyłem ze cos jest z pomiarem swiatła bo na iso 100 w trybie Av przy przesłonie 32 migawke mam 8000 i Ev 0 i on mi mowi ze to jest od matówki no to co tu zrobic. Kasy mi nie odda bo z czytnikiem jest wszystko ok. Boje sie ze jak mu oddam aparat do naprawy znowu (jesli mi uzna ze to jego wina ) to bede musiał sobie kupic nowy bo nie bedzie sie nadawał do uzytku
canis_lupus
30-07-2010, 06:46
Oddaj aparat do rzeczoznawcy. Ten stwierdzi jaka jest usterka i ewentualnie kto ją spowodował. Z takim orzeczeniem mozesz się zwrócić do serwisu o naprawienie szkody, ewentualnie o odszkodowanie.
Co do udowodnienia że to serwis zrobił - jest proste. Oddając aparat do serwisu zawsze jest (powinien!) opisywany jego stan. Serwis powinien aparat sprawdzić podczas przyjęcia. Jesli na rewersie nie miałeś nic o niesprawności pomiaru światła i guzików to masz podstawę.
Coś czuję że kolega żadnego konkretnego papieru na temat naprawy nie posiada...
blaniek40d
30-07-2010, 11:51
Dostałem tylko kartke "Zlecenie wykonania naprawy" jako rodzaj usterki wpisano "czytnik kart pamięc". Na odwrocie jest napisane za co zapłaciłem.
Z tego co sie moge doczytać to jest to chyba demontaż, naprawa czytnika kart, dalej nie moge sie doczytac a dalej jest cos o jakims zwarciu . I jakas tam gwarancja na tą usługe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://yfrog.com/jcmg7151j tu jest link do tego co jest napisane na odwrocie tej kartki