Zobacz pełną wersję : Nissin Speedlite Di622 Canon, a Speedlite 580 EXII
Witam, posiadam lampe Canon 580 EX II i chciałbym dokupić jeszcze jedną lampę działającą w systemie bezprzewodowym Canona.
Natrafiłem na model Nissin Speedlite Di622 Canon. I nie bardzo wiem czy ona będzie działała tak samo jak 430 EX II. Ogólnie z konfigurowania światła jestem słaby i nie mam podstaw. Chciałbym jednak w tej kwesti was spytać jak samemu szukać i pomylic się na jakieś 400-1000 zł :)
Z góry dziekuję za zainteresowanie i jak coś pomieszałem to sorry ale "aj em amator"
Nissina wyzwolisz tylko wbudowaną fotocelą, która pomija przedbłysk E-TTL lampy głównej. Dodatkowo w manualu możesz sterować tylko mocą bo zoom ustawia się na stale na 35mm.
A jest jakas alternatywa dla 430 EXII ?? Coś co bedzie współgrało z systemem Canona ??
HELP !
Jest Metz 48 AF-1 Nie wiem jak wspomniany wyżej Nissin 866 się sprawuje, ale było sporo złych opinii odnośnie współpracy z innymi lampami. Ja osobiście wybrałbym Metz'a
sebcio80
28-07-2010, 22:34
z uzywanych jest dość tani 550EX
są też Sigmy Super 500 i 530 ale jak chcesz bawic sie w system Canona to jednak polecam tylko lampy Canona
mój Nissin 866 bardzo dobrze współpracuje z 430 exII
blumarine
29-07-2010, 09:09
Koledzy, Nissin Di622 napewno ma wbudowaną fotocelę?? Może to potwierdzić jakiś użytkownik??
Na 100% - mówi to były użytkownik :)
Gavin, albo trafiłeś na dobry egzemplarz, albo inni mieli do czynienia z bublami. A może firma usunęła usterki wieku dziecięcego i teraz Nissin śmiga jak Ferrari. Tak czy inaczej, swego czasu na forum DFV opisano współdziałanie Nissina 866 z innymi lampami
http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=3070
Czytałem to, ale mam wrażenie że trochę poniosła autora fantazja. Mój jedyny zarzut do 866 to że raz na jakiś czas potrafi nie błysnąć.
blumarine
29-07-2010, 11:48
jak ma fotocelkę to ja zbieram na tego nissina 622 :) moze ktoś chce sprzedać w promocji, hmm? :twisted:
tak dodam tylko, że nie tak dawno mialem w systemie nikona 2szt. sb800, ale jakoś nie przypadł mi do gustu ten sławetny CLS, potrafił grymasić, znacznie lepiej współpracowało mi sie właśnie na wbudowane tam fotocele..
Czyli mając na aparacie lampę canona 580 EXII i swobodnie ustawiona lampę Metz 48 AF-1 (chyba w trybie slave) jestem w stanie ją wyzwolić. A ona tak samo obliczy siłę błysku E-TTL jak np lampa Canona? Czy też będzie działał tylko w trybie manualnym gdzie sam ustawie siłę błysku i z takim błyśnie? Wyczytałem, ze ma cos tak owego jak - Tryb-slave dla Canon E-TTL i Nikon i-TTL-tryb zdalny.
Więc chyba powinno działać :/