Zobacz pełną wersję : Docinanie filtra
Nie wiem czy moge w tym dziale o to zapytac, jesli nie to prosze o przesuniecie gdzie trzeba.
Bardzo podobaja mi sie zdjecia IR, pierwsze proby sa swietne. Rozebralem D60. Usunalem filtr sprzed matrycy.
Moze komus sie przyda, ze ten filtr fabryczny przed matryca w D60 ma wymiary: 28,20 mm x 22,25 mm
w jego miejsce chcialbym wstawic filtr HOYA R72
czy moglibyscie mi poradzic do kogo sie zwrocic by mi ten ten filtr HOYA przycial do wymaganych wymiarow?
szklarz ?
optyk ?
bardzo prosze o pomoc, moze ktos juz robil takie dziwactwa.
Chris_11
27-07-2010, 20:47
Najlepiej samemu... Ostry nożyk, taśma malarska, żeby nie uświnić i nie porysować filtra i opanowanie. :)
Ja ciałem akurat Cokina i robiłem to w ten sposób, że zostawiłem pewien margines w razie niemca, a następnie wielokrotnie "wyżynałem" nożykiem zagłębienie. Niestety filtr Cokina okazał się dosyć kruchy (nie wiem, jak Hoya) i w końcowej fazie cięcia po prostu się nierówno łamał.
I tu przydał się ten niemiec-margines ;) i resztę traktowałem papierem ściernym aż do uzyskania właściwego rozmiaru.
ja sie wlasnie boje, ze jak docisne nozyk to ten filtr strzeli.
raczej nie zaryzykuje :(
Ja ciałem akurat Cokina i (...)
jesli sie myle to mnie popraw, ale najprawdopodobniej ciales filtr zywiczny a taki jest miekszy i znacznie mniej kruchliwy niz szklo, z jakiego sa robione IR-y Hoyi. zywice mozna spokojnie ciac nozykiem (ja tak cialem swoje polowki, w tym wypadku Hitecha) i to idzie bez problemu i bez strat finansowych. ale do szkla, podobnie jak do damy, z nozem bym nie podchodzil ;)
szklarz wogole nie skumal o co chodzi
optyk... myslal dlugo ale dtwierdzil, ze nie da rady.
:(
cholera, zle to wyglada.
witam
kiedys cialem cieniutkie szybki za pomoca rysika widiowego. uzywa sie takich do trasowania blach. wyglada jak olowek i ma bardzo ostry czubek ktory latwo rysuje szklo. ale w przypadku filtra bym sie jednak bal.
napewno odpada ciecie woda - zamatowi powierzchnie wokolo linii ciecia.
pozdrawiam
a zakupic tarcze do szlifowania szkla i po prostu zetrzec zbedna ilosc szkla. Potrwa to tydzien ale moze to jest wyjscie.
Wyciagnalem filtr z oprawki
Hoya ma grubosc 2,40 mm
oj to nie taka cienka szybka.
moze poprostu sprobuj z innym szklarzem?
obdzwonilem 6 zakladow optycznych, no cuda wymyslaja, ze sie nie da:
- maszyna nie zrobi takiego malego kawalka
- maszyna nic nie zrobi trzeba recznie ale tego nikt nie robi
- filtr peknie
- maszyna sie spali
no normalnie jakies ZOO. Polskie ZOO.
canis_lupus
28-07-2010, 16:43
Podpowiem Ci z własnego doświadczenia: Dorabiałem kiedyś żonie szkiełko do zegarka. Wziąłem po prostu kawałek szkła odpowiedniej grubości, najpierw pociąłem tak jak się tnie szkło - diamentem - zostawiając z kazdej strony margines 3-5mm. Potem wziąłem zwykłą szlifierkę stołową i delikatnie zeszlifowałem resztę i nadałem owalny kształt. Szybka w zegarku wygląda jak fabryczna. Polecam robić to poza domem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Wiesz że nie bedziesz miał żadnego pomiaru światła?
wg tego co sie naczytalem, to zyskuje dwie opcje:
- drastycznie skracam czasy naswietlan
- wreszcie cos widze przez wizjer.
wlasciwie to czemu nie bede mial pomiaru? ten filtr bedzie lezal na matrycy, miedzy migawka a matryca.
canis_lupus
28-07-2010, 17:34
Czemu skracasz czas naświetlań przenosząc filtr z przed obiektywu przed matryce?!
Pomiar bedziesz miał. ale bez uwzględnienia filtra. Wprawdzie z filtrem sa przekłamania ale mozna się nauczyc korygować, bez filtra przez pomiarem czarno to widzę
czas naswietlan skracam poprzez wywalenie tego filtra fabrycznego.
I oczywiscie moglbym juz skladac aparat i zakladac filtr jak do tej pory na obiektyw , i zdjecia juz beda takie jak bym chcial.
Bedzie mnie jednak wkurzac brak mozliwosci kadrowania bo przez wizjer z zalozonym filtrem na obiektyw nie widac nic. :(
zrobie chyba tak jak mowisz , kupie nozyk diamentowy a reszte doszlifuje.
albo dam szklarzowi by mi to nacial jakims ultra profesjonalnym nozykiem.
jutro jeszcze jeden szklarz mi zostal do odwiedzenia.
MacGyver
28-07-2010, 17:46
Narzędzia do cięcia szkła są jak najbardziej dostępne w detalicznym handlu. Ale prościej pogadać ze szklarzem, jeśli znajdziesz takiego, któremu się chce to zrobi to zdecydowanie szybciej.
uzylem zwyklego nozyka do szkla, takiego za 8 pln.
jest wyciete tak jak chcialem.
dziekuje Wam za pomoc.
dziobolek
29-07-2010, 10:41
czas naswietlan skracam poprzez wywalenie tego filtra fabrycznego...
Możesz mi wyjaśnić proszę, co wspólnego ma filtr na matrycy z pomiarem???
Pozdrówka!
Możesz mi wyjaśnić proszę, co wspólnego ma filtr na matrycy z pomiarem???
Pozdrówka!Nie z pomiarem, tylko z czasem naświetlania. To proste. Kolega chce fotografować w IR. Oryginalny filtr przed matrycą wycina prawie całość IR, więc trzeba znacznie dłużej naświetlać. Ot i cała filozofia.
filtr wsadzony.
przy okazji, jakby ktos sie bawil w ymiane filtra. Jak usuniemy fabrycznyfiltr to w ramce zostaje troche kleju, ktory ten filtr trzymal. Zadne nozyki, male srubokrety - nic tego nie usunie, to jest twarde jak diabli.
Bierzemy taka ramke i udajemy sie do stomatologa proszac by nam to wiertelkiem wydlubal - wychodzi idealnie :)
aparat zlozylem, zdjecia wychodza, bez poronania lepiej, biel jest super.
ALE... troszke sie gubi AF. Jest to oczywiste z punktu widzenia fizyki, juz wyczulem obiektyw i le mam go skorygowac ale jednak mnie to wkurza.
Zostaly mi skrawki HOYA R72 wiec je ciachnalem dodatkowo i polozylem nad sensorem AF. Delikatnie na razie , nic nie wklejam.
Jest zdecydowanie lepiej , zdjecia juz sa prawie ostre no ale prawie.
Czy ktos ma jakis pomysl jak to jeszcze udoskonalic?
swietna jest taka dlubanina
:grin:
Ale się ubawiłam czytając to wszystko :) Kurcze... wizyty u szklarzy, optyków i dodatkowo u stomatologa! Podziwiam kolegę za determinację:) Jestem ciekawa efektów, o których mówisz. Może wrzucić kilka zdjęć?
Dodatkowo chciałam zapytać jak sprawa podczerwieni i filtrów IR ma się w nowszych modelach Canona, np d500.. czy tutaj tez istnieje problem z fabrycznie wbudowanym filtrem blokującym dopływ tego światła czerwonego, którego tak z zimną krwią wydłubałeś?:D Pozdrawiam! :)
astroadamo
07-09-2010, 16:16
Ale się ubawiłam czytając to wszystko :) Kurcze... wizyty u szklarzy, optyków i dodatkowo u stomatologa! Podziwiam kolegę za determinację:) Jestem ciekawa efektów, o których mówisz. Może wrzucić kilka zdjęć?
Dodatkowo chciałam zapytać jak sprawa podczerwieni i filtrów IR ma się w nowszych modelach Canona, np d500.. czy tutaj tez istnieje problem z fabrycznie wbudowanym filtrem blokującym dopływ tego światła czerwonego, którego tak z zimną krwią wydłubałeś?:D Pozdrawiam! :)
Takie filtry są montowane fabrycznie w większości lustrzanek, w 500D też.
Czy mimo tego mozna w jakiś sposób to "obejść" nie demontująć aparatu...? Chcę po prostu znać możliwości tego aparatu do wykonywania zdjęć IR..
astroadamo
23-09-2010, 23:54
Nie da rady. Możesz robić fotki z oryginalnym filtrem ale przygotuj się na czasy rzędu 10-30s iwysokie iso.