PDA

Zobacz pełną wersję : Docinanie filtra

qubus23
27-07-2010, 20:33
Nie wiem czy moge w tym dziale o to zapytac, jesli nie to prosze o przesuniecie gdzie trzeba.

Bardzo podobaja mi sie zdjecia IR, pierwsze proby sa swietne. Rozebralem D60. Usunalem filtr sprzed matrycy.
Moze komus sie przyda, ze ten filtr fabryczny przed matryca w D60 ma wymiary: 28,20 mm x 22,25 mm

w jego miejsce chcialbym wstawic filtr HOYA R72

czy moglibyscie mi poradzic do kogo sie zwrocic by mi ten ten filtr HOYA przycial do wymaganych wymiarow?
szklarz ?
optyk ?

bardzo prosze o pomoc, moze ktos juz robil takie dziwactwa.

Chris_11
27-07-2010, 20:47
Najlepiej samemu... Ostry nożyk, taśma malarska, żeby nie uświnić i nie porysować filtra i opanowanie. :)

Ja ciałem akurat Cokina i robiłem to w ten sposób, że zostawiłem pewien margines w razie niemca, a następnie wielokrotnie "wyżynałem" nożykiem zagłębienie. Niestety filtr Cokina okazał się dosyć kruchy (nie wiem, jak Hoya) i w końcowej fazie cięcia po prostu się nierówno łamał.
I tu przydał się ten niemiec-margines ;) i resztę traktowałem papierem ściernym aż do uzyskania właściwego rozmiaru.

qubus23
27-07-2010, 20:51
ja sie wlasnie boje, ze jak docisne nozyk to ten filtr strzeli.
raczej nie zaryzykuje :(

akustyk
27-07-2010, 21:47
Ja ciałem akurat Cokina i (...)
jesli sie myle to mnie popraw, ale najprawdopodobniej ciales filtr zywiczny a taki jest miekszy i znacznie mniej kruchliwy niz szklo, z jakiego sa robione IR-y Hoyi. zywice mozna spokojnie ciac nozykiem (ja tak cialem swoje polowki, w tym wypadku Hitecha) i to idzie bez problemu i bez strat finansowych. ale do szkla, podobnie jak do damy, z nozem bym nie podchodzil ;)

qubus23
28-07-2010, 13:03
szklarz wogole nie skumal o co chodzi
optyk... myslal dlugo ale dtwierdzil, ze nie da rady.

:(

cholera, zle to wyglada.

Maggot
28-07-2010, 13:24
witam
kiedys cialem cieniutkie szybki za pomoca rysika widiowego. uzywa sie takich do trasowania blach. wyglada jak olowek i ma bardzo ostry czubek ktory latwo rysuje szklo. ale w przypadku filtra bym sie jednak bal.
napewno odpada ciecie woda - zamatowi powierzchnie wokolo linii ciecia.

pozdrawiam

qubus23
28-07-2010, 13:34
a zakupic tarcze do szlifowania szkla i po prostu zetrzec zbedna ilosc szkla. Potrwa to tydzien ale moze to jest wyjscie.
Wyciagnalem filtr z oprawki
Hoya ma grubosc 2,40 mm

Maggot
28-07-2010, 15:21
oj to nie taka cienka szybka.
moze poprostu sprobuj z innym szklarzem?

qubus23
28-07-2010, 15:26
obdzwonilem 6 zakladow optycznych, no cuda wymyslaja, ze sie nie da:
- maszyna nie zrobi takiego malego kawalka
- maszyna nic nie zrobi trzeba recznie ale tego nikt nie robi
- filtr peknie
- maszyna sie spali

no normalnie jakies ZOO. Polskie ZOO.

canis_lupus
28-07-2010, 16:43
Podpowiem Ci z własnego doświadczenia: Dorabiałem kiedyś żonie szkiełko do zegarka. Wziąłem po prostu kawałek szkła odpowiedniej grubości, najpierw pociąłem tak jak się tnie szkło - diamentem - zostawiając z kazdej strony margines 3-5mm. Potem wziąłem zwykłą szlifierkę stołową i delikatnie zeszlifowałem resztę i nadałem owalny kształt. Szybka w zegarku wygląda jak fabryczna. Polecam robić to poza domem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Wiesz że nie bedziesz miał żadnego pomiaru światła?

qubus23
28-07-2010, 17:00
wg tego co sie naczytalem, to zyskuje dwie opcje:
- drastycznie skracam czasy naswietlan
- wreszcie cos widze przez wizjer.

wlasciwie to czemu nie bede mial pomiaru? ten filtr bedzie lezal na matrycy, miedzy migawka a matryca.

canis_lupus
28-07-2010, 17:34
Czemu skracasz czas naświetlań przenosząc filtr z przed obiektywu przed matryce?!
Pomiar bedziesz miał. ale bez uwzględnienia filtra. Wprawdzie z filtrem sa przekłamania ale mozna się nauczyc korygować, bez filtra przez pomiarem czarno to widzę

qubus23
28-07-2010, 17:40
czas naswietlan skracam poprzez wywalenie tego filtra fabrycznego.
I oczywiscie moglbym juz skladac aparat i zakladac filtr jak do tej pory na obiektyw , i zdjecia juz beda takie jak bym chcial.
Bedzie mnie jednak wkurzac brak mozliwosci kadrowania bo przez wizjer z zalozonym filtrem na obiektyw nie widac nic. :(

zrobie chyba tak jak mowisz , kupie nozyk diamentowy a reszte doszlifuje.
albo dam szklarzowi by mi to nacial jakims ultra profesjonalnym nozykiem.

jutro jeszcze jeden szklarz mi zostal do odwiedzenia.

MacGyver
28-07-2010, 17:46
Narzędzia do cięcia szkła są jak najbardziej dostępne w detalicznym handlu. Ale prościej pogadać ze szklarzem, jeśli znajdziesz takiego, któremu się chce to zrobi to zdecydowanie szybciej.

qubus23
28-07-2010, 20:26
uzylem zwyklego nozyka do szkla, takiego za 8 pln.
jest wyciete tak jak chcialem.

dziekuje Wam za pomoc.

dziobolek
29-07-2010, 10:41
czas naswietlan skracam poprzez wywalenie tego filtra fabrycznego...

Możesz mi wyjaśnić proszę, co wspólnego ma filtr na matrycy z pomiarem???

Pozdrówka!

Kolaj
29-07-2010, 11:20
Możesz mi wyjaśnić proszę, co wspólnego ma filtr na matrycy z pomiarem???

Pozdrówka!Nie z pomiarem, tylko z czasem naświetlania. To proste. Kolega chce fotografować w IR. Oryginalny filtr przed matrycą wycina prawie całość IR, więc trzeba znacznie dłużej naświetlać. Ot i cała filozofia.

qubus23
31-07-2010, 18:33
filtr wsadzony.
przy okazji, jakby ktos sie bawil w ymiane filtra. Jak usuniemy fabrycznyfiltr to w ramce zostaje troche kleju, ktory ten filtr trzymal. Zadne nozyki, male srubokrety - nic tego nie usunie, to jest twarde jak diabli.
Bierzemy taka ramke i udajemy sie do stomatologa proszac by nam to wiertelkiem wydlubal - wychodzi idealnie :)

aparat zlozylem, zdjecia wychodza, bez poronania lepiej, biel jest super.
ALE... troszke sie gubi AF. Jest to oczywiste z punktu widzenia fizyki, juz wyczulem obiektyw i le mam go skorygowac ale jednak mnie to wkurza.
Zostaly mi skrawki HOYA R72 wiec je ciachnalem dodatkowo i polozylem nad sensorem AF. Delikatnie na razie , nic nie wklejam.
Jest zdecydowanie lepiej , zdjecia juz sa prawie ostre no ale prawie.
Czy ktos ma jakis pomysl jak to jeszcze udoskonalic?

swietna jest taka dlubanina
:grin:

Norma
07-09-2010, 16:08
Ale się ubawiłam czytając to wszystko :) Kurcze... wizyty u szklarzy, optyków i dodatkowo u stomatologa! Podziwiam kolegę za determinację:) Jestem ciekawa efektów, o których mówisz. Może wrzucić kilka zdjęć?

Dodatkowo chciałam zapytać jak sprawa podczerwieni i filtrów IR ma się w nowszych modelach Canona, np d500.. czy tutaj tez istnieje problem z fabrycznie wbudowanym filtrem blokującym dopływ tego światła czerwonego, którego tak z zimną krwią wydłubałeś?:D Pozdrawiam! :)

astroadamo
07-09-2010, 16:16
Ale się ubawiłam czytając to wszystko :) Kurcze... wizyty u szklarzy, optyków i dodatkowo u stomatologa! Podziwiam kolegę za determinację:) Jestem ciekawa efektów, o których mówisz. Może wrzucić kilka zdjęć?

Dodatkowo chciałam zapytać jak sprawa podczerwieni i filtrów IR ma się w nowszych modelach Canona, np d500.. czy tutaj tez istnieje problem z fabrycznie wbudowanym filtrem blokującym dopływ tego światła czerwonego, którego tak z zimną krwią wydłubałeś?:D Pozdrawiam! :)

Takie filtry są montowane fabrycznie w większości lustrzanek, w 500D też.

Norma
07-09-2010, 17:31
Czy mimo tego mozna w jakiś sposób to "obejść" nie demontująć aparatu...? Chcę po prostu znać możliwości tego aparatu do wykonywania zdjęć IR..

astroadamo
23-09-2010, 23:54
Nie da rady. Możesz robić fotki z oryginalnym filtrem ale przygotuj się na czasy rzędu 10-30s iwysokie iso.