Zobacz pełną wersję : muszla powiększająca x1,35 do canona
Witam wszystkich, mam pytanko spotkał się ktoś z czymś takim:
http://a.gery.pl/item1153239660_nowosc_konwerter_1_35x_na_wizjer_mu szla_oczna.html
Wiem, że kiedyś na forum było o tenpie x1,22, x1,36, pytałem cichego kiedyś ale nie miał, miał do innych systemów,
Sprawdzałem na ebay, ale tenpa dopiero na dalekim wschodzie jest dostępna,:(
Ciekawi mnie jaka jest między nimi różnica, wiem ktoś pisał o tym na forum pentaxa
pozdrawiam wszystkich
50d+szkło
Bogdan56_Ch
28-07-2010, 00:30
Mam słaby wzrok (już nie te lata), kupiłem kiedyś na Allegro i od tej pory nie zdejmuję ani na moment. Idealne do macro i do normalnej fotografii. Kiedyś z dużej odległości nie potrafiłem ocenić ostrości przez wizjer, teraz nie mam tego kłopotu. Powie ktoś że mogłem sobie dostroić ostrość, ale mimo to obraz był za mały i nie potrafiłem odczytać z 50m nr tablicy z auta, teraz moge nawet ustawić ostrość w manualu na C 70-210.
Mam słaby wzrok (już nie te lata), kupiłem kiedyś na Allegro i od tej pory nie zdejmuję ani na moment. Idealne do macro i do normalnej fotografii. Kiedyś z dużej odległości nie potrafiłem ocenić ostrości przez wizjer, teraz nie mam tego kłopotu. Powie ktoś że mogłem sobie dostroić ostrość, ale mimo to obraz był za mały i nie potrafiłem odczytać z 50m nr tablicy z auta, teraz moge nawet ustawić ostrość w manualu na C 70-210.
Ale masz na myśli tenpe, czy wspomniany Konwerter KPS U-13C?, bo zawsze na miejscu:), czy że tak się wyraże dla "sokole oko" nie nadaje się?, 50m to trochę dużo, aż tak przybliża ?
pozdrawiam wszystkich
andrewjohn
28-07-2010, 20:34
Kupiłem ten konwerter czy też muszlę jakieś 3 mies temu i jestem zadowolony, nie zdejmuje z aparatu. Obraz w wizjerze wyraźnie większy, dla mnie komfort fotografowania zdecydowanie na plus. Pewnym minusem jest to, że w związku z powiekszeniem uciekają lekko brzegi i przy kadrowaniu trzeba czasem nieco ruszyć okiem w prawo i lewo dla pewności. Mnie to osobiście nie przeszkadza, ale komuś innemu może. Aha, z moim 450D (pewnie podobnie w innych dsrl serii xxxD) mogę używać tylko płaskiej muszli o mniejszej średnicy, bo ta druga, wieksza, profilowana zasłania czujnik zbiżenia oka wyłączający LCD.
Bogdan56_Ch
02-08-2010, 08:28
Ale masz na myśli tenpe, czy wspomniany Konwerter KPS U-13C?, bo zawsze na miejscu:), czy że tak się wyraże dla "sokole oko" nie nadaje się?, 50m to trochę dużo, aż tak przybliża ?
pozdrawiam wszystkich
Niby małe powiększenie a jednak jest tak jak pisałem
Do 7D nie pasuje.Fakt, że na opakowaniu siódemka nie jest wymieniona. Ale w ofercie sprzedającego U-13C na All - owszem.
No i muszę poprawić post. Pasuje jednak adapter o wewnętrznym wymiarze 22 mm, opisany jako pasujący do...Nikona. Trzeba jedynie odrobiny zdecydowania przy wsuwaniu go w szynę....