PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa blokuje spust migawki

sj_sj
26-07-2010, 09:57
Witam. Zauważyłem bardzo nieprzyjemną w skutkach usterkę. Mianowicie 5d Mk1 blokuje migawkę przy połączeniu z lampą. (wciska sie spust - nie chce klapnąć lustro). Próbowałem zarówno na 580 EXII jak i na 430 EX - problem się powtarza (w pierwszej chwili obwiniłem lampę, ale 430 ex wyeliminowała tę hipotezę). Dzieje się tak nie zawsze, aczkolwiek się dzieje. Czasem udaje mi się fotografowac całe wesele i jest ok, ale ostatnio bardzo często blokuje mi zrobienie zdjęcia. W wizjerze pokazuje czas 200 i miga (pomruguje) napis. Bez lampy (przy wyłączonej) wszystko jest ok. Czy jest to coś na stykach?sankach? jak to można naprawić. Czy ktoś się spotkał z tym problemem?

roxio
26-07-2010, 11:59
Najczęściej "wszystko" blokuje się z winy AF, nawet jeśli w wizjerze masz ostry obraz to system AF może tego nie rozpoznać. Brak ostrości = zatrzymanie pomiaru światła = brak synchronizacji z lampą.
Jeśli bez lampy wszystko śmiga, to problem z synchronizacją. Na początek warto przeczyścić styki w stopce aparatu, zwróć uwagę czy któreś z nich nie są wytarte bardziej lub wgniecione. Najprościej sprawdzić łączność na stykach zamalowując je czarnym markerem, wsuwasz lampę, dokręcasz, zdejmujesz i widzisz. Mniejsze przetarcie lub brak oznacza brak łączności na styku.
Jeśli jednak wszystko styka się dobrze, można jeszcze pobawić się w zmianę ustawień synchronizacji z auto na manual i odwrotnie, w moim przypadku (40D+430exii) często występował problem z automatyczną synchronizacją, ratował mnie tylko tryb manualny co dosyć ogranicza możliwości jeśli nie masz czasu podczas sesji na korygowanie ustawień.
Ostatnią deską ratunku jest, aktualizacja softu w aparacie. Więcej pomysłów brak.

airhead
26-07-2010, 12:07
problem z komunikacją lampy z aparatem
1. przeczyścić
2. martwić się dalej

sj_sj
29-07-2010, 15:48
Witam
Rezultat - Żytnia 15
Koszt 200 zł
Powód Naprawa układu sterowania lampą zewnętrzną
Dziękuje również za głosy w wątku