Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : usterka wyświetlacza czy coś innego?

Damator
25-07-2010, 20:26
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu:

W moim 50D w momencie potwierdzenia AF, wybrany punkt w wizjerze nie podświetla się. Dźwięk potwierdzenia AF jest. Dodam, że żadem z punktów nie podświetla się.
Wcześniej było OK.
Poza tym górny skrajny punkt AF w wizjerze nie świeci się w całości. Czyli jego połówka jest, jakby zgaszona. Jakby "diodki" się wypaliły.

Czy Ktoś spotkał się z tym problemem i jeśli tak, to jak go rozwiązać?

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Shingo
25-07-2010, 22:40
z tego co pamiętam było coś takiego jak ustawienie żeby podświetlał się punkt pustrosci jednak nie jestem pewien co do tego czy to było w canonie... wiem mało pomocne info, jedyne co mogę polecić do przywrócenie ustawień fabrycznych , jezeli to nie pomoże to wgranie nowego softu, ostatecznie jezeli sprzęt jest na gwarancji ślij do serwisu

arturs
25-07-2010, 22:56
jedyne co mogę polecić do przywrócenie ustawień fabrycznych , jezeli to nie pomoże to wgranie nowego softu, ostatecznie jezeli sprzęt jest na gwarancji ślij do serwisu

????

pewnie przesunęła Ci się matówka.. spróbuj ją wyjąć i włożyć jeszcze raz..

Shingo
25-07-2010, 23:19
????

pewnie przesunęła Ci się matówka.. spróbuj ją wyjąć i włożyć jeszcze raz..

w odpowiedzi na twoje znaki zapytania odpowiem ci tak, w aparacie który jakiś sposobem zapomniałem jaki to był ( starość nie radość), canon, nikon,pentax.sony czy co innego, niepamiętam , była możliwość wyłączenia podświetlenia punktu na którym wybraliśmy AF, niewiem dlaczego, nie pytaj mnie o to bo nie odpowiem, nie będę oceniał czy to idiotyczny pomysł czy nie ale poprostu spotkałem się ztym, dlatego od ręki polecam dwie standardowe procedury których możliwe że użytkownik nie wykonał, czyli przywrócenie ustawień fabrycznych i wgranie na nowo softu, nie ingeruje to w mechaniczne działanie sprzeętu, napewno nie pogorszy działania więc warto sprawdzić

arturs
25-07-2010, 23:26
w odpowiedzi na twoje znaki zapytania odpowiem ci tak, w aparacie który jakiś sposobem zapomniałem jaki to był ( starość nie radość), canon, nikon,pentax.sony czy co innego, niepamiętam , była możliwość wyłączenia podświetlenia punktu na którym wybraliśmy AF, niewiem dlaczego, nie pytaj mnie o to bo nie odpowiem, nie będę oceniał czy to idiotyczny pomysł czy nie ale poprostu spotkałem się ztym, dlatego od ręki polecam dwie standardowe procedury których możliwe że użytkownik nie wykonał, czyli przywrócenie ustawień fabrycznych i wgranie na nowo softu, nie ingeruje to w mechaniczne działanie sprzeętu, napewno nie pogorszy działania więc warto sprawdzić

kolega napisał że jedna z kropek "świeci" w połowie czyli coś tam świeci.. na pozostałych pewnie jakby się przypatrzeć to można by się doszukać takiej "poświaty", to często się zdarza jak matówka się przesunie albo jest krzywo lub odwrotnie włożona (często jak się używa także nieoryginalnych matówek np. super jasnych czy z klinem).. wyświetlanie kropek na matówce jest realizowane w dosyć trudny sposób - polecam poszukać posty kolegi Andee na temat matówek do 350d - można sporo się dowiedzieć na ten temat..

Shingo
25-07-2010, 23:30
kolega napisał że jedna z kropek "świeci" w połowie czyli coś tam świeci.. na pozostałych pewnie jakby się przypatrzeć to można by się doszukać takiej "poświaty", to często się zdarza jak matówka się przesunie albo jest krzywo lub odwrotnie włożona (często jak się używa także nieoryginalnych matówek np. super jasnych czy z klinem).. wyświetlanie kropek na matówce jest realizowane w dosyć trudny sposób - polecam poszukać posty kolegi Andee na temat matówek do 350d - można sporo się dowiedzieć na ten temat..

aaaaa sorry, masz rację, błąd z mojej strony , skupiłem się tylko na pierwszym info że poprostu nie podswietlają mu się punkty...

miałem przypadłość z pentaxem k7 w tym wypadku ale tam na matówce nie ma punktów af jest czysta, w efekcie wszystkeigo serwis naprawił to za free i do dzis jest ok , co to było nie pamiętam

Damator
26-07-2010, 14:13
Dzięki za wskazówki, ale nic do przodu. Problem polega na punktach AF, których przecież nie ma na matówce. Są na elemencie powyżej matówki. Prześledziłem wątek Andee`go.
Dziwna rzecz, którą zaobserwowałem to, że kiedy wcisnę przycisk wyboru punktu AF (skrajny prawy pod małym w wyświetlaczem) to świecą wszystkie. Oczywiście wspomniany górny do połowy. Dziwne. Co z tym zrobić. Może jest jakiś sposób? Przygotuję się do wgrania softu. Przelecę forum jak to zrobić.

Dreamer
26-07-2010, 15:45
Nie mam pojęcia, ale gdyby to mi się stało to przeinstalowałbym soft. imo...

Damator
26-07-2010, 16:42
Przeinstalowałem firmware. Dalej nic :(

iso
26-07-2010, 17:36
matówka przesunięta, na 99%. ja tak na samym początku grzebałem i do dzisiaj te punkciki ledwo swiecą, mimo że na poczatku była wyraźna czerwona kropa. nie chce mi się już tego dotykać bo może być jeszcze gorzej, więc się przyzwyczaiłem ;)

Dreamer
26-07-2010, 18:00
Jak masz na gwarancji to ślij na żytnią albo jedź, od ręki naprawią.

Damator
26-07-2010, 18:06
wyciągnąłem matówkę. I tak jakby to nie miało żadnego wpływu. Punkt trafienia nie podświetla się. Wiem, że da się z tym żyć, ale komfort żaden. :(