Zobacz pełną wersję : Tokina 11-16, Sigma 10-20, Canon 10-22 czy może coś innego ?
Witam,
potrzebuje jasny obiektyw do robienia zdjęć na ślubach, weselach, imprezach klubowych.
Ktoś coś ciekawego poleci ?
Mam nadzieje że pomożecie :)
Witam,
potrzebuje jasny obiektyw do robienia zdjęć na ślubach, weselach, imprezach klubowych.
Ktoś coś ciekawego poleci ?
Mam nadzieje że pomożecie :)
Z trzech wymienionych tylko jeden można nazwać jasnym, więc o co ty właściwie pytasz?
Z tych trzech, moim zdaniem Tokina, nie tylko ze względu na jasność.
Z trzech wymienionych tylko jeden można nazwać jasnym, więc o co ty właściwie pytasz?
Sigmę DC 10-20 f/3.5 już nie?
zdRAWki
Sigmę DC 10-20 f/3.5 już nie?
zdRAWki
Wprawdzie defaultowo Sigma 10-20 to dla mnie starsza wersja, ale odpowiadając na pytanie: nie. Jasny to dla mnie minimum 2,8.
Dla mnie 3,5 na całym zakresie to zalicza się jeszcze do jasnych.
Zaitsev, możesz coś więcej napisac o tokinie?
Ale jak już pisałem jesli nie uwazacie tych za jasne to co innego polecicie?
Ernest_DLRS
25-07-2010, 15:32
Dla mnie jasny = 1.4, 1.8, 2... :) Każdy ma swoje potrzeby. A z tych wymienionych tylko Tokina. Pzdr
Jeśli chodzi o ta Tokine (przy 40d) wszystko poza środkiem nie będzie rozmyte ??
bytheway_r
25-07-2010, 17:14
W jakim sensie? Pytasz się o ostrość na przysłonie 2.8?
Na 2.8 poza miejscem focusa będzie lekko nieostro. Zależy oczywiście od tego jak daleko jest przedmiot fotografowany i tło za nim. Głębia generalnie jest spora, ale 2.8 już na lekką zabawę pozwala.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wrzuciłem zdjęcie, które nieco powinno rozjaśnić. Ostrość na 3 w DPP.
http://img132.imageshack.us/i/img0297ez.jpg/
Mogę jeszcze dodać, że aberracje potrafią być dość paskudne, ale do usunięcia. Tak naprawdę to trzeba uważać głównie na flary, bo przy bocznym świetle pojawiają się często.
Czyli zniekształcenie będzie problemem przy slubach, weselach ?
Zaitsev, możesz coś więcej napisac o tokinie?
Dla mnie jest po prostu bardzo dobra optycznie, solidna budowa, celny AF.
bytheway_r
25-07-2010, 22:20
Zniekształcenie ( dystorsja ), czy rozmycie?
Tokina, szczególnie na 11mm trochę jest "powyginana", co można znaleźć łatwo w testach. Inna sprawa, że z 3 wymienionych tylko Canon jest zauważalnie lepszy. Kompletnie inna sprawa - w przypadku UWA dochodzą zniekształcenia, które dobrze prezentuje fragment testu 10-22:
http://www.optyczne.pl/24.6-Test_obiektywu-Canon_EF-S_10-22_mm_f_3.5-4.5_USM_Dystorsja.html
Coś za coś. Myślę, że efekt przestaje być jakoś szczególnie widoczny od 15mm, kiedy wychodzimy z zakresu "ultraszerokątnego".
Chris_11
25-07-2010, 22:41
Jeśli chodzi o wesela to IMHO liczy się również szybkość, a tutaj Canon ze swoim USM bije pozostałe na głowę.
Jeśli chodzi o wesela to IMHO liczy się również szybkość, a tutaj Canon ze swoim USM bije pozostałe na głowę.
O Sigmę nawet nie pytam, ale porównywałeś z Tokiną?
bytheway_r
25-07-2010, 23:16
Heh, co jak co, ale przy zakresie AF'a w UWA to silnik w Tokinie w pełni wystarczy chyba każdemu. Nie wątpię, że Canon jest szybszy... ale przy tych wartościach to raczej nie ma większego znaczenia.
Miałem tą tokinkę, śmiało moge ją polecić, kawał porządnego szkła. Ma wady ale wszystko kosztem światła. I tak warto ją polecić.
jakie ma wady ??
Nie nazywa się Canon... :mrgreen:
digitgreg
26-07-2010, 22:22
podczepię się pod temat:
a coś co można podczepić teraz pod cropa a w przyszłości na FF ?
uzupełnienie do 24-105mm.
zastosowanie w kościele- liczy się światło i celność focusa no i wiadomo ostrość.
Tokina 11-16 na 16mm jest używalna na FF...
Jedyne co mi przychodzi do głowy co spełnia wszystkie wymienione wymogi to 16-35II...
Samyang 14/2.8 bez AFa, skomplikowana dystorsja.
Szkła typu Tamron 17-35 nie grzeszą ani ostrością, ani AFem... No i często ciemniejsze...
Do FF wybrałem 17-40L, ale pod krajobraz. Ja jakoś nie toleruje UWA na ślubach i moim zdaniem do ślubniaków starczy 35/24mm na FF jako najszersze, no i rybka...
yehhh już sie pogubiłem, to powiedzcie mi czy taka Tokina 11-16 będzie dobra na ślub ?
Mam jeszcze do niej 50mm f/1.4
yehhh już sie pogubiłem, to powiedzcie mi czy taka Tokina 11-16 będzie dobra na ślub ?
Jeszcze zależy od kreatywności fotografującego. Jasna, celna, dobra optycznie... Da radę.
Mam jeszcze do niej 50mm f/1.4
Tak czytam i się zastanawiam... Tylko 11-16 + 50? Moim zdaniem trochę za duża dziura. Zamiast od UWA, bym zaczął od jakiegoś standardu np. 28/1.8 czy chociaż 35/2...
Konrado84
27-07-2010, 10:44
Swój pierwszy ślub zrobiłem 2 cropowymi puszkami z UWA (akurat Tokina 12-24) i 50 1,4.
Praktycznie nie zakładałem innych szkieł, choć miałem kilka innych przy sobie.
Jeśli kościół nie jest jakoś wybitnie ciemny, taki zestaw (UWA + 50 1,4) powinien się sprawdzić.
digitgreg
27-07-2010, 20:10
tak jak napisał zaitsev: będzie dziura. Nie mówię że nie dasz rady ale się namęczysz.
tokina jest pod cropa czyli mnożnik ogniskowej sie nie zmienia a 50mm x 1,6= 80mm.
może lepszym wyborem będzie C16-35 tym bardziej że to na FF idzie.
ja też szukałem czegoś jasnego i szerokiego. padło właśnie na 16-35.
a może Ci podpasi Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF] VC
(cały czas mi chodzi po głowie jako alternatywa)
tokina jest pod cropa czyli mnożnik ogniskowej sie nie zmienia a 50mm x 1,6= 80mm.
No chyba coś Ci się pomieszało... Mnożnik EKWIWALENTU ogniskowej jest dla puszek xxxxD xxxD i xxD taki sam i wynosi x1.6, niezależnie czy dane szkło jest dedykowane pod cropa czy nie. Znaczy to, że ta Tokina da ekwiwalent ogniskowych ~17-25 dla małego obrazka, a 50/1.8 da ekwiwalent 80mm dla małego obrazka.
16-35L na FF to oczywiście 16-35mm, a podpięte do cropa da ekwiwalent 25-56mm dla małego obrazka.
Jednak ja bym się skłaniał do stałki typu 28/1.8 lub 35/2.
digitgreg
27-07-2010, 21:36
sorki.....czy my mówimy(piszemy:) o tej samej Tokinie?
jak zdążyłem obczaić to jest szkiełko na cropa i ogniskowa pozostaje bez zmian.
Oznaczenie (DX) na korpusie obiektywu =przeznaczenie dla lustrzanek z matrycą APS-C
http://www.optyczne.pl/137.1-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_116_PRO_DX_AF_11-16_mm_f_2.8.html
Oznaczenie (DX) na korpusie obiektywu =przeznaczenie dla lustrzanek z matrycą APS-C
Ale to, że jest pod cropa to nie znaczy, że nie przeliczamy ekwiwalentu. Ogniskowa pozostaje bez zmian.
Tą Tokiną na cropie uzyskasz kąt widzenia taki sam jak obiektywem 17-25 na pełnej klatce.
sorki.....czy my mówimy(piszemy:) o tej samej Tokinie?
http://www.optyczne.pl/137.1-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_116_PRO_DX_AF_11-16_mm_f_2.8.html
Niestety źle obczaiłeś. Jeżeli producent podaje, że szkło jest dedykowane pod cropa to jest TYLKO dedykowane.
Tak jak Ci napisał wcześniej zaitsev ekwiwalent trzeba przeliczać wg. mnożnika martycy.
digitgreg
27-07-2010, 22:06
upsss. chyba mylnie zrozumiałem.
czy w Tamim 17-50 i Sigmie 10-20 też przeliczamy?
upsss. chyba mylnie zrozumiałem.
czy w Tamim 17-50 i Sigmie 10-20 też przeliczamy?
Tak, oczywiście...... jeżeli masz cropa.
Pozdrawiam.
digitgreg
27-07-2010, 22:13
dzięki.
ja też :)
no ale wracając do tematu, to Tamrona 17-50 miałem i poza swiatłem (ktore bylo jego jedyna zaleta) nic mi w nim nie pasowało, był wolny mial FF i nie był obiektywem godnym polecenia.
16-35 nie kupie jeszcze niestety gdyż na to szklo mam do wydania 3000 tysiące.. a do jutra muszę zdecydowac.
A dalej nie wiem co kupic i czy Tokina 11-16mm będzie odpowiednia ?!
Weź Tokinę 11-16 i Canona 35/2. :-)
przeczytałem test na www.optyczne.pl i caly czas sie waham nad ta Tokina, bo potrzebuje ja jeszcze do zdjęć z imprez w klubach, ale to światło jest kuszące
przeczytałem test na www.optyczne.pl i caly czas sie waham nad ta Tokina, bo potrzebuje ja jeszcze do zdjęć z imprez w klubach, ale to światło jest kuszące
Do testów Optycznych trzeba podchodzić z pewnym dystansem... ;-)
michael_key
28-07-2010, 12:36
Testy testami na Optycznych, ale opinie użytkowników to dopiero warto się wzorować na nich. :)
Testy testami na Optycznych, ale opinie użytkowników to dopiero warto się wzorować na nich. :)
moim zdaniem warto też opinie użytkowników zweryfikować oglądając zdjęcia jak z pixelpepper np. http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12955&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3
mi osobiście to pomaga w rozeznaniu
dzieki wielkie, badzo mi pomogliscie :]
mam jeszcze jedno wazne pytanie; czy ktos sie moze orientuje czy jest jakies sklep w okolicy krakowa w ktorym moge takową zakupic ??
michael_key
02-08-2010, 07:57
Oj kolego coś z szukaniem w sieci widzę nie idzie.
Jest chociażby sklep Fotopanorama (http://maps.google.pl/maps/place?hl=pl&um=1&ie=UTF-8&q=fotopanorama+krak%C3%B3w+s%C5%82awkowska&fb=1&gl=pl&hq=fotopanorama&hnear=S%C5%82awkowska,+Krak%C3%B3w&cid=10603743789112383053). Dzwonimy, pytamy, wiemy.
dzieki wielkie, badzo mi pomogliscie :]
mam jeszcze jedno wazne pytanie; czy ktos sie moze orientuje czy jest jakies sklep w okolicy krakowa w ktorym moge takową zakupic ??
Micles ma takie szkło na sprzedaż, jak nie potrzebujesz faktury - to chyba warto.
no właśnie potrzebuje :/
vacik by sie odliczyło :)
wiem, wiem że jest w fotopanoramie, ale szukałem ciut taniej :)
nie ma ktoś takiegoś rabatu tam ? :)
no właśnie potrzebuje :/
vacik by sie odliczyło :)
2539 brutto vs 1500 zł bez faktury - dalej wychodzi dobrze, chyba że to twoja własna działalność i jeszcze w koszty wpuścisz.
Gdybym nie miał już EF-s 10-22 - sam bym się skusił.
wiem, wiem że jest w fotopanoramie, ale szukałem ciut taniej :)
nie ma ktoś takiegoś rabatu tam ? :)
Na jakie ty rabaty liczysz w branży pracującej na marży 5-7%?
Za dużo kombinujesz. Będziesz się zastanawiał dwa miesiące, a w tym czasie Micles obiektyw sprzeda (o ile jeszcze tego nie zrobił).
bartorux
04-08-2010, 13:03
A co byście polecili z tych trzech do krajobrazu ??
Bo zastanawiam się nad sigmą 10-20
Ło, jaka ładna nagonka klientów :D
Ja też polecam Tokinę - dawała radę w każdych warunkach. Coś pomiędzy 16 i 50 też bym doradzał zakupić. Ja miałem 28 1.8 i byłem szczęśliwy. (wszystko na 50d).
Tokina chyba sprzedana. Jeżeli kupujący się nie odmyśli, to jestem krok do przodu w zbieraniu na następne klamoty.
A co byście polecili z tych trzech do krajobrazu ??
Bo zastanawiam się nad sigmą 10-20
Każdy z nich będzie dobry.
nie kombinuje tylko staram się kupić w dobrej cenie :] i zaoszczędzić ile się da..
dla mnie to jest normalne, może Ty jesteś rozrzutny i nie interesuje Cie ile wydasz, ale mnie tak.
Nie wiedziałem wcześniej, że tu kolega ma do sprzedania w takiej cenie, poza tym ze cena jest przystępna to fajnie było by wiedziec, gdzie go można oglądnąć :)
Już nigdzie :D
A jak wróci, to w Bydgoszczy
nie kombinuje tylko staram się kupić w dobrej cenie :] i zaoszczędzić ile się da..
dla mnie to jest normalne, może Ty jesteś rozrzutny i nie interesuje Cie ile wydasz, ale mnie tak.
Też jestem z Krakowa, hehe.
Dlatego kupiłem 10-22 za 1900 albo 1950 jakiś czas temu, od użytkownika tego forum.
Nie wiedziałem wcześniej, że tu kolega ma do sprzedania w takiej cenie
A wystarczyło sprawdzić giełdę... Teraz się musisz obejść smakiem :)
nie no nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak giełda na tym forum, jestem tu nowy :)
poza tym nie obejdę się ze smakiem bo i tak odpada mi VAT czyli zostaje ok 1900 zł za nówkę, a tu 1500 + benzyna to już nie robi się takie opłacalne, a obiektyw to taka rzecz która musiał bym podpiąć do puszki..
A do używek nie jestem przekonany, bo to optyka - czyli jakaś wada może wyjść po jakimś czasie, ale nie mowie ze chcesz sprzedać uszkodzony, po prostu jakoś nie jestem przekonany:)
Hehehe chciałeś powiedzieć ze centusie jesteśmy :P ?
Nie ma się co bać używanego sprzętu... A jak kupisz nowy, to wada nie wyjdzie po jakimś czasie? I tak zazwyczaj po gwarancji...
wiesz co nie chodzi mi o taka wade, tylko o taka typu - gdzieś stukną, walna, nic sie nie stało i nawet nie zwrócił na to uwagi.. raczej o cos takiego
wiesz co nie chodzi mi o taka wade, tylko o taka typu - gdzieś stukną, walna, nic sie nie stało i nawet nie zwrócił na to uwagi.. raczej o cos takiego
No to Ty jesteś idealny klient dla dealera samochodowego ;) .... tylko nówki. Nie bój się używanego - za nowy 10-22 musisz dać ok 2,6 tys a używany ok 2 tys. Spora różnica.
nie.. nie do końca :) o kupnie nowego samochodu nie myslalem.. to nie ma ze sobą za duzo wspólnego :]
Poza tym odliczam sobie VAT, wiec jak już mówiłem róznica jest mniejsza ;) I jesli wynosi 100 czy 200 zł to jestem sklonny kupic nowy, co chyba nie dziwne
yehhh..nigdzie jej nie ma :(
yehhh..nigdzie jej nie ma :(
Czy chodzi o nówkę tokiny 11-16?
no.. nie ma nigdzie w sklepach :/
Towers ma. Zadzwoń do niego :smile:.
nie mam kontaktu do niego :]
nówke ?
nówke ?
Tak... nowke.
Sam u niego kupilem w zeszlym tygodniu po fajnej cenie.
Kontakt via PW bezproblemowo. A jesli szukasz telefonu to jest na ich stronie foto-ivy.
Przesylka szybka.
Polecam.
nówke ?
Tak nówkę.
Tel. 791 263 925 :-)
Może nie jutro.Towers w niedziele ma wolne.Odbiera telefony od poniedziałku do soboty. :smile:
dzieki wielkie za zainteresowanie :)
Tokina już w moich rękach :D :) i zadowolonym
To czekamy na zdjęcia w odpowiednim wątku... ;-)