Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozbój i kradzież sprzętu foto.

deffik
23-07-2010, 16:27
http://www.bielsko.slaska.policja.gov.pl/wiadomosci/art3213,wakacje-spedza-w-areszcie.html

Brakuje mi słów, szczególnie, że poszkodowany jest moim bliskim kolegą.
Jedyny plus, że sprawa ma jakieś zakończenie.

Niestety 40D i 70-200L póki co nie wróciły do właściciela.

oskardj92
23-07-2010, 16:43
Powiem tak samo: Brak słów.

Dominooo
23-07-2010, 17:11
I powiedzcie mi co w takich przypadkach się dzieje dalej, jak zatrzymani poniosą karę, a poszkodowany sprzętu nie odzyska?

Tak sobie myślę:
Co mi po tym, że sprawcy karę poniosą, nawet gdyby poszli siedzieć (w najgorszym przypadku na kilka lat) skoro ja sprzęt straciłem i nie mam nic?

kuzi4
23-07-2010, 17:40
I powiedzcie mi co w takich przypadkach się dzieje dalej, jak zatrzymani poniosą karę, a poszkodowany sprzętu nie odzyska?

Tak sobie myślę:
Co mi po tym, że sprawcy karę poniosą, nawet gdyby poszli siedzieć (w najgorszym przypadku na kilka lat) skoro ja sprzęt straciłem i nie mam nic?

W naszym pięknym kraju pozostaje tylko ubezpieczyć sprzęt. I to nie byle gdzie, bo większość firm ubezpieczeniowych bardzo chętnie pobiera składki, a bardzo niechętnie wypłaca ewentualne odszkodowania. Oby nigdy nie musiały ich nikomu wypłacać...

artd4
23-07-2010, 17:41
No cóż! sprawa fatalna!
Tak właściwie to zastanawiam sie jak można takich rzeczy uniknąć.
Chodzić z aparatem i ...ochroną?
Bzdura
Ale jest na to sposób.Możemy pomóc pokrzywdzonym. a nawet spowodować, że za jakiś czas tak dużo ich nie będzie
Jak? Prosto !!1
Wystarczy traktować zakup takiego sprzętu podobnie jak zakup auta
Kto normalny kupi auto bez papierów?
Kto normalny kupuje aparat bez papierów za pół ceny bez aktu kupno-sprzedaż.
Tylko paser.
Dopóki beda ludzie kupujący kradzione rzeczy, dopóty te rzeczy bedą kradzione.
Warto to przemysleć
Na początek wystarczy tylko powiedzieć sobież, że każdy aparat czy obiektyw bede kupował na umowe "kupno-sprzedaż"
Sprzedawca nie chce?.Trudno! Widaż ma coś do ukrycia .
Reszta to nasze sumienie...

zaitsev
23-07-2010, 17:44
Polskie prawo nie przewiduje możliwości wymierzenia dodatkowej kary pieniężnej jako rekompensaty?

Dominooo
23-07-2010, 17:48
Polskie prawo nie przewiduje możliwości wymierzenia dodatkowej kary pieniężnej jako rekompensaty?

No właśnie o to cały czas mi chodzi. Co z tego, że złodziej poniesie karę jak ja nie mam sprzętu?
Czy oprócz odsiadki czy wyroku w zawieszeniu sprawca nie jest zobligowany do oddania skradzionych przedmiotów lub ich równowartości?

MacGyver
23-07-2010, 17:56
Oczywiście że przewiduje. Można też wystąpić przeciw sprawcy z powództwa cywilnego, ale... to wszystko trwa.

zaitsev
23-07-2010, 18:44
Trwa... W Polsce wszystko trwa... Ale chociaż pół biedy, że coś takiego jest możliwe...
Pozostaje tylko współczuć... Miejmy nadzieje, że poszkodowany wyjdzie na swoje, czego mu życzę. ;-)

marcinsteuer
23-07-2010, 18:45
Oczywiście że przewiduje. Można też wystąpić przeciw sprawcy z powództwa cywilnego, ale... to wszystko trwa.

Taka sprawa nie powinna trwać zbyt długo. Można również w ramach trwającego przeciwko złodziejom procesu karnego wytoczyć tak zwane powództwo adhezyjne - wtedy sąd karny rozpatrzy przy okazji nasze żądanie z podstawy cywilnej.

KMV10
23-07-2010, 19:04
Przerażające jest wyrachowanie tych nastolatek.
Skąd one wzięły inspirację do takich działań? Bardzo źle wróży im to na przyszłość i ludziom, który będę musieli się z nimi zadawać.
Kolegi fotografa szkoda w tym wszystkim najbardziej. Deffik - skoro to twój kolega to pozdrów go serdecznie i powiedz, że są na tym świecie lepsi ludzie od tych, na których natrafił w tej historii. A sprzęt miejmy nadzieję, że się znajdzie.

MacGyver
23-07-2010, 19:23
Taka sprawa nie powinna trwać zbyt długo.
Kwestia definicji pojęcia "długo". Jeśli jesteś bez sprzętu w środku lata to i dwa miesiące będzie długo.
Z drugiej strony nie można mieć do organów ścigania pretensji że nie są w stanie załatwić tego w trzy dni, jeśli potencjalna sankcja to nawet 12 lat to sprawa kwalifikuje się raczej jako gruba. To nie jazda rowerem po pijaku, którą rozpatruje sąd dwudziestoczterogodzinny :-|

HurricanE
23-07-2010, 20:08
To ja chętnie kupie 40d i 70-200 L za 3000zł...

xsardas
23-07-2010, 20:23
twoja wypowiedź to co niby ma znaczyć HurricanE?

tom517
23-07-2010, 20:33
też w pierwszym momencie to negatywnie odebrałem, ale chyba chodziło o wycenę w artykule, chociaż tam napisali powyżej 3k

Dominooo
23-07-2010, 20:41
Zastanawia mnie jeszcze sprawa odzyskania pieniędzy jeśli taka faktycznie jest możliwość: Jeśli można odzyskać, to sąd wymaga przedstawienia jakichś dokumentów (potwierdzających ceny) na sprzęt który był w posiadaniu?
Np. ja kupiłem kiedyś 24-105L z zestawu z 5D od sprzedawcy, który cieszył się zaufaniem wśród klientów, a także na CB były dla niego pochwały, ale nie dostałem żadnego dokumentu potwierdzającego zakup.

zaitsev
23-07-2010, 20:58
Zastanawia mnie jeszcze sprawa odzyskania pieniędzy jeśli taka faktycznie jest możliwość: Jeśli można odzyskać, to sąd wymaga przedstawienia jakichś dokumentów (potwierdzających ceny) na sprzęt który był w posiadaniu?
Podejrzewam, że bez papierów ani rusz, bo wycena sprzętu na podstawie zeznań świadków mogła by być mało adekwatna do rzeczywistego stanu. Bo zawszę mogę powiedzieć, że mi ukradli 5D z 70-200LIS2. A świadek, który w tym nie siedzi raczej nie odróżni poszczególnych modeli, tylko powie, że miałem czarny, duży aparat i biały, duży obiektyw... ;-)

Maykster
23-07-2010, 21:24
Do moderatorów,a może któryś z Panów założył by specjalne konto na które choćby część z nas użytkowników wpłaciła symboliczne 10zł (równowartość trzech piw które każdy z nas postawił by poszkodowanemu chłopakowi),to uzbierała by się niezła sumka za którą można by zakupić używany choć.Taki podstawowy sprzęcik na otarcie łez.Nikomu z nas nie uszczupliło by to kieszeni w najmniejszym stopniu, a chłopak by odzyskał wiarę w ludzi.Kto nam pomoże jak nie my sami?
Pewnie zaraz będą głosy ,że kto sprawdzi ile kasy wpłynęło ,za ile zakupiony został sprzęt? itp.,ale odrobina dobrej woli ,zaufania,a wielka rzecz do zrobienia.Taka to moja propozycja,zamiast biadolenia ,żałowania ................

LordGrF
23-07-2010, 21:29
ja z checia 10 zł wplace , swietny pomysl

Maykster
23-07-2010, 21:33
Dzięki LordGrF poczekamy na większe grono chętnych i zaangażowanie któregoś z dowodzących
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i oczywiście przyklejenie wątku do strony głównej

Pawel_G
23-07-2010, 21:34
Pokrzywdzony może wnieść powódzwto adhezyjne. Wystarczy jak załączy dowody zakupu i wspoaże obecną wartość rynkową sprzętu. Sędzia nie powinien robić problemów z zasądzeniem należnej kwoty. Co innego możliwość wyegzekwowania tego...

deffik
23-07-2010, 22:01
KMV10, Maykster i wszystkim dziękuję w imieniu swoim i kolegi.

Muszę zrobić małe sprostowanie. Pospieszyłem się i napisałem o 70-200/f4, nie będąc świadom, że zostało ono sprzedane miesiąc wcześniej przez kumpla. Skradziony został 28-135 IS zmniejsza to straty materialne (choć i tak 3 tysiące to nie jest mała suma) I teraz wycena policji się zgadza. Przepraszam.

Co do body to mogę powiedzieć, że było one w bardzo dobrym stanie i nie miało na liczniku więcej niż 12000 klatek, miałem je wielokrotnie w swoich rękach. Co do szkła to część swoich zdjęć również nim wykonałem.

Dziękuję Wam jeszcze raz.

basala
23-07-2010, 23:58
Za rozbój zatrzymani mogą trafić do więzienia nawet na 12 lat.
Dostaną 12 lat. Jak w banku.
Tzn. w banku nie dostaje się 12 lat. Miało być: pewne jak w banku.

deffik
24-07-2010, 00:32
Dziś z nim rozmawiałem i widziałem się, on z kolei rozmawiał z osobą prowadzącą sprawę, na policji stwierdzili, że najprawdopodobniej dostaną zawiasy. Oby było tak jak mówi basala

Aha używam cały czas terminu kolega, bo policja mu poradziła żeby pozostał anonimowy w wypadku jakichś wywiadów dla gazet itd. Dla dobra śledztwa.

Dominooo
24-07-2010, 01:32

A ja jestem pewien, że dostaną zawiasy.
To się chyba nazywa "dziesiona" (przynajmniej tak kiedyś było) czyli pobicie z kradzieżą.
Myślę, że nic ich to nie nauczy. To już taki typ społeczeństwa. W swoich kręgach będą dumni z siebie bo stuknęli kolesia, a kara w zawieszeniu jest dla nich śmieszna.

MC_
24-07-2010, 09:00
Nie ma czegoś takiego jak "pobicie z kradzieżą".

Jeśli nie byli wcześniej karani to kary bezwzględnego pozbawienia wolności nie dostaną na 100%. Jeśli byli, to być może tak, choć z całą pewnością na nie więcej niż 2-4 lata.
Co do pieniędzy. Sądy karne najczęściej pozostawiają powództwo cywilne bez rozpoznania. Trzeba występować na drogę cywilną. Życzę powodzenia, bo będzie ciężko nawet przy wyroku zasądzającym.

Pawel_G
24-07-2010, 09:10
Wystarczy odpowiedznio udowodnić wysokość poniesionej w zawiązku z przestępstwem szkody i sąd nie powinien robić problemów z zasądzenien obowiązku naprawienia szkody. Oczywiście ze nie chce się im w toku procesu karnego tracić czasu na dochodzenie wysokości szkody i faktycznie pozostawiają powódzwto bez rozpoznania ale w powyższym przypadku wydaje mi się że nie powinno być z tym probelu. Wystarczy załączyć dowody zakupu sprzetu i wskazać obecną rynkową wartość sprzętu - nawet poprzez załączenie przykładowych ofert z Allegro.
Też miałem taką nieprzyjemność występowania z powództwem adhezyjnym i zasądzono mi 100% wartości przedmiotu sporu. Co innego ściągalność bo w moim przypadku sprawcy dostali na sztywno 3 latka więc raczej nie mają składników majątku z których możnaby prowadzić egzekucję ale poczekamy - mam w końcu na to 10 lat :)

pe.en.de
24-07-2010, 12:40
Co innego ściągalność bo w moim przypadku sprawcy dostali na sztywno 3 latka więc raczej nie mają składników majątku z których możnaby prowadzić egzekucję ale poczekamy - mam w końcu na to 10 lat :)

Żeby nie trafić ponownie do więzienia za nie spłacone długi, będą musieli znów kogoś okraść.

xsardas
24-07-2010, 12:41
Dlatego stare sprawdzone sposoby ze średniowiecza były skuteczne. Może to mało humanitarne, ale się sprawdzało.

Sergiusz
24-07-2010, 13:34
Odzyskać czy nie odzyskać to nie ma znaczenia. Ale ma znaczenie, że fotograf żyje i nie poniósł uszczerbku na zdrowiu. Chłopaki mogli przecież wypróbować ostatnio modne maczety czy inny sprzęt wyglądem zbliżony do kija bejsbolowego. Dla kryminalistów sprzęt jest wart jedną może dwie działki białego proszku. I nie muszę dodawać, że życie czy zdrowie jego posiadacza warte jest o wiele mniej. Zamiast dywagować co będzie i jak pozbierać rozlane mleko to może lepiej zastanowić się jak nie dopuścić do takich sytuacji? Tak się zastanawiam czy poszkodowany fotograf nie wiedział czy nie zdawał sobie sprawy, że „modelka” pochodzi z podejrzanego towarzystwa? W podlinkowanym artykule jest napisane koleżanka-znajomy.

jajurek
24-07-2010, 14:34
Sam próbowałem ubezpieczyć sprzęt, który noszę ze sobą, chociażby po mieście - bez skutku, nie mówiąc nawet, ile taka przyjemność musiałaby kosztować. Dla naszych firm ubezpieczeniowych jedynym właściwym miejscem na sprzęt jest dobrze zabezpieczone mieszkanie, za drzwiami antywłamaniowymi; podstawowym warunkiem otrzymania ubezpieczenia są widoczne ślady włamania. Najlepiej więc sprzętu nie wynosić, ewentualnie fotografować tylko przez okno.

mathom
24-07-2010, 14:45
To słabo próbowałeś. Przy działalności takie ubezpieczenie kosztuje grosze i jest ALL RISK. Przy osobie fizycznej można rabunek ubezpieczyć w ramach ubezpieczenia mieszkania.

deffik
24-07-2010, 15:10
Tak się zastanawiam czy poszkodowany fotograf nie wiedział czy nie zdawał sobie sprawy, że „modelka” pochodzi z podejrzanego towarzystwa? W podlinkowanym artykule jest napisane koleżanka-znajomy.

Z tego co się orientuję to kilkukrotnie robił już jej zdjęcia, znał ją jakiś czas, coś koło roku, może półtorej.

I zgadzam się z Sergiuszem - szczęściem w nieszczęściu jest to, że nie wymyślili sobie jakiegoś noża czy innych narzędzi, bo mogłoby się to skończyć naprawdę tragicznie.

HurricanE
24-07-2010, 17:38
twoja wypowiedź to co niby ma znaczyć HurricanE?

Ma znaczyć tyle że nie czytasz uważnie. Kradli sprzęt kradną i będa kradli. Policja napisała że sprzęt wart 3k. A ja myślę że nawet 6.

To teraz pooddychaj i się wyluzuj....

Łukasz

MC_
24-07-2010, 18:02
Żeby nie trafić ponownie do więzienia za nie spłacone długi, będą musieli znów kogoś okraść.

A od kiedy to wracamy do średniowiecza i mamy więzienie za długi??

zaitsev
24-07-2010, 20:57
W Polsce bardzo, bardzo rzadko wymierza się maksymalny wymiar kary dla danej sprawy, więc szczerze wątpię.

jajurek
24-07-2010, 21:36
Dla mathoma: dzięki, właśnie próbowałem jako osoba fizyczna łącznie z ubezpieczeniem mieszkania (w PZU, do innych firm jakoś nie mam zaufania).

Husky
24-07-2010, 22:09
A co powiecie na to?
http://forum.gazeta.pl/forum/w,292,113849425,113849425.html?v=2&f=292&w=113849425&a=113849425&wv.x=1

zaitsev
24-07-2010, 22:19
A co powiecie na to?
http://forum.gazeta.pl/forum/w,292,113849425,113849425.html?v=2&f=292&w=113849425&a=113849425&wv.x=1
Powiemy, że na świecie musi być równowaga. Muszą być bogaci i biedni, muszą być gnoje i ludzie o na prawdę dobrym sercu... Wszystko zależy od tego na kogo trafisz. Dziewczyna miała szczęście i przynajmniej wiadomo, że warto wierzyć w ludzi.

Saapcio
25-07-2010, 10:29
Witam serdecznie.

"w godzinach wieczornych umówiła się z nim w starym bielskim browarze na sesję fotograficzną, prosząc o wykonanie profesjonalnych zdjęć" - jeśli faktycznie tak było, to jestem nieco zaskoczony. A rozsądek???
Ja się chowałem na na Pradze, znam okoliczność, ale sam? z dziewczyną? wieczorem? z "profesjonalnym sprzętem"? - zawsze, ale nie na sesję.
Współczuję z serca, ale... to troszkę na własne życzenie raczej było.

Pozdrawiam i powodzenia.

pe.en.de
26-07-2010, 00:16
A od kiedy to wracamy do średniowiecza i mamy więzienie za długi??

Spróbuj nie zapłacić faktur, a potem powtórz to zdanie w sądzie.

MC_
26-07-2010, 09:06

Nie ma najmniejszego problemu. Więzienie to co najwyżej może być za oszustwo, ale nigdy za długi.

Merde
26-07-2010, 09:30

Kiedy ostatnio miałeś cokolwiek wspólnego z działalnością gospodarczą?

gietrzy
26-07-2010, 10:03
Życzę powodzenia, bo będzie ciężko nawet przy wyroku zasądzającym.

Dokładnie. Mnie kiedyś gościu zrobił w konia (myszka Logitech - 60 pln), jak się okazało nie tylko mnie, Policja go dorwała, próbował mi zwrócić byle tylko nie iść przed sąd, bezskutecznie :mrgreen:, za kilka lat dostałem z sądu xero wyroku i to wszystko.
Mam teraz komornika (najbliższy na forum Nikoniarze.pl ;)) by to ściągać...
Generalnie bardzo ciężko będzie odzyskać kasę.
Na miejscu kumpla zmieniłbym telefon i b. uważał komu go daję, bo taką zawiść (i **** o co? O aparat,wtf!?) "kumpela" swoim zachowaniem musiała okazywać wcześniej...