PDA

Zobacz pełną wersję : Technika fotografowania paznokci

panmateusz
18-07-2010, 11:39
Chciałem zasięgnąć Waszej rady dotyczącej fotografii dłoni i paznokci (ozdabianych). Niestety kompletnie nie radzę sobie w temacie, nie jestem w stanie uniknąć miejscowych przepaleń/blików na ozdobieniach. Próbowałem zarówno przy świetle dziennym jak i sztucznym (poprzez softbox). Może jest na forum ktoś, kto ma doświadczenie w przypadku takiego rodzaju fotografii, tudzież jest strobist masterem i "na sucho" wie jak podejść do tematu.

Interesuje mnie także jak najlepiej fotografować wspomniane wyżej dłonie i paznokcie za pomocą kompaktowego aparatu, bez możliwości korzystania z softboksa itd.

Shingo
19-07-2010, 15:46
1. światła zastanego użyj
2. filt polaryzacyjny pozwoli na zredukowanie refleksów jakis blików i innych pierdołow
3. jezeli swiatło będzie zbyt mocne (słońce padające przez okno, albo jezeli focisz na podwórku) uzyj jakiejs blendy małej co ci światlo zmiękczy
4. wszystko w raw dawaj i jedziesz w PS albo raw shooter na krzywych i voila

gervee
19-07-2010, 15:58
Poszukaj jakiegoś środka matującego, którym mógłbyś spryskać dłonie modelki wraz z paznokciami i zdobieniami na nich. Powinno być lepiej. Światło rozproszone i tak ustawione, żeby nie odbijało się w kierunku do obiektywu.
Może dłonie umieścić w czarnym/matowym otoczeniu - czarne blendy po bokach (jak przy fotografowaniu szkła)?

Vitez
19-07-2010, 22:01
Zdobione paznokcie "blikują" podobnie jak biżuteria. Poszukaj poradników o fotografowaniu biżuterii i popróbuj.

Czapa
09-08-2010, 16:37
A jakby tak dyfuzorem od blendy "zdyfuzować" światło zastane ?! :) może uniknąłbyś odblasków, tak mi sie wydaje ,)

Mad_Mac
31-01-2011, 13:31
Witam
Jako ze zona buduje portfolio zastanawiam sie jak sie do tego zabrac.
Czy konieczne bedzie macro? 135L wystarczy?
Jak ustawic swiatlo itp?
Z gory dziekuje za wszelkie rady bo w temacie jestem goly.:)

Vitez
08-02-2011, 22:08
Witam
Jako ze zona buduje portfolio zastanawiam sie jak sie do tego zabrac.
Czy konieczne bedzie macro? 135L wystarczy?

Ja tego typu zbliżenia (np detale na pomalowanych ustach, paznokcie) robię 85 1.8 + pierścień Kenko 14mm.
Wystarcza, czasem trzeba lekko przyciąć. Na pojedynczy pazurek coś mocniejszego by się przydało.

Jak ustawic swiatlo itp?

Tak, by dobrze oświetlić :roll: . Masz cyfrówkę? To porób zdjęcia testowe. Po jakichś 20 powinieneś być zadowolony ze światła.