PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon? Canon? Co na pierwsze lustro?

Tozawa
17-07-2010, 15:33
Witam serdecznie Na początku chciałbym się przedstawić. Mam na imię Michał i jestem z Łukowa

Od pewnego czasu interesuję się fotografiką. Do tej pory fociłem Fuji S5700 ale niestety potrzebuję chyba czegoś "mocniejszego"

Przez moje łapki głównie przewijały się cudzesy pokroju D40,D60,D300,D700,550D...

Teraz postanowiłem zmotywować się do zakupu swojego pierwszego lustra Myślałem nad D70 oraz D70s a teraz również nad 20D

Co byście doradzili koledzy? Która lustrzanka jest waszym zdaniem lepsza?

Chyba powoli rozmyślam się z Nikona i zastanawia mnie 20D.

I tutaj jest moje pytanko... chciałbym kupić samo body i porozglądać się za obiektywem 50mm f/1.8. Myślę, że byłby dość fajnym motywem w połączeniu z 20D prawda?

A więc... co wybrać? Jak planować zakupy?

PS: Myślę, że głównie używał bym go do robienia portretów

PS2: Obecnie mam 800zł ale wciąż rośnie. Niedługo będzie to 1200zł... za to mógłbym już chyba kupić body prawda? I zbierać dalej na 50mm?

airhead
17-07-2010, 15:38
oba są dobre, a na pewno możliwościami przekraczają kogoś, kto zaczyna pracę z lustrzanką
weź tego, którego przyjemniej Ci się używa lub jest tańszy, a resztę wydaj na książki i albumy o fotogtafii

michael_key
17-07-2010, 16:07
Dwa dobre korpusy. Pytanie o wybór systemu na forum Canona?! ;)
A tak poważnie. Myślę, że musisz popatrzeć pod kątem rozwoju, tzn. kolejnych, późniejszych zakupów szkieł do portretów.

Tozawa
17-07-2010, 16:59
No właśnie bardziej chyba byłbym skłonny ku canonowi... Sam nie wiem dlaczego.

Puszkę (czy to D70s czy 20D) chciałbym połączyć z 50mm obiektywem. Nie wiem w co później chciałbym inwestować... nigdy się nad tym nie zastanawiałem ani w to nie zagłębiałem, ponieważ nawet nie miałem własnego aparatu :)

Mellan
17-07-2010, 17:14
...Puszkę (czy to D70s czy 20D) chciałbym połączyć z 50mm obiektywem. Nie wiem w co później chciałbym inwestować... nigdy się nad tym nie zastanawiałem ani w to nie zagłębiałem, ponieważ nawet nie miałem własnego aparatu :)

I słusznie.
Otrzaskasz się na początek z 50-tką i za jakiś czas będziesz wiedział czego Ci trzeba.

Bolek02
17-07-2010, 18:48
Myślę, że wybór 20D na pierwsze body to słuszna decyzja. Można kupić używke za ok. 800zł. Używane szkło C50/1,8 w dobrym stanie, na gwarancji to koszt ok. 300zł. Na początek wystarczy :):):)

Tozawa
17-07-2010, 19:07
No nie powiem koledzy... namawiacie mnie prawidłowo :D

A 20`tkę szukać na allegro czy tu? U was?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam za post pod postem ale znalazłem coś ciekawego.

http://canon-board.info/showthread.php?t=65741

Ten kolega ma 20D za 800zł. 15 tys. klapnięć... brać? :)

sbogdan1
17-07-2010, 20:31
Jeśli chodzi o Pawła to raczej kitu nie wciska .

ahaed
17-07-2010, 21:10
Dla mnie sama 50mm to troszkę mało. Może jakiś 18-55 bez IS-a do tego? Koszt niewielki w sumie a zawsze to coś szerszego. Obawiam się, że posiadanie tylko jednej ogniskowej na początku troszkę Cię rozczaruje.

pawciolbn
17-07-2010, 21:23
Dla mnie sama 50mm to troszkę mało. Może jakiś 18-55 bez IS-a do tego? Koszt niewielki w sumie a zawsze to coś szerszego. Obawiam się, że posiadanie tylko jednej ogniskowej na początku troszkę Cię rozczaruje.

też mi się tak wydaje...

jest jeden "haczyk" zoom'a - jak wpadnie Ci w łapki coś, co przez dłuższy czas Cię zadowoli, to ciężko może być przeskoczyć na stałki, ale nie jest to reguła.. ja stałki pokochałem, zwłaszcza 50'kę...

ale do tematu..

faktycznie może i 20'ka to dobry strzał na początek.. jeśli brak kasy na coś wyższego to zbieraj na 20D+18-55 IS.. na start dobry zestaw.. kiedyś stałem też przed wyborem systemu i na rzecz Canona przemówiła cena szkieł i jakość zdjęć... jak to mówią "Nikon robi lepsze aparaty - Canon lepsze zdjęcia", co w obecnych czasach może być subiektywne... ale..

no i właśnie - jak pocykasz tym zoomem to zobaczysz czego Ci brak.. a na pewno zabraknie jakiegoś tele i czegoś "jasnego" .. fajnie by było dozbierać na 50/1.8 i 55-250 i na start zestaw... ehmmm :)

#

Tozawa
17-07-2010, 23:53
No bo właśnie chciałbym zrobić z tego zestaw 20D + 50/1.8...

pawciolbn
18-07-2010, 00:34
no ale mi chodzi, że nie tylko to szkło..

najlepiej 18-55 IS i dozbierać na 50/1.8 oraz 55-250.. sama stałka i to jedna... hmmm.. nie do końca będziesz miał czym powalczyć... chyba, że na pewno wiesz czego oczekujesz..

#

Tozawa
18-07-2010, 00:48
Znaczy wiesz... trudno 16 latkowi wyciułać hajsu na takie szkła :)

Teraz ledwo zarobiłem 400zł i w sumie mam już 800... chciałbym kupić na początek zestaw, który pozwalał by mi robić już w miarę dobre zdjęcia, ale nie był jakiś "och ach" :)

anzelm-74
18-07-2010, 14:33
Hej.

Obojętnie, czy Nikon czy Canon, nie kupuj obiektywu o ogniskowej 50mm. Powinieneś poszukać czegoś pomiędzy 28mm a 35mm. Na tzw. cropie takie ogniskowe odpowiadają mniej więcej ogniskowej 50mm na pełnej klatce. Inaczej mówiąc 50mm na cropie nadaje się do portretu , a nie do codziennego fotografowania z powodu zbyt małego kąta widzenia.
Kiedyś 50mm było podstawowym obiektywem używanym przez fotografów, którzy jednak korzystali z lustrzanek pełnoklatkowych. Dziś nadal pokutuje taki pogląd ,że 50-tka to podstawowy obiektyw. Jednak używając aparatu z mniejszą matrycą trzeba wziąć pod uwagę mnożnik - 1,5 w przypadku Canona i 1,6 w przypadku Nikona. Dlatego nie polecam 50mm jako podstawowego obiektywu, a właśnie coś pomiędzy 28 a 35mm.

Pozdrawiam

Gryźli
18-07-2010, 14:35
Na odwrót - 1,6 w przypadku Canona i 1,5 w przypadku Nikona. :)

Dreamer
18-07-2010, 14:50
A ja bym polecał 400d zamiast 20d, też można znaleźć za ładne pieniążki. A ze szkłami to sie nie wypowiadam bo to i tak nie ma sensu skoro nie wiesz do czego będzie Ci to służyło, obojętnie jakie szkło weźmiesz na początek będzie dobrze bo będziesz w stanie po nim określić co chcesz.

Tozawa
18-07-2010, 17:19
Hej.

Obojętnie, czy Nikon czy Canon, nie kupuj obiektywu o ogniskowej 50mm. Powinieneś poszukać czegoś pomiędzy 28mm a 35mm. Na tzw. cropie takie ogniskowe odpowiadają mniej więcej ogniskowej 50mm na pełnej klatce. Inaczej mówiąc 50mm na cropie nadaje się do portretu , a nie do codziennego fotografowania z powodu zbyt małego kąta widzenia.
Kiedyś 50mm było podstawowym obiektywem używanym przez fotografów, którzy jednak korzystali z lustrzanek pełnoklatkowych. Dziś nadal pokutuje taki pogląd ,że 50-tka to podstawowy obiektyw. Jednak używając aparatu z mniejszą matrycą trzeba wziąć pod uwagę mnożnik - 1,5 w przypadku Canona i 1,6 w przypadku Nikona. Dlatego nie polecam 50mm jako podstawowego obiektywu, a właśnie coś pomiędzy 28 a 35mm.

Pozdrawiam

Jeżeli moja odwaga nie zakrawa o śmieszność prosił bym uprzejmie o bardziej łopatologiczne wyjaśnianie mi tematu "cropów" "klatek" i "mnożników" :) Nic z tego nie pojmuję :D

Do czego chce szkła?

1- szkło, które zapewni mi komfort przy wykonywaniu zdjęć portretowych
2- szkło, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia ludziom nie zbliżając się zbytnio do nich.

dziobolek
18-07-2010, 17:26
Jeżeli moja odwaga nie zakrawa o śmieszność prosił bym uprzejmie o bardziej łopatologiczne wyjaśnianie mi tematu "cropów" "klatek" i "mnożników" :) Nic z tego nie pojmuję :D

Zerknij tutaj - FF vs Crop (http://canon-board.info/showthread.php?t=35157)

A poza tym - http://maciejko.net/cbsearch/ - wpisz co potrzebujesz i... ;-)

Pozdrówka!

swi3zy
18-07-2010, 18:00
400tka chyba za droga na taki budżet. Ale generalnie brnij w Canona, zawsze będziesz miał do dyspozycji szkła pod m42 (zenit praktika) - co jest dobrym rozwiązaniem w sytuacji budżetowej :-). Polecam wejście od razu w xxD, zwłaszcza jeżeli rozważałbyś szkła manualne - w serii xxxd wizjer jest diablo mały i ciemny.

50tkę kup jak najbardziej, dzięki niej będziesz miał tzw. 'efekt lustrzanki' ;-) jak to się czasem małą głębię ostrości nazywa ;-). Ale pamiętaj o kicie to też jest jakiś must have. Exify z fuji powinny pokazywać ekwiwalent ogniskowej dla 35mm. Zobacz jakie ujęcia będziesz mógł robić gdy jest on równy 85mm (50 x 1.6) i zobaczysz, że szkoda by było się uziemiać z tylko taką ogniskową.

Zobaczysz że lustrzanka, daje duże możliwości ale jest bardziej wymagająca w stosunku do użytkownika.

tomaszoR
18-07-2010, 19:02
Nikon moim zdaniem ma fajniejsze kolorki. Mialem kiedys d40 + kit - to ta sama matryca co d70s a zdjecia byly o niebo lepsze od canona 400d+tamron 17-50 - przynajmniej w/g sporej ilosci znajomych ktorym je pokazywalem.

rada ode mnie - zobacz sobie przede wszystkim jakie obiektywy ma szklarnia nikona a jakie szklarnia canona - a potem wybierz system adekwatny do tej marki ktorej obiektywy cie bardziej interesuja.

swi3zy
18-07-2010, 19:16
Kwestia kolorków to moim zdaniem kwestia wywołania rawów, każdym aparatem można zrobić dobre i złe zdjęcie. Temat rzeka poruszany zbyt wiele razy...

Autorowi polecam zapoznanie się z tą galerią:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30159
gdzie widnieją zdjęcia robione kitem canonowym. Za każdym razem, gdy wydaje się, że zdjęcia były by lepsze jakby tylko był inny obiektyw tam zaglądam ;-).

Podtrzymuję swoją opinię, że w wersji budżetowej starsze modele Canona sprawują się lepiej niż starsze wersje Nikona (czego nie powiedziałbym o nowych modelach ;-) ).

Tozawa
18-07-2010, 19:46
Hmm... faktycznie.

Czy uważacie szanowni koledzy, że dorwał bym 20D + kit za 1200zł? Tyle bym miał budżetu chyba w sumie.

Później oczywiście zbieranina na 50 a później bym dalej męczył was na forum :)

PS: Ciepło tu u was jak w domu :D

dziobolek
18-07-2010, 19:58
Nikon moim zdaniem ma fajniejsze kolorki.
To jest rzecz gustu. Ale mnie nie podobało się to, co Nikon "wyprawiał" kiedyś
z kolorem ludzkiej skóry. Przez to odpadł w "zawodach".

Kwestia kolorków to moim zdaniem kwestia wywołania rawów...
Nie do końca - niejedni z powodu "sinicy" nie do opanowania nawet w RAW zmienili system.
Może słabo się starali??? Ale to już pewnie historia. Ponoć jest troszkę lepiej na nowych matrycach.
Jak to już ktoś napisał "Nikon robi fajne aparaty, Canon robi fajne zdjęcia" ;-)

Pozdrówka!

pe.en.de
18-07-2010, 22:25
Nikon moim zdaniem ma fajniejsze kolorki. Mialem kiedys d40 + kit - to ta sama matryca co d70s a zdjecia byly o niebo lepsze od canona 400d+tamron 17-50 - przynajmniej w/g sporej ilosci znajomych ktorym je pokazywalem.

Kolorki fajniejsze nie znaczy lepiej odwzorowane.
W pracy ciągle porównuję kolory na proofie z materiałami odzieżowymi.
Ból zębów złagodniał gdy zmieniłem system na canon.

Tozawa
18-07-2010, 22:37
Napaliliście mnie koledzy na Canona 20D... i chyba wybiorę zestaw z kitem od razu... co wy na to?

dziobolek
18-07-2010, 23:01
Napaliliście mnie koledzy na Canona 20D... i chyba wybiorę zestaw z kitem od razu... co wy na to?

Bardzo dobry wybór na początek.

Pozdrówka!

gavin
18-07-2010, 23:14
I ten niezapomniany dźwięk lustra w 20D :)

pe.en.de
18-07-2010, 23:15

Zdecydowanie dobry wybór.

Witaj w klubie.

anzelm-74
18-07-2010, 23:16
Teraz postanowiłem zmotywować się do zakupu swojego pierwszego lustra Myślałem nad D70 oraz D70s a teraz również nad 20D

Nawiązując do Twojego pierwszego postu podajesz dwa aparaty innej klasy. Odpowiednikiem Nikona D70 jest Canon 350D, natomiast 20D to sprzęt z wyższej półki.
Poniżej kilka wypowiedzi z innych forów.

Ja też jestem byłym użytkownikiem owych aparatów i uważam że między Nikonem a Canonem (tymi konkretnymi modelami) jest przepaść na korzyść Canona. Owszem, jeśli chodzi o kitowe obiektywy to masz rację. Nikonowski kit jest faktycznie dużo lepszy, porządniejszy itd, ale kto kupuje 20D żeby fotografować kitem? Ten kit to zaślepka a nie obiektyw. Włóż do 20D dobre szkło i potem porównuj zdjęcia z D70.... to zupełnie inna klasa. Dodam jeszcze że z D70 oprócz kita uzywałem jeszcze kilku innych dużo lepszych obiektywów 80-200/2,8 i 35-70/2,8 (obydwa nikkory) i naprawdę bez rewelacji w porównaniu do 20D.

Fociłem D70 i 20D. Ergonomia na plus Canona, jakość fot też. Wizjer Canon(ktoś fajnie określił, że w D70 wizjer jest religijny-światełko w tunelu )...ale to tylko nieobiektywna opinia wiernego od paru lat Canoniarza

A najlepiej przeczytaj sobie ten tekst.

http://www.kenrockwell.com/tech/20dd70.htm

Pozdrawiam.

pawciolbn
18-07-2010, 23:18
To jest rzecz gustu. Ale mnie nie podobało się to, co Nikon "wyprawiał" kiedyś
z kolorem ludzkiej skóry. Przez to odpadł w "zawodach".

Nie do końca - niejedni z powodu "sinicy" nie do opanowania nawet w RAW zmienili system.
Może słabo się starali??? Ale to już pewnie historia. Ponoć jest troszkę lepiej na nowych matrycach.
Jak to już ktoś napisał "Nikon robi fajne aparaty, Canon robi fajne zdjęcia" ;-)

Pozdrówka!

co i tak nie zmienia faktu, że RAW+Lightroom sprawia, że każde zdjęcie można zrobić na cymes lub totalnie wypaczyć.. obecnie, kiedy RAW staje się popularniejszy, sprzęt komputerowy pozwala obrabiać te największe, warto odłożyć JPG na półeczkę, chyba, że komuś spieszno.. kwestia podejścia.. kiedyś też myślałem - "kwestia to tak robić zdjęcia, żeby z puszki szły do labu, bez postprodukcji"... niestety to nie tylko pomaga, ale i daje wiele możliwości..

wracając do tematu.. Nijak ale brałbym Canona.. 20D+... haaa.. i tu napisałeś niezłą rzecz:

...
1- szkło, które zapewni mi komfort przy wykonywaniu zdjęć portretowych
2- szkło, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia ludziom nie zbliżając się zbytnio do nich.

to może 55-250 IS? wiem, że zabraknie Ci czegoś szerszego, ale masz szkło, które oba punkty zadowoli na początek.. co innego, jak Cie przypili z imieninami u cioci, albo z wypadem w góry..

ps. no i nadal się uprę - nie upierałbym się przy stałce!!

#

Tozawa
18-07-2010, 23:33
to może 55-250 IS? wiem, że zabraknie Ci czegoś szerszego, ale masz szkło, które oba punkty zadowoli na początek.. co innego, jak Cie przypili z imieninami u cioci, albo z wypadem w góry..
#

Hmm... z tego co na szybkiego podpowiedział mi wujek Allegro- takie szkło stoi ok. 800-1000zł...

Nie mam tyle kasy i prawdopodobnie nie prędko będę ją miał ;) Zależy mi żeby jak najszybciej kupić 20D i jakiś obiektyw dlatego wpadł mi do głowy (po wcześniejszej analizie forum :lol:) pomysł z kitowskim obiektywem :)