PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF-S 17-85mm IS USM - zacina się pierścień ogniskowej

Tolek
15-07-2010, 02:13
Witam!
Jakoś wiosną napotkałem problem w moim obiektywie, mianowicie co jakiś czas pierścień ogniskowej zacinał się kawałek za 50mm w prawo. Problem ustąpił po godzinie i praktycznie o nim zapomniałem. 3 dni temu moja koleżanka zbiła filtr UV upuszczając torbę z aparatem, a 2 dni później zauważyłem, że problem powrócił. Teraz dzieje się to nagminnie i nie wiem co z tym zrobić - wysyłać na gwarancję? Dodatkowo "mordka" obiektywu, tj to co się wysuwa przy ogniskowaniu ma dość duże luzy na boki.
Koło domu mam serwis aparatów, ale mam jeszcze gwarancję, a oni strasznie zdzierają za kiepską robotę.
Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam!
Filip.

VomitroN
15-07-2010, 05:04
Jesli masz gwarancje, to nie wyobrazam sobie, abys mogl zrobic cokolwiek innego niz wyslanie obiektywu do naprawy.

Jesli natomiast czujesz sie na silach, aby zalatwic problem "na Slodowego":
http://thydzik.com/tag/repair/

tantal
15-07-2010, 11:11
Tak na marginesie, co to za torba ??? Dobrze że UV a raczej jego resztki nie porysowały przedniej soczewki, bo w cyfrze UV do ochrony jest a nie do stwarzania zagrożeń...Takie w każdym razie są argumenty "za".

Tolek
15-07-2010, 14:55
Torba to Hama. No wlasnie cudem udało mi się uchronić soczewkę od porysowania, chociaż i tak jakieś mikro rysy pewnie powstały. Dziś gdy wziąłem aparat do ręki, to sprawa zrobiła się jeszcze gorsza, pierścień chodzi mega dziwnie, dzisiaj jadę do fotojokera i oddaję szkiełko na gwarę.