PDA

Zobacz pełną wersję : Czym robicie galerie do www???



Tytus
31-07-2004, 22:07
szukam programu, który zrobiłby za mnie i mial wiele gotowców do wyboru
od razu powiem, że testowałem właśnie PS i zupełnie mi sie nie podoba to co nim uzyskałem...bleeee

jakieś propozycje???

P.S. dobrze, gdyby dało sie modyfikować wygląd strony przed jej stworzeniem, PS wali gotowe rozwiązanie i potem na kilkudziesięciu czasami stronach trzeba wywalać baner albo inne cholerstwo....

Vitez
31-07-2004, 23:06
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=162&start=0

Odnosnie P.S. - w Arlesie da sie zmodyfikowac wszystko, wlacznie z wywalaniem bannera, dodawaniem wlasnego bannera, wklejaniem wlasnego layoutu, ikonek, gifow itp kodu html.

muflon
31-07-2004, 23:47
Ja póki co uzywam Gallery zainstalowanego w zaprzyjaźnionej firmie (link w stopce). Przymierzam się jednak do przejścia na własne rozwiązanie - skrypt generujący statyczny HTML, thumbnaile itp., bo tylko to daje pełną kontrolę. Mam to już w zasadzie napisane, tylko nie mogę się zabrać za przerobienie całego archiwum fotek :)

Tytus
01-08-2004, 06:27
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=162&start=0

Odnosnie P.S. - w Arlesie da sie zmodyfikowac wszystko, wlacznie z wywalaniem bannera, dodawaniem wlasnego bannera, wklejaniem wlasnego layoutu, ikonek, gifow itp kodu html.

dzięki, tego nie znalazłem, moi automaniacy także polecają mi Arlesa :wink:

[ Dodano: 1 Sierpień 2004 ]

Ja póki co uzywam Gallery zainstalowanego w zaprzyjaźnionej firmie (link w stopce). Przymierzam się jednak do przejścia na własne rozwiązanie - skrypt generujący statyczny HTML, thumbnaile itp., bo tylko to daje pełną kontrolę. Mam to już w zasadzie napisane, tylko nie mogę się zabrać za przerobienie całego archiwum fotek :)

taaa, to ja mogę tylko pomarzyć o takiej ilości wolnego czasu, by do tego się zabrać,
póki co mam go mało nawet na robienie zdjęć... :cry: :cry: :cry:

JaW
01-08-2004, 10:30
Moja galeria Fotojaw - od poczatku do konca Arles + recznie wpisywane html-owe dodatki. Mozna dodawac najrozniejsze bajery, ale nie bardzo widze sens. Jak na moje skromne potrzeby to spokojnie wystarcza. Jest bardzo prosty - z pomocą Viteza obsluge opanowałem w godzinę. Polecam.

Tomasz Golinski
01-08-2004, 11:23
Mi gallery nie przypadło do gustu, używam www.webpicturecreator.com. Ma sporo możliwości customizowania, własne szablony można pisać.

Tytus
02-08-2004, 07:44
Moja galeria Fotojaw - od poczatku do konca Arles + recznie wpisywane html-owe dodatki. Mozna dodawac najrozniejsze bajery, ale nie bardzo widze sens. Jak na moje skromne potrzeby to spokojnie wystarcza. Jest bardzo prosty - z pomocą Viteza obsluge opanowałem w godzinę. Polecam.

no dobra, to teraz przekaż tę wiedzę innym, jak wybrać i przejrzeć szablony, jak edytować strony przed ostatecznym powieleniem wszystkiego itp

JaW
02-08-2004, 12:32
no dobra, to teraz przekaż tę wiedzę innym, jak wybrać i przejrzeć szablony, jak edytować strony przed ostatecznym powieleniem wszystkiego itp

To chyba troche za duzo pisania... Arles ma dosc dobrze rozbudowana pomoc, poza tym sama obsluga programu jest dosc intuicyjna i prosta. Wymagana znajomosc podstaw angielskiego, troche czasu na eksperymentowanie i kazdy da sobie rade. Natomiast z checia odpowiem na konkretne, szczegolowe pytanka - o ile zdołam :)

Vitez
02-08-2004, 15:18
Moja galeria Fotojaw - od poczatku do konca Arles + recznie wpisywane html-owe dodatki. Mozna dodawac najrozniejsze bajery, ale nie bardzo widze sens. Jak na moje skromne potrzeby to spokojnie wystarcza. Jest bardzo prosty - z pomocą Viteza obsluge opanowałem w godzinę. Polecam.

no dobra, to teraz przekaż tę wiedzę innym, jak wybrać i przejrzeć szablony, jak edytować strony przed ostatecznym powieleniem wszystkiego itp

Ja sie Arlesa uczylem tak, jak zazwyczaj ucze sie nowej aplikacji - wybralem kilka zdjec do oddzielnego katalogu, poklikalem po opcjach, powlaczalem/powylaczalem co sie da, a ze znam angielski i html to wiedzialem co i jak powlaczac by uzyskac to co chce uzyskac 8)

Tytus
02-08-2004, 15:45
Moja galeria Fotojaw - od poczatku do konca Arles + recznie wpisywane html-owe dodatki. Mozna dodawac najrozniejsze bajery, ale nie bardzo widze sens. Jak na moje skromne potrzeby to spokojnie wystarcza. Jest bardzo prosty - z pomocą Viteza obsluge opanowałem w godzinę. Polecam.

no dobra, to teraz przekaż tę wiedzę innym, jak wybrać i przejrzeć szablony, jak edytować strony przed ostatecznym powieleniem wszystkiego itp

Ja sie Arlesa uczylem tak, jak zazwyczaj ucze sie nowej aplikacji - wybralem kilka zdjec do oddzielnego katalogu, poklikalem po opcjach, powlaczalem/powylaczalem co sie da, a ze znam angielski i html to wiedzialem co i jak powlaczac by uzyskac to co chce uzyskac 8)

oprócz html z resztą dam sobie radę, ale jeżeli podgląd jest wyłącznie w formie skryptu a nie wyswyg, to daleko nie pojadę.... :cry:

JaW
02-08-2004, 15:53
oprócz html z resztą dam sobie radę, ale jeżeli podgląd jest wyłącznie w formie skryptu a nie wyswyg, to daleko nie pojadę.... :cry:

Za pomocą przycisku SHOW masz podglad na aktualny stan pracy nad galerią. Podgląd jest rzeczywisty, czyli ogladasz efekty w Twojej przegladarce netowej. A html-a wcale nie musisz stosowac aby zrobic wersję podstawową galerii.

Tytus
02-08-2004, 20:27
oprócz html z resztą dam sobie radę, ale jeżeli podgląd jest wyłącznie w formie skryptu a nie wyswyg, to daleko nie pojadę.... :cry:

Za pomocą przycisku SHOW masz podglad na aktualny stan pracy nad galerią. Podgląd jest rzeczywisty, czyli ogladasz efekty w Twojej przegladarce netowej. A html-a wcale nie musisz stosowac aby zrobic wersję podstawową galerii.

dzięki, sorry, że pytam a nie sam testuję program, normalnie tak robię, ale ostatnio ciągle jestem w niedoczasie :roll:

a jeszcze męcząc, czy potem można taką galerię modyfikować, np. zakładać podgalerie itp???, pewnie można, tylko znowu pytanie jak :mrgreen:

JaW
02-08-2004, 20:55
a jeszcze męcząc, czy potem można taką galerię modyfikować, np. zakładać podgalerie itp???, pewnie można, tylko znowu pytanie jak :mrgreen:

Mozna modyfikowac do bólu.
Podgalerie robisz tak samo jak zwykłe galerie, umieszczasz je tylko w odpowiednim katalogu i linkujesz uzywajac wbudowanego w Arles Browsera. Potrenuj w wolnej chwili :)

Tytus
02-08-2004, 22:27
a jeszcze męcząc, czy potem można taką galerię modyfikować, np. zakładać podgalerie itp???, pewnie można, tylko znowu pytanie jak :mrgreen:

Mozna modyfikowac do bólu.
Podgalerie robisz tak samo jak zwykłe galerie, umieszczasz je tylko w odpowiednim katalogu i linkujesz uzywajac wbudowanego w Arles Browsera. Potrenuj w wolnej chwili :)

zaczynam chwytać, tworzysz strukturę z folderów, która następnie jest przekonwertowywana na tak samo złożona strukturę strony www, interesujące :wink: :roll:

Vitez
03-08-2004, 15:54
A pozniejsze modyfikowanie polega na tym ze po stworzeniu stronki zapisujesz sobie caly projekt, potem mozesz otworzyc i modyfikowac znowu.
Warunkiem prawidlowej pozniejszej modyfikacji jest jednak by wszystkie pliki byly w tych samych katalogach co przy tworzeniu pierwotnego, zapisanego projektu.

Tytus
03-08-2004, 16:20
A pozniejsze modyfikowanie polega na tym ze po stworzeniu stronki zapisujesz sobie caly projekt, potem mozesz otworzyc i modyfikowac znowu.
Warunkiem prawidlowej pozniejszej modyfikacji jest jednak by wszystkie pliki byly w tych samych katalogach co przy tworzeniu pierwotnego, zapisanego projektu.

a skąd wyciągnąć więcej szablonów stron? macie jakieś ulubione źródła? oprócz www.google.pl :mrgreen:

Vitez
03-08-2004, 17:27
A pozniejsze modyfikowanie polega na tym ze po stworzeniu stronki zapisujesz sobie caly projekt, potem mozesz otworzyc i modyfikowac znowu.
Warunkiem prawidlowej pozniejszej modyfikacji jest jednak by wszystkie pliki byly w tych samych katalogach co przy tworzeniu pierwotnego, zapisanego projektu.

a skąd wyciągnąć więcej szablonów stron? macie jakieś ulubione źródła? oprócz www.google.pl :mrgreen:

Jak widac w mojej galerii - ja zdecydowanie wole jednolite, proste i latwe w obsludze stronki przekladajac tresc nad forma. Dlatego dla mnie ilosc szablonow dpodstawowych to az nadto... moze ze trzy do tej pory zobaczylem i uzylem :)

Tytus
04-08-2004, 07:38
A pozniejsze modyfikowanie polega na tym ze po stworzeniu stronki zapisujesz sobie caly projekt, potem mozesz otworzyc i modyfikowac znowu.
Warunkiem prawidlowej pozniejszej modyfikacji jest jednak by wszystkie pliki byly w tych samych katalogach co przy tworzeniu pierwotnego, zapisanego projektu.

a skąd wyciągnąć więcej szablonów stron? macie jakieś ulubione źródła? oprócz www.google.pl :mrgreen:

Jak widac w mojej galerii - ja zdecydowanie wole jednolite, proste i latwe w obsludze stronki przekladajac tresc nad forma. Dlatego dla mnie ilosc szablonow dpodstawowych to az nadto... moze ze trzy do tej pory zobaczylem i uzylem :)

tak, ja może czasami chciałbym jakieś tło dodać czy cuś, ale może rzeczywiście dam sobie spokój...

strasznie ruszają mnie jednak strony flashowe, np ta...http://www.qbavsop.com/nepal/
albo ta http://www.qbavsop.com/indie/ ...albo http://www.qbavsop.com/mexico/

porzrebuję strony nie tylko do pokazania zdjęc .....

Vitez
04-08-2004, 09:10
strasznie ruszają mnie jednak strony flashowe (...)porzrebuję strony nie tylko do pokazania zdjęc .....

Arles to program do tworzenia galerii zdjec w htmlu. Mozna w nim dopisywac tekst, bannery, linki, menu itp ale trzeba by grzebac w advanced->custom html itp.
Jak sie pewnie zorientowales - nie da sie Arlesem stworzyc flasha :roll: .
Tak wiec patrzac na powyzsze zapotrzebowania to raczej nie znajdziesz programiku ktory automatycznie zrobi ci taka stronke, jakie podajesz za przykladowe - to ladne pare dni roboty dobrego webmajstra.

Tomasz Golinski
04-08-2004, 11:34
W takim razie rzuć okiem na http://jalbum.net/. Sam nie używałem, ale ma jakieś fikuśne skiny flaszowe.

Tytus
04-08-2004, 16:02
strasznie ruszają mnie jednak strony flashowe (...)porzrebuję strony nie tylko do pokazania zdjęc .....

Arles to program do tworzenia galerii zdjec w htmlu. Mozna w nim dopisywac tekst, bannery, linki, menu itp ale trzeba by grzebac w advanced->custom html itp.
Jak sie pewnie zorientowales - nie da sie Arlesem stworzyc flasha :roll: .
Tak wiec patrzac na powyzsze zapotrzebowania to raczej nie znajdziesz programiku ktory automatycznie zrobi ci taka stronke, jakie podajesz za przykladowe - to ladne pare dni roboty dobrego webmajstra.

akurat te strony sa mojego kumpla, robi je zdaje się jako amator

wiem, że połączylem jedno z drugim, galeria to oczywiście jedno a robienie stron programem typu FrontPage czy Makromedia to co innego, ale właśnie dlatego pytałem o szablony, bo może cus na podobny kształt ktoś wymyślil....

Vitez
05-08-2004, 14:40
dlatego pytałem o szablony, bo może cus na podobny kształt ktoś wymyślil....

No ale nie znajdziesz szablonow html na ksztalt flesza :roll: .

Tytus
05-08-2004, 19:20
dlatego pytałem o szablony, bo może cus na podobny kształt ktoś wymyślil....

No ale nie znajdziesz szablonow html na ksztalt flesza :roll: .

nie gadaj, na pewno się da :mrgreen:

Tomasz Golinski
05-08-2004, 23:06
W tym jalbumie są właśnie jakieś szablony fleszowe. Nie używałem, ale tak piszą na stronce.

md0512
11-08-2004, 16:39
[scroll:7a5d0432e0]:!: Cześć :!:[/scroll:7a5d0432e0]

Zastanawiałem się nieco nad problemem tworzenia galerii internetowych, przetestowałem Arlesa i... trafiłem na FirmTools Album Creator 3 (http://albumcreator.firmtools.com/). Okazało się, że ten program potrafi robić albumy we Flashu i to z takimi efektami, że mi szczena opadła :D . Później już zachwyt mój nieco zmniejszył się, gdyż za dodatkowe szablony trzeba zapłacić (użytkownicy wersji PRO nie płacą).
Dzisiaj moich albumów nie pokażę, bo admin coś przy serwerze grzebie (jutro ma być gotowe) ale przykłady można obejrzeć na stronie producenta.

piotrkula
11-08-2004, 17:45
i... trafiłem na FirmTools Album Creator 3.

zassalem trial'a, fajny prosty w obsludze i szybki, od razu ma mozliwosc malej korekcji zdjec, ogolnie bardzo ok.

md0512
13-08-2004, 05:26
[scroll:718bb060ae]:!: Cześć :!:[/scroll:718bb060ae]

Dzisiaj już działa mój serwer...

Przykładowa galeria zdjęć wykonana w FirmTools Album Creator PRO 3 (http://md.symboliczna.net/gallery/pub/2004-08-08_Gal_kwiatowa/index0.html). Tak sobie chodziłem z Canonem G2 i pstrykałem :)

Klosiu
13-08-2004, 10:17
[scroll:e170b51033]:!: Cześć :!:[/scroll:e170b51033]

Dzisiaj już działa mój serwer...

Przykładowa galeria zdjęć wykonana w FirmTools Album Creator PRO 3 (http://md.symboliczna.net/gallery/pub/2004-08-08_Gal_kwiatowa/index0.html). Tak sobie chodziłem z Canonem G2 i pstrykałem :)

super programik :twisted:
mozna wiedziec skad go sciagnac i czy jest darmowy ?

md0512
13-08-2004, 10:55
[scroll:c865ef13c6]:!: Cześć :!:[/scroll:c865ef13c6]

Pewnie, że super :) . Niestety, nie jest darmowy (wersja Pro $40). URL podawałem chyba dwa posty wcześniej:
http://albumcreator.firmtools.com

Tytus
13-08-2004, 12:54
[scroll:cbc0de5492]:!: Cześć :!:[/scroll:cbc0de5492]

Pewnie, że super :) . Niestety, nie jest darmowy (wersja Pro $40). URL podawałem chyba dwa posty wcześniej:
http://albumcreator.firmtools.com

już go kupileś? trial pozwala robić prezentację tylko 12 zdjęc???