Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : spust migawki zaciął się 450d

luka_g
14-07-2010, 20:01
Witam,
Mój problem można powiedzieć zaczął się "ze zdjęcia na zdjęcie". Nagle zostałem postawiony przed sytuacją, w której nie mogę wcisnąć spustu "do połowy". Trzeba wciasnac dość silnie , żeby aparat zareagował, ale wtedy robi od razu zdjęcie( z ustawieniem ostrości lecz bez możliwość ustawienia ekspozycji) Licznik migawki to ok 20 tys.
trzeba migawkę wymienić czy jest na to inna rada?
POMOCY!!!!

Patryk_mirek
14-07-2010, 21:47
Po prostu "wyklikałeś" mikroswitcha w spuście od migawki. Najtańszym i najszybszym rozwiązaniem jest kupno gripa który ma powielone kółko i przyciski...

sprocket73
14-07-2010, 21:48
Gdzieś tak po roku użytkowania miałem problem ze spustem migawki, zalepił się potem i kurzem, nie odbijał do końca, był jakby cały czas wciśnięty i wystarczyło go lekko musnąć aby zrobić zdjęcie. Stanu "do połowy" jakby w ogóle nie było.

Najpierw wyczyściłem go sporą ilością wody trzymając aparat odwrócpny do góry nogami, żeby woda nie spływała do środka. Potem wpuściłem kroplę oleju silnikowego, któą wytarłem do sucha. Nie wiem czy takie zabiegi mozna robić, ale w moim przypadku nic się nie uszkodziło, a spust migawki naprawił się i działa już kolejny rok.