Zobacz pełną wersję : Co wybrać nowe body czy szkła?
danielo_18
14-07-2010, 13:53
Witam Wszystkich
Mam dylemat w sprawie sprzętu nie wiem co zrobić pierwsza myśl to taka aby zostawić moje body 40D a dokupić 2 szkła np: C 24-70 F2,8 USM i Sigma 10-22
czy kupić nowe body ale tylko już C 5DMK II a do tego Canon 24-70 f2,8 i C 50 F1,4 USM mam w planach zająć sie fotiografią ślubną lub prasową jeśli chodzi o kasę to mogę max 12000zł
jeśli ślubna to wybrałbym 2 opcje... a tak właściwie przy tej kasie i tak wybrałbym ten zestaw tylko zamiast 50 kupił bym 85 :) bo na ff jednak troche brakuje czasami przy 70 :) :)
dreamstorm
14-07-2010, 14:16
Puchę i tak powinieneś zostawić. 40D nie opłaca się sprzedawać. To świetne body a mało się za nie dostanie.
Pomyśl jeszcze nad starym 5D. Można wyrwać za 3,5 tys. Za różnice w cenie do 5D mark II kupiłbym jakieś szkiełka.
Opcja nr 2 - sprzedać 40D , kupić 2x5D i pomyśleć o rozwiązaniu typu - praca na 2 puchy naraz.
Co do zoomów, nie doradzę, bo do ślubów nie za bardzo mi odpowiadają (za ciemne)
za 12k nie kupisz w tej chwili tego zestawu. Sam w zeszłym miesiącu zmieniłem 40stkę na 5dmk2 i jeśli zmiana cropa to tylko na ff - na innego cropa nie ma sensu żadnego. Co do prasówki, to weź pod uwagę AF nowej piątki. Niestety czuć sporą różnicę w stosunku do 40 :(
Zostaw body i inwestuj w szkła. Jeśli masz zamiar w przyszlości wymienić cropa na FF to szkła trza dobrac tak, żeby potem pasowały :):):)
Jakbym miał wolne 12 tys na sprzęt foto ... to nie kupiłbym nowego 5DmkII tylko starał się znaleźć przyzwoity używany (kolega z forum dzień/dwa temu sprzedawał kilka sztuk - niestety forum się wysypywało i nie zauważyłem na czas). Wydasz na takie body ok 3,5 - 4 tys i zostanie Ci 8 tys. np. na obiektywy. Jakie - to Twój wybór ale na FF to pewnie 20/50/85/135 - powinieneś się zmieścić w 8 tys. Lub może 35/1.4 i coś do tego?
michael_key
16-07-2010, 21:34
Zostaw body i inwestuj w szkła. Jeśli masz zamiar w przyszlości wymienić cropa na FF to szkła trza dobrac tak, żeby potem pasowały
Z całą stanowczością popieram ten tok rozumowania.
Jeśli kasa cię nie ogranicza to wymień body na 5D MarkII i kup 2 jasne szkła za resztę.
Takie body będzie kosztować 7-8 tyś.zł, za 40D wróci się ok 1,8 tys.zł czyli na szkła zostanie ponad 6 tyś.zł :):):)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Powyższy wywód zamieścilem tylko dlatego, że dysponujesz sporą kwotą pieniędzy. Jednak ze zmianą body bym się tak nie spieszył bo cena jeszcze spadnie a jak używka to tylko we wzorowym stanie :)
dziobolek
17-07-2010, 19:22
Kup 5-kę, a 40-kę zostaw jako "koło ratunkowe".
Pozdrówka!
IMO odpuść sobie body a zbuduj szklarnie. Jak już będziesz miał dobra szklarnie myśl o body, nie inaczej.
dziobolek
17-07-2010, 19:36
Patrz stopka:
Eos 40D+ Phottix BP-40D / Canon EF 70-200 F4 IS USM / Canon EF 50 F1,8 / Canon EF-S 17-85 IS USM / / Speedlite 580EX II +stofen / SanDisk Ultra II 1GB / SanDisk Extreme IV 2GB / SanDisk Extreme III 8GB / Lexar 16GB / Firtr UV Hoya 67mm / LowePro Reporter D400 AW / Canon EF 85 F1,8 USM , Canon EOS 5D MARK II / Canon EF 24-70 F2,8 USM
Chyba już nieaktualne :roll:
W takim razie gratulacje bo widzę, że nie tylko body nowe ale i szkła do niego odpowiednie zakuione :):):) nie ma to jak zasobny portfel :)