PDA

Zobacz pełną wersję : sprzet do makro, pierścienie i inne

zaj
14-07-2010, 10:51
Witam
Chcąc popróbować makrofotografii przy użyciu mojej nowej cyfrówki nabyłem drogą kupna pierścienie pośrednie - komplet trzech pierścieni, które można stosować osobno albo łączyć ze sobą, przenoszące (przynajmniej teoretycznie) wszystkie informacje z obiektywu i pozwalające używać autofokusa.
Niezaprzeczalnym jest, że minimalna odległość ostrzenia bardzo się zmniejszyła, co pozwala na uzyskanie znacznego powiększenie obiektu, niestety rozwiązanie w "praniu" wykazało pewne minusy:

- Po pierwsze - w moim 70-200/4 AF działa prawidłowo tylko przy jednym pierścieniu, przy trzech w ogóle, przy dwóch z wielkimi oporami

- po drugie - przestaje "działać zoom" - wiem że może to brzmi zabawnie i niewiarygodnie ale kręcąc pierścieniem zooma ustawiała się ostrość a nie ogniskowa

- po trzecie - niezależnie od liczby pierścieni AF nie działał w ogóle przy podłączeniu 50/1.4

Efekt był taki, że oddałem pierścienie zastanawiam się co robić.

Mam także takie nakręcane soczewki, które pozwalają na zmniejszenie minimalnej odległości ostrzenia, jednakże i tu AF radzi sobi słabo albo w ogóle a co najważniejsze następuje znaczny spadek ostrości.
Przeglądając watki natrafiłem na zdjęcia robione przy użyciu raynox 250 - wyglądało to bardzo ładnie. ale raynox 250 tez wydaje się swego rodzaju soczewką - może tylko bardziej zaawansowaną.....

Reasumując - licze na merytoryczne wsparcie w kwestii dodatków do makro popartych własnym doświadczeniem i preferencjami - wady, zalety, blaski i cienie wszystkich rozwiązań:
- soczewka
- pierścienie
- raynox
- inne (?)

Byłbym także wdzięczny jeśli forumowicze podzieliliby się doświadczeniami z używania lamp błyskowych nie-pierścieniowych - jaki dyfuzor, czy błyskać wprost a może odbić błysk jakoś

na razie nie chcę kupować specjalnego obiektywu do makro z dwóch względów:
- finansowy
- "organizacyjny" - pierscienie są jednak mniejsze, łatwo je brać ze sobą nawet jesli nie wiemy czy bedziemy robic coś makro, obiektyw to zawsze dodatkowy klocek.
ale może się myle i warto wydać kase na jakąś stałke m42, która nie jest za wielka.....
może dylematów.

z góry dziękuję za wszystkie głosy

pawelknapik
17-07-2010, 12:58
1. Używając pierścieni ostrość ustawia się zmieniając odległość między obiektem a aparatem. Obiektyw na MF, ostrość na nieskończoność i się bujasz :) Po założeniu pierścieni zmienia się nie tylko głębia, ale także zakres w jakim można ustawić ostrość, nie jest to już np. od 1.5 metra do nieskończoności, a od 5cm do 7cm. Albo nawet mniej. System AF nie ma pojęcia o tym, że masz pierścienie i się gubi.

2. Im więcej pierścieni, tym ciemniej. Stąd AF "poddaje się" w przypadku najdłuższego pierścienia bądź połączenia kilku.

3. Zoom działa, ale inaczej trochę - przede wszystkim zmiana ogniskowej zmienia skalę odwzorowania oraz odległość ostrzenia. Wydłużając ogniskową nie "przybliżasz" obiektu - musisz jednocześnie oddalać się od niego aby nadal znajdował się w odległości, w której pozostanie ostry - i odwrotnie, zmniejszając ogniskową zamiast szerszego kadru uzyskasz większą skalę odwzorowania, ponieważ odległość ostrzenia zmniejszy się.

4. Co do dylematów - kiedyś kupiłem soczewki, jakość była fatalna, w sumie nie zrobiłem z ich użyciem nic poza kilkoma testowymi zdjęciami. Później obiektywy manualne i pierścienie na gwint M42 z przejściówką zabawa całkiem fajna. Teraz używam pierścieni z przeniesieniem automatyki i jestem bardzo zadowolony - trzeba się tylko przyzwyczaić do wyżej opisanego sposobu ich działania. Mam też pierścień pozwalający połączyć dwa obiektywy (czołowymi soczewkami do siebie) co daje ciekawe rezultaty (50/1.8 jest wtedy wykorzystywany jako wysokiej jakości soczewka makro). Oczywiście szczytem marzeń pozostaje systemowy obiektyw makro, ale do zabawy to co mam póki co mi wystarcza, jest to wydatek który może poczekać - chyba podobnie jak u Ciebie. Pod linkiem ze stopki znajdziesz set macro, większość zdjęć w opisach ma podane informacje o użytych akcesoriach.

retter
18-07-2010, 20:08
@pawelknapik

a jak to jest z stałkami AF nie działa? czyli na MF i na nieskonczonść ??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha i bym zapomniał jakie polecasz pierścienie ??
nie istotne byle przenosiły automatyke, pomiar swiatła jest, przesłona ?

swi3zy
19-07-2010, 09:57
Wszystko zależy od tego jakie makro chcesz robić. 70-200 to raczej na płochliwe motylki w środku dnia, pierścienie + 50tka daje już pewne możliwości. Osobiście jestem zwolennikiem mieszków :-), z racji mobilności i możliwości szybkiego zmienienia odwzorowania. Świetnym rozwiązaniem są też odwrotnie mocowane obiektywy.

Soczewka zawsze będzie zmniejszać dopływ światła i pogarszać jakość obrazu. Lepiej by było zainwestować w mieszek do canona + pierścień m42->canon i jakieś szersze szkiełko.

Sam używam mieszka m42 i jest grande :-).

Co do lampy (i w ogóle makro) polecam stronę http://www.kucharscy-foto.comli.com/technika.html
Co prawda focone nikonem, ale zasady pozostają te same, a tego typu dyfuzor na lampę sprawdza się świetnie :-).

SAM
19-07-2010, 14:02
Właśnie, właśnie - najpierw poczytaj ile się da, a dopiero potem pytaj. :evil:
70-200 nie jest najlepszym obiektywem do makro.
A o AF w makro to zdecydowanie zapomnij.
Jak poczytasz to będziesz wiedział dlaczego. :mrgreen:

sweetek
19-07-2010, 15:21
Trochę podepnę się pod temat...
W jaki sposób policzyć głębie ostrości i odległość przy takiej kombinacji:
BODY: 40d/5d MKII
PIERŚCIEŃ POŚREDNI: 11/16 mm
SZKŁO: Canon 50/1,4 oraz Samayang 85/1,4
PRZESŁONA: 4/6/8
Będę wdzięczny za podpowiedź jakiegoś równania...
pozdr.
s.

y3k
19-07-2010, 21:53
Trochę podepnę się pod temat...
W jaki sposób policzyć głębie ostrości i odległość przy takiej kombinacji:
BODY: 40d/5d MKII
PIERŚCIEŃ POŚREDNI: 11/16 mm
SZKŁO: Canon 50/1,4 oraz Samayang 85/1,4
PRZESŁONA: 4/6/8
Będę wdzięczny za podpowiedź jakiegoś równania...
pozdr.
s.

Wzory całkiem dobrze wytłumaczone np. tu http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1