PDA

Zobacz pełną wersję : Cokin nakładka i filtry szare połówki

Ernest_DLRS
12-07-2010, 17:32
Witam.
Chciałbym nabyć niebawem ten system filtów Cokin, który montuje się na obiektywy a do środka wsuwa się dowolne filtry. Jak to się dokładnie nazywa bo nawet nie wiem jak tego szukać?

Jako że w temacie filtrów jestem całkowitym NOOBem bo nigdy z nich nie korzystałem (śmieję się sam z siebie), chciałbym poprosić o radę doświadczonych w tym temacie.

Potrzebuję filtr połówkowy, aby gasić ten żar z nieba podczas kręcenia (ale myślę że i do fotografii się przyda). Obecnie przy 1/50s ISO 100 wychodzi mi przysłona rzędu f/8-13... A chciałbym mieć użyteczne f/2. Jaki filtr byście mi polecili?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK holdery do filtrów już znalazłem, polećcie mi tylko jakiś dobry filtr połówkowy :)

zaitsev
12-07-2010, 18:03
Potrzebuję filtr połówkowy, aby gasić ten żar z nieba podczas kręcenia (ale myślę że i do fotografii się przyda). Obecnie przy 1/50s ISO 100 wychodzi mi przysłona rzędu f/8-13... A chciałbym mieć użyteczne f/2. Jaki filtr byście mi polecili?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK holdery do filtrów już znalazłem, polećcie mi tylko jakiś dobry filtr połówkowy :)
http://canon-board.info/showthread.php?t=25638

To filtr pełen czy połówkowy? Sama połówka nie wystarczy. Żeby zejść z f/8 do f/2 potrzebujesz pełny 1.2 + odpowiednia połówka do przygaszenia nieba. Hi-tech'y cieszą się dobrą opinią.

enter
12-07-2010, 18:04
na obiektyw zakładasz adapter o odpowiedniej średnicy
na pierścień zakładasz holder typu A, P lub XP
do holdera wkładasz odpowiednio filtry 75mm 100mm 150mm
tu masz kategorie cokina na aledrogo
http://allegro.pl/19956_cokin.html?change_view=1

manieknww
12-07-2010, 19:09
Jeśli chodzi o holder to może być Cokin, dlaczego nie. Ale jeśli chodzi o same filtry to Cokina sobie podaruj. Mam kilka neutralnie szarych połówek z tej firmy z systemu P, neutralnie szare to są one tylko z nazwy. Mam pełne filtry ND Hi-Tech'a i one są faktycznie neutralne więc wtóruję za Zaitsevem - pomyśl o Hi-techach.

Vitez
12-07-2010, 21:29
O systemie Cokin jest sporo na forum. Jeden wątek został podany jako przykład. Wyszukiwarka się zepsuła? Nie łam 3. Punktu Regulaminu...