Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : uszkodzone RAW

zbawiciel
12-07-2010, 15:30
Dzień dobry wszystkim
Dziś zrobiłam kilka zdjęć, zapisując je w Rawach ( EOS 450 D). Zgrałam je najpierw na laptopa z karty a potem przez pen drive na komputer stacjonarny ( kabla nie mam póki co a program do obróbki mam tylko na stacjonarnym). Niestety część zdjęć ( pech chciał, ze ta lepsza część, na której najbardziej mi zależy) w ogóle nie chce się odtworzyć ( charakterystyczny X tego programu) druga zaś część jest spikselizowana totalnie. Domyślam się, że problem tkwi w zapisie ( wycięłam je z karty). Moje pytanie- to czy da się to jakkolwiek odzyskać ?

Arkady111
12-07-2010, 17:46
( charakterystyczny X tego programu)
Jakiego programu???. Jesteś pewna, że potrafi on otworzyć RAWy?
Moim zdaniem RAW-om nic nie jest, tylko próbujesz je otworzyć nieodpowiednim programem.

siudym
12-07-2010, 18:52
Przeciez napisal, ze "Niestety część zdjęć". Wiec program ma dobry.

A Pendrive jest ok?

janekmatrix
12-07-2010, 18:52
Dzień dobry wszystkim
Dziś zrobiłam kilka zdjęć, zapisując je w Rawach ( EOS 450 D). Zgrałam je najpierw na laptopa z karty a potem przez pen drive na komputer stacjonarny ( kabla nie mam póki co a program do obróbki mam tylko na stacjonarnym). Niestety część zdjęć ( pech chciał, ze ta lepsza część, na której najbardziej mi zależy) w ogóle nie chce się odtworzyć ( charakterystyczny X tego programu) druga zaś część jest spikselizowana totalnie. Domyślam się, że problem tkwi w zapisie ( wycięłam je z karty). Moje pytanie- to czy da się to jakkolwiek odzyskać ?

Witam.

Po pierwsze potrzebujesz programu który odczytuje pliki RAW(CR2)
o to on:http://www.dobreprogramy.pl/FastStone-Image-Viewer,Program,Windows,12836.html

Po drugie nie wycinaj z karty zdjęć tylko działaj na zasadzie "kopiuj,wklej"albo użyj programu dołączonego do aparatu (DigitalPhotoProfessional a konkretnie EOS Utility).Nie wycinaj z karty zdjęć zawsze to jakiś backup.Pozdrawiam.

zbawiciel
13-07-2010, 11:17
właściwie to mam już ten program. Zastanawiam się czy istnieje cokolwiek co by ożywiło te pliki jakoś bo co prawda mają swoją wagę (ok 10 MB) ale gdy włączam info w digital photo professional to nie ma żadnych danych, a zdjęcia, które są niczym kilka złożonych ze sobą pikseli nie różnią się w rubryczce informacyjnej od tych fotografii, które są ok, więc już totalnie tego nie kumam. A co do kopiuj- wklej, następnym razem pewnie tak zrobię, jak to statystyczny Polak mądry po szkodzie :P

Arkady111
13-07-2010, 13:21
Ok. Wróćmy do podstaw.
Nawet jeśli wykasowałaś pliki lub sformatowałaś kartę są one do odzyskania.
Bardzo dobry i darmowy jest TestDisk &Photorec
http://www.dobreprogramy.pl/TestDisk-PhotoRec,Program,Windows,12758.html

Poza tym – jeśli pliki były skopiowane najpierw na laptopa to tam trzeba (było?) sprawdzić czy nie są uszkodzone. Są tam jeszcze? Wiem, napisałaś, że nie masz programu, ale wystarczy zainstalować lub nawet uruchomić z pendrive’a (w wersji portable) jeden z darmowych jak wymieniony tu Fast Stone lub Irfan View.

Na przyszłość podawaj więcej szczegółów bo takie ogólnikowe stwierdzenia typu „ten program” nie pomagają.