PDA

Zobacz pełną wersję : 40d -niedoświetla zdjęć

milciu-tl
12-07-2010, 13:18
witam-ostatnio robiłem młodym zdjęcia wieczorową porą i miałem problem z ich doświetleniem.Zdjęcia były robione na programie P i wychodziły niedoświetlone.Nic nie dawało zmienienie punktu pomiaru światła.Pomogło dopiero zresetowanie ustawień aparatu lecz kilka dni temu problem się powtórzył.Niestety nie posiadam tych zdjęć ponieważ z nerwów wszystkie wywaliłem.Czy może to być problem z lustrem ? Kilkaset zdjęć wcześniej była robiona wymiana migawki w serwisie.

enter
12-07-2010, 13:23
włączony priorytet jasnych partii obrazu w menu ?

milciu-tl
12-07-2010, 13:46
włączony priorytet jasnych partii obrazu w menu ?

a co to takiego ?szczerze wątpie bo wiem co włączam tym bardziej ,że przez ponad dwa lata nie miałem takich problemów a teraz za często.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ostatnio ten problem miałem używając obiektywu canon 85 1.8 a wcześniej canon 50 oraz tokiny 12-24 f4.

gervee
12-07-2010, 14:27
Jak masz ustawiony pomiar światła? Może tu jest problem?

tombas
12-07-2010, 14:28
no sorry Cię bardzo (abstrachując od faktu, ze może "coś' sie zespuło) ale 2 lata z lustrem i P? no ale z Twojej wypowiedzi wynika, ze instrkcji też nie czytałes, więcej odwagi w używaniu pokrętła trybów
sorry za orta, ale brak edycji mnie rozwala

agent
12-07-2010, 14:39
włącz tryb Av, ustaw pomiar punktowy i ekspozycje ustaw na ciemniejsze miejsce kadru,
powinno być ok, jeśli histogram Cię nie zadowala to masz kółeczko do korekcji i sobie korygujesz

milciu-tl
12-07-2010, 14:41
Jak masz ustawiony pomiar światła? Może tu jest problem?

robi to kazdym z pomiarów.
Używam również manualnych ustawień lecz problem dotyczy programu P.SORRY ale czytaj dokładniej.Natomiast instrukcję gdzies przesiałem więc szukam pomocy tutaj.

włącz tryb Av, ustaw pomiar punktowy i ekspozycje ustaw na ciemniejsze miejsce kadru,
powinno być ok, jeśli histogram Cię nie zadowala to masz kółeczko do korekcji i sobie korygujesz

jak juz pisałem pomiar nic nie zmienia( bez róznicy czy jest to pomiar punktowy czy "szeroki" i czy ustawiam na sukni czy na garniturze) Fakt jest taki ,że wcześniej tego prolemu nie miałem a problem znika "na jakis czas" po zresetowaniu ustawień aparatu.

enter
12-07-2010, 14:46
pokarz sample

tombas
12-07-2010, 14:48
Używam również manualnych ustawień lecz problem dotyczy programu P.SORRY ale czytaj dokładniej
gdzie to napisałeś że uzywasz innych trybów?
oczywiście ze dotyczy P, bo powiedz prosze jaki czas Ci ustawia ten tryb? w okreslonych warunkach (jak pisałes wieczór)jest zbyt krótki do poprawnego
naswietlenia niech zgdnę świeciłes kukułeczką
a instrukcje sa w necie, pokazać gdzie?

agent
12-07-2010, 14:54
jak juz pisałem pomiar nic nie zmienia( bez róznicy czy jest to pomiar punktowy czy "szeroki" i czy ustawiam na sukni czy na garniturze) Fakt jest taki ,że wcześniej tego prolemu nie miałem a problem znika "na jakis czas" po zresetowaniu ustawień aparatu.

jeśli dobrze rozumiem o czym piszesz, to aparat nie koryguje parametrów ekspozycji w zależności od miejsca/kadru na którym dokonujesz pomiaru? =)
a jak pokręcisz kółeczkiem korekcji ekspozycji to też się nic nie zmienia?
spróbuj zmierzyć światło na czymś jasnym i zaraz potem na czymś ciemnym, parametry ekspozycji pozostają te same? :shock:

swallow77
12-07-2010, 15:59
niech zgdnę świeciłes kukułeczką

czy kukułeczka to wbudowana lampa błyskowa?

tombas
12-07-2010, 16:14
czy kukułeczka to wbudowana lampa błyskowa?

dokładnie :mrgreen:

enter
12-07-2010, 16:21
bez sampli z exifem to sobie możemy gdybolić i gdybolić do znudzenia