Zobacz pełną wersję : Awaria AF dla długich ogniskowych
sprocket73
11-07-2010, 11:12
Witam.
Posiadam Tamrona 18-250 już ponad 2 lata, zrobiłem nim z 40k zdjęć. Niestety ostatnio zaczął szwankować AF. Dla ogniskowych 18-100 jest wszystko OK, a dla 100-250 nie potrafi ustawić AF. Kręci pierścieniem jak oszalały w prawo i w lewo mijając za każdym razem punkt AF i nigdy nie ustawia ostrości. Jedynym wyjściem jest przełączyć go wtedy na manuala.
Wie ktoś co to może być? Czy naprawa jest droga i skuteczna?
może jest już za ciemno? jakie światło ma ten Tamron na końcu? czy nie działa też w jasny dzień?
Dla ogniskowych 18-100 jest wszystko OK, a dla 100-250 nie potrafi ustawić AF. Kręci pierścieniem jak oszalały w prawo i w lewo mijając za każdym razem punkt AF i nigdy nie ustawia ostrości. Jedynym wyjściem jest przełączyć go wtedy na manuala.
Miałem dokładnie to samo z moją Sigmą 18-200, na szczęście była na gwarancji. Powiedziano mi, że wysiadło coś związanego z przysłoną (jakiś moduł czy coś takiego) i musieli wymienić to coś na nowe. Po naprawie wszystko było tak jak trzeba i od roku nic się z obiektywem nie dzieje.
Zanim jednak wysłałem do Sigmy, poszedłem z obiektywem do serwisu na ul. Czapskich w Krakowie. Tam po krótkich oględzinach obiektywu stwierdzili, że naprawa będzie mnie kosztować jakieś 200-300 zł.
Jak by było na Żytniej to nie wiem.
Pozdrawiam
sprocket73
13-07-2010, 09:36
może jest już za ciemno? jakie światło ma ten Tamron na końcu? czy nie działa też w jasny dzień?
Opisana wada nie ma nic wspólnego ze światłem. Czy jasno czy ciemno zachowuje się identycznie. Wcześniej przez 2 lata objaw nigdy nie występował, teraz występuje zawsze.
Właśnie zauważyłem ciekawą rzecz. Na wszystkich zdjęciach na długiej ogniskowej w exifach jest przekłamana wartośc ogniskowej. Im dłuższa ogniskowa tym przekłamanie większe. Przykładowo zamiast 250mm jest 21mm. Pewnie dlatego AF się gubi.
Witam.
Posiadam Tamrona 18-250 już ponad 2 lata, zrobiłem nim z 40k zdjęć. Niestety ostatnio zaczął szwankować AF. Dla ogniskowych 18-100 jest wszystko OK, a dla 100-250 nie potrafi ustawić AF. Kręci pierścieniem jak oszalały w prawo i w lewo mijając za każdym razem punkt AF i nigdy nie ustawia ostrości. Jedynym wyjściem jest przełączyć go wtedy na manuala.
Wie ktoś co to może być? Czy naprawa jest droga i skuteczna?
Witaj,
dowiedzialeś się na temat naprawy tego tamrona? Bo mój zachowuję się identycznie :(
Opłacalna jest naprawa? Ile może kosztować?
Pozdrawiam
AF
Opisana wada nie ma nic wspólnego ze światłem. (...)
Teoretycznie może i nie ma, ale może mieć z przesłoną. Przecież ostorść jest ustalana przy maksymlanym otworze i dopiero w momencie zdjęcia jest ona przymykana do zadanej wartości. Jeżeli w czasie pomiaru przesłona się nie otwiera lub się zamyka (z jakichś tam względów) może to powodować problemy, bo jest po prostu za ciemno.
sprocket73
29-08-2012, 08:27
dowiedzialeś się na temat naprawy tego tamrona? Bo mój zachowuję się identycznie :(
Jakoś tak wyszło, że nie dowiadywałem się. Obiektyw dalej posiadam w stanie częściowo zepsutym.
jacek_73
29-08-2012, 19:41
Witaj,
Pozdrawiam
AF
A nie lepiej takie pytanie zadać Foto-technice? ONI serwisują tamrony.
Foto - Technika
ul. Ks. Robaka 63c
80-119 Gdańsk
tel. +48 58 320-11-72
info@foto-technika.pl