Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [50d] Porysowana szybka na wyświetlacz LCD

Canoniak
10-07-2010, 20:06
Witam, z niespełna 2 dni temu dałem mojej młodszej kuzynce aparat, aby go potrzymała. Założyła go naszyję; nie sądziłem, że bd 'aż' tak zwisał.. i niestety zaczął szorować po szybce LCD. Porobiły się drobne rysy od środka, do prawej strony. Co prawda nie są aż tak mocne, jednakże szpeci i czasem przeszkadza w przeglądzie zdjęć. Czy macie może jakiś sprawdzony sposób, aby w jakiś sposób usunąć, lub zmniejszyć owe ryski? Troszkę mi się nie widzi, wysyłanie aparatu na Żytnią do Waw-y. Jestem z Zielonej Góry i to spory kawał. ;) Muszę się z orientować; może na miejscu jest jakiś serwis. Bo z tego co znalazłem na forum, to koszt takiej wymiany, to około 180 zł. +/-
Co byście radzili?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Michał.

Krzychu
10-07-2010, 20:12
Witam, z niespełna 2 dni temu dałem mojej młodszej kuzynce aparat, aby go potrzymała. Założyła go naszyję; nie sądziłem, że bd 'aż' tak zwisał.. i niestety zaczął szorować po szybce LCD. Porobiły się drobne rysy od środka, do prawej strony. Co prawda nie są aż tak mocne, jednakże szpeci i czasem przeszkadza w przeglądzie zdjęć. Czy macie może jakiś sprawdzony sposób, aby w jakiś sposób usunąć, lub zmniejszyć owe ryski? Troszkę mi się nie widzi, wysyłanie aparatu na Żytnią do Waw-y. Jestem z Zielonej Góry i to spory kawał. ;) Muszę się z orientować; może na miejscu jest jakiś serwis. Bo z tego co znalazłem na forum, to koszt takiej wymiany, to około 180 zł. +/-
Co byście radzili?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Michał.

Olać i robić zdjęcia...

tnts
10-07-2010, 23:31
1) pasta do zębów lub pasta polerska, ściera i szorowanie całymi godzinami :) To nie żart - pasta do zębów jest lekko ścierna. Tak samo "naprawiam" płyty CD jak któraś padnie od rys i chce ostatni raz ją odczytać żeby skopiować. Praca na dłuuugie wieczory :)
2) dostępne są środki polerskie które delikatnie rozpuszczają tworzywo i pozwalają usunąć rysy - poszukaj na aukcjach
3) jeżeli to rysy jak od gwoździa - zalać klejem epoksydowym

Wszystkie 3 metody są ryzykowne i mogą spowodować więcej zniszczeń niż naprawić tak że ja bym zwyczajnie te rysy olał. Przynajmniej widać że używasz aparatu :)

Daniell
11-07-2010, 00:04
Szybka w 50D ma pewną fioletową powłokę która przy jakiejkolwiek próbie polerowania ściera się i efekt jest gorzej niż tragiczny (sprawdzone na własnej skórze) Jedyna opcja to wymiana szybki na nową (na Żytniej 171,90 zł) bądź przyzwyczajenie się do rys. Na ładne spolerowanie nie ma szans.

WiatruMistrz
11-07-2010, 08:47
Skoro stać Cię na taki sprzęt jak masz w stopce to i stać Cię na taką naprawę, oczywiście rozumiem że chodzienie z tak oszpeconym aparatem powoduje wstyd u posiadacza bo odrazu są mu przypisywene nawet podświadomie "negatywne" cechy charakteru. Jak naprawisz zakup na allegro płytkę ze szkła hartowanego GGS ok. 40zł , doskonale chroni wyświetlacz, mój ocaliła od głębokiej rysy 3cm :)
pozdr.

head hunter
11-07-2010, 09:09
[QUOTE=WiatruMistrz;839814]Skoro stać Cię na taki sprzęt jak masz w stopce to i stać Cię na taką naprawę, oczywiście rozumiem że chodzienie z tak oszpeconym aparatem powoduje wstyd u posiadacza bo odrazu są mu przypisywene nawet podświadomie "negatywne" cechy charakteru./QUOTE]

:roll:

Patryk_mirek
11-07-2010, 09:55
Jeśli to są mniejsze ryski to po prostu zignoruj je.
Trzeba było kupić osłonę (np z hartowanego szkła jak to są ostatnio popularne) koszt osłony 20-30zł, koszt nowej szybki w aparacie 200-300zł...

damiank
11-07-2010, 11:39
http://www.allegro.pl/item1130576740_oslona_lcd_do_canon_40d_50d_matin_n a_2_ekrany.html

To będzie dobre? czy może lepsze ta:

http://www.allegro.pl/item1100574278_canon_eos_50d_5d_markii_oslona_lcd_ szklo_hartowane.html

Bushi
11-07-2010, 22:43
Polecam za wczasu kupić osłonę na LCD np z hartowanego szkła: http://allegro.pl/item1124956245_oslona_szklana_ekranu_lcd_canon_eos _40d_50d_5d_mk2.html

michael_key
12-07-2010, 09:02
Ja nie mam jeszcze tego problemu, ale zastanawiam się nad kupnem takiej osłony, dlaczego? Ponieważ szczególnie odkręcania obiektywów zostawiam ślady na wyświetlacza... w związku z powyższym potem trzeba przetrzeć wyświetlacz, o zarysowanie i przetarcia nie trudno.

Krzychu
12-07-2010, 09:33
Ja nie mam jeszcze tego problemu, ale zastanawiam się nad kupnem takiej osłony, dlaczego? Ponieważ szczególnie odkręcania obiektywów zostawiam ślady na wyświetlacza... w związku z powyższym potem trzeba przetrzeć wyświetlacz, o zarysowanie i przetarcia nie trudno.

Ale z zarysowanym wyświetlaczem jakieś gorsze zdjęcia wychodzą czy co ? Poza tym żeby go zarysować trzeba się postarać, jak swój też kładłem w najróżniejszych miejscach i nie ma żadnej rysy...

michael_key
12-07-2010, 09:42
Zgadza się Krzychu. Wiesz mając poprzednio 450D ponad 2 lata nie było żadnej rysy i nie stał na półce. Jakoś słyszę opinię, że 50-tce ten wyświetlacz jest bardziej skłonny do zarysowań. Ciśnienia nie mam na pancerne zabezpieczenia bo aparat jest do zdjęć, a nie do gabloty. Zdaje mi się, że z tym wyświetlaczem w 50D to kolejny mit bajkopisarzy.

dziobolek
12-07-2010, 10:22
Czy macie może jakiś sprawdzony sposób, aby w jakiś sposób usunąć, lub zmniejszyć owe ryski?

Osłony podane w poprzednich wątkach może są i dobre jeśli nie ma rys,
ale jeśli już je mamy, to one nie pomogą, ponieważ są mocowane za pomocą taśmy 3M
i pomiędzy wyświetlaczem a płytką ochronną pozostaje warstwa powietrza.

Jedyny sensowny sposób regeneracji na jaki się natknąłem to folia ochronna,
która jest pokryta specjalnym klejem na całej powierzchni, jak np.:
OCHRONA FOLIA Poliwęganowa (http://www.allegro.pl/item1083720574_najlepsza_ochrona_folia_poliweganow a_na_telefon.html)
Jeśli rysy nie są bardzo mocne, to powinno pomóc.

Pozdrówka!

oskardj92
12-07-2010, 10:34
Potwierdzam, ja miałem już lekko porysowany wyświetlacz i nakleiłem folie ochronna i było tip top :D

Bolek02
17-07-2010, 08:19
Nie trzyj tego niczem tylko kup porządna folię poliwęglan i naklej na odtłuszczony ekran. Rysy znikną i będzie jak nowy. Należy jedynie zwrócić uwagę aby folia była klarowna :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To stary sprawdzony sposób z ekranów telefonów komórkowych - zawsze działa :):):)