PDA

Zobacz pełną wersję : 350D + luneta - kilka pytan laika

Argento
08-11-2005, 13:34
Witam Was,

chwilowo wybiliscie mi z glowy zakup dlugiego tele.

Jednak temat nadal mnie kreci i korci, dlatego podlaczylem swoj aparat do lunety, dokladnie do refraktora ED APO przez T-adapter i zlaczke.

I tutaj mam pytanie - jakosc zdjec jest, jak dla mnie laika, zadowalajaca, ale:
-dlaczego przy czasach ponizej 800 90% zdjec jest bardzo jasnych (jaskrawych)?,
-czy wplyw na powyzsze ma listopadowe swiatlo ?, tzn. czy np. w majowym sloncu uzyskam lepsze efekty ?

Zmierzam do tego czy jest sens powyzszy zestaw wytargac do lasu w maju i cwiczyc dalej czy lepiej bedzie dac sobie spokoj, bo i tak nie zastapi to dlugiego tele.

Pozdrawiam

tymin3
08-11-2005, 16:14
I tutaj mam pytanie - jakosc zdjec jest, jak dla mnie laika, zadowalajaca, ale:
-dlaczego przy czasach ponizej 800 90% zdjec jest bardzo jasnych (jaskrawych)?,

luneta nie ma przyslony wiec ilosc swiatla jest regulowana tylko poprzez migawke aparatu tak wiec czasy dluzsze niz 1/800 powoduja przeswietlenie, musisz robic albo na trybie A (Av) i ew. korekte robić korekcją expozycji Lub w trybie M (manualnym)

EDIT: czas migawki oczywiscie zalezny jest od pory dnia miesiąca pogody itp...

Argento
08-11-2005, 21:59
Dzieki za wytlumaczenie zjawiska ;).

Generalnie zabawa jest przednia mimo, ze nie jest to "prawdziwy" teleobiektyw.

Pozdrawiam

Vitez
09-11-2005, 01:25
A kup sobie MTO 1000mm na M42, przejsciowke, konwerter 2x - przynajmniej pomiar swiatla jako taki bedziesz mial.

ziemna
09-11-2005, 01:52
Tu masz link do fotek Księżyca zrobionych właśnie MTO :)
http://www.forum.fotoexpert.pl/tanie-aparaty4014-0-asc-15.html

gonzo44
09-11-2005, 09:30
A kup sobie MTO 1000mm na M42, przejsciowke, konwerter 2x - przynajmniej pomiar swiatla jako taki bedziesz mial.
A o co chodzi z tym jako takim pomiarem swiatala? Przeciez to jest TTL ("przez obiektyw"), wiec chyba niezaleznie co sie podepnie aparat zmierzy jedynie ile swiatla pada na czujniki.