PDA

Zobacz pełną wersję : Porady - Lustrzanka czy kompakt?

Bogdan56_Ch
09-07-2010, 12:28
Znalazłem ciekawy artykuł, który może pomóc niezdecydowanym na zakup: kompakt czy lustrzanka.

Przedruk ze strony:
http://www.digimania.pl/lustrzanka-czy-kompakt

Porady - Lustrzanka czy kompakt?

Każdy, kto myśli o trochę poważniejszym fotografowaniu, z pewnością kiedyś będzie musiał zadać sobie to pytanie. Co wybrać? Lustrzankę cyfrową, czy zaawansowany aparat kompaktowy?

Od pewnego czasu można zauważyć niezrozumiały trend w kierunku kupowania lustrzanek, jako "najlepszych" aparatów. Nic bardziej błędnego!

Zacznijmy jednak od początku...
Przede wszystkim trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie: Do czego ma służyć nowy aparat?
Jeżeli ktoś myśli, ze lustrzanka zaspokoi jego wszelkie potrzeby związane z rejestracją obrazu, to jest w błędzie. To nie jest urządzenie typu "combo", zwane też potocznie kombajnem.

Do czego lustrzanka, do czego kompakt?

Cyfrowy aparat fotograficzny typu SLR (Single-Lens Reflex), czyli popularne "lustro", jak każde specjalistyczne urządzenie został stworzony w konkretnym celu - do fotografowania. Takim aparatem nie nakręcimy filmów, a tym bardziej ich nie oglądniemy; nie posłuchamy muzyki; co więcej - żeby mieć możliwość fotografowania w takim zakresie, jak kompaktami trzeba będzie dokupić dodatkowy osprzęt.

Optyka, czyli to co najważniejsze

Nie od dziś wiadomo, że kupując lustrzankę uzyskujemy dostęp do bardzo dobrych obiektywów. Jednak nie należy się łudzić, że kupując aparat z obiektywem, czyli tak zwany "KIT" otrzymamy to samo, co oferuje zaawansowany aparat kompaktowy.
W zestawie z korpusem otrzymujemy fatalny optycznie i konstrukcyjnie (zwykłe szkło i platik) obiektyw, nie dorównujący obiektywom z kompaktów, ani w zakresie zoomu (zazwyczaj 3x), ani jasności, a przede wszystkim jakości. Dodajmy, że pomimo braku możliwości wymiany obiektywu, optykę aparatów kompaktowych można rozszerzać za pomocą konwerterów optycznych.
Decydując się na zakup lustrzanki pamiętajmy, że biorąc pod uwagę optykę będzie to miało sens tylko wtedy, gdy dokupimy do korpusu 2-3 dobre obiektywy, które dadzą ekwiwalent 12-krotnego zoomu, jaki jest już standardem dla najlepszych aparatów kompaktowych. Należy pamiętać też o tym, że kompakty są wyposażone w funkcję makro pozwalającą na fotografowanie z bardzo małych odległości, tymczasem w przypadku lustrzanki uzyskujemy taką możliwość dopiero przy użyciu obiektywów typu "makro" lub pierścieni pośrednich.
Zaletą lustrzanek jest niewątpliwie "przechodniość" obiektywów - kupując nowy aparat wykorzystujemy posiadane już obiektywy. Oczywiście musi to być aparat z tym samym mocowaniem obiektywów, zazwyczaj sprowadza się to do zakupu aparatu tego samego producenta. Kupując kompakt mamy pewność, że wbudowany obiektyw będzie doskonale współpracował z matrycą, czego nie można przewidzieć w przypadku zakupu obiektywu do lustrzanki.

Stabilizacja obrazu

W chwili obecnej prawie wszystkie (poza kilkoma modelami) zaawansowane kompakty cyfrowe wyposażone są w stabilizator obrazu, natomiast w przypadku lustrzanki taką możliwość daje tylko zakup obiektywu ze stabilizacją. Na taki obiektyw trzeba będzie wydać kilka tysięcy złotych.
Co prawda pojawiły się już pierwsze lustrzanki ze stabilizowaną matrycą, ale jest mało prawdopodobne, by najwięksi producenci sprzętu fotograficznego, poszli tym tropem.

Szybkość i ergonomia

W tym aparat SLR jest zdecydowanie lepszy. Możliwość kadrowania "na żywo" przez wizjer optyczny, a nie na ekranie LCD, krótki czas reakcji, szybkość zdjęć seryjnych, prędkość zapisu danych na karty pamięci, błyskawiczne ustawianie ostrości dają przewagę nad kompaktami.
Niestety, kiedy przyjdzie nam robić zdjęcie z "żabiej" perspektywy (nisko nad ziemią) lub znad głowy lustrzanka okaże swoją slabość w postaci braku obrotowego wyświetlacza. Paradoksalnie, słabością lustrzanki jest też jej najważniejszy element - lustro. Można tego doświadczyć szczególnie podczas fotografowania z ręki, na długich czasach naświetania. Po prostu ruchy lustra powodują dodatkowe wstrząsy aparatu. Zaletą aparatów kompaktowych jest też ich mniejsza masa i wymiary.

Akcesoria

Wydawać by się mogło, że kupując aparat kompaktowy jesteśmy zupełnie ograniczeni, do tego, co już mamy. Wręcz przeciwnie!
Coraz więcej kompaktów daje możliwość zastosowania dodatkowych akcesoriów, takich jak: zewnętrzna lampa błyskowa (coraz częściej dedykowana, wspólpracująca z systemami pomiaru światła), filtry efektowe, osłony przeciwsłoneczne, wężyki spustowe lub piloty zdalnego sterowania, battery packi, czy wreszcie konwertery optyczne, zwiększające możliwości wbudowanego obiektywu.
Co więcej, w przypadku lustrzanek niektóre z tych akcesoriów (filtry, osłony itp.) trzeba kupować do każdego obiektywu oddzielnie, co dodatkowo podnosi koszty użytkowania sprzętu.

Co kupić?
Co w takim razie wybrać?
Kupowanie lustrzanki ma sens tylko w przypadku, gdy chcemy zajać się poważniej fotografowaniem i zainwestować w sprzęt, który bedzie nam służyl przez kilkanaście lat, z możliwością jego dowolnej modyfikacji i rozszerzania.
Wybór lustrzanki, jako "najlepszego aparatu, robiącego ładne zdjęcia" jest błędem.
Pamiętajmy, że:
a.) zdjęcia robi człowiek, a nie aparat - zawodowiec zrobi dobre zdjęcie praktycznie każdym aparatem i odwrotnie, wiele osób po nieudanej przygodzie z lustrzanką wraca do aparatów kompaktowych
b.) najistotniejszym elementem aparatu jest obiektyw - ideałem przy zakupie lustrzanki jest kupno samego korpusu i dokupienie 2-3 dobrych obiektywów
c.) nie uzyskamy sprzętu uniwersalnego i specjalistycznego o podobnej jakości, za tę samą cenę - inaczej mówiąc lustrzanka w cenie kompaktu nie jest od niego lepsza, aby uzyskać nią takie możliwości fotografowania, jak aparatem kompaktowym, trzeba będzie wydać na sprzęt 2-3x więcej
Aparat kompaktowy daje nam trochę większe możliwości i łatwiejszą obsługę, m.in. nagrywanie filmów, stabilizacja obrazu, programy tematyczne itp.
Pokutująca wśród fotoamatorów opinia o ogromnej różnicy jakości zdjęć między lustrzanką a kompaktem wywodzi się jeszcze z czasów fotografii analogowej, kiedy proste aparaty kompaktowe były tylko kiepskimi "maszynkami do pstrykania".
Jeśli na aparat możemy przeznaczyć kwotę nie większą niż 3,5 tys. zł i nie posiadamy żadnych obiektywów z aparatu analogowego, które można byłoby wykorzystać z nowym sprzętem, to zdecydowanie najlepszym wyborem będzie aparat kompaktowy. W przeciwnym razie można pomyśleć o lustrzance, ale decyzję i tak musicie podjąć sami...

jaś
09-07-2010, 13:48
Niestety nie zgadzam się praktycznie z każdym punktem tej analizy. Część punktów nieprawdziwa lub już nieprawdziwa, część pisana wyraźnie z punku widzenia użytkownika kompakta. Każdy kupuje taki aparat jakiego potrzebuje i pewnie ma jakieś powody. Przy kwocie 3.5 tys złotych można bezproblemowo pomyśleć o lustarzance z obiektywem będącym poza zakresem każdego kompakta.

ds74
09-07-2010, 14:48
Artykuł tendencyjny i wielu przypadkach nieaktualny.

jahjah1986
09-07-2010, 15:32
zamuła straszna i mało obiektywnie

mxw
09-07-2010, 16:38
tendencyjny tekst, w większości nieprawdziwy (sorry, ale nawet kit jest lepszy od większości szkiełek w kompaktach) i nieaktualny. kompakty owszem, mają swoje zalety (są małe, tanie, dyskretne, można mieć je zawsze przy sobie), ale na pewno nigdy ich przewagą nie będzie jakość czegokolwiek (nie dotyczy kilku wyjątków za >20 kpln). tyle tylko, że dziś te zalety kompaktów przejmują już... telefony komórkowe :roll:

a odnośnie tematu, to kiedyś był taki dowcip-przypowieść-historia: (dziś stary i z brodą)(cytuję z pamięci)

profesjonalny fotograf robi zdjęcia jedynką, podchodzi babcia i pyta:
- a ile ma pan megapikseli?
- 4 (1D)
- eeee, a mój sony ma 6! :o
- a jaki ma pan zoom?
- chmm, chyba 3x (24-70)
- eeeee, a mój sony ma 5x! :grin:
na to profi:
- a czy pani sony potrafi tak?
i nadusił spust: chaka-chaka-chaka-chaka-chaka-chaka 8-)

wszystko w tym temacie :wink:

Jedrzej79
09-07-2010, 16:38
I tak jakbym miał do wyboru najtańszą lustrzankę z KITEM i najdroższy kompakt (pomijam system Mikro 4/3 ten może być podobno niezły) to bym się nie wahał co wybrać i co da mi lepszą jakość zdjęć ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=mxw;839369]
- a jaki ma pan zoom?
- chmm, chyba 3x (24-70)
QUOTE]
hehe, typowe pytanie każdego laika, jak wyciągam mój 70-200 to każdy patrzy, wow, ile razy ma zoom? ja mówie ok. 3x, wtedy mina pewna zdziwienia ...

mxw
09-07-2010, 16:49
jakbym miał do wyboru najtańszą lustrzankę z KITEM i najdroższy kompakt to bym się nie wahał

oj, ostrożnie, bo jakby mi ktoś zaoferował do wyboru 1000D + kit albo Leica M9 + 50mm (cena listowa body: 23kpln, szkiełko też jakieś 12 kpln) to jednak bym się troszku zawahał :grin:

tylko jedna uwaga: M9 to FF, więc czy to nadal jest kompakt? :roll:

Bolek02
09-07-2010, 18:52
Argumenty z artykułu są juz mocno nieaktualne np. robienie filmów lustrem :).
Poza tym to same bzdury ujete w tendencyjny wywód kompletnie mijający sie z rzeczywistością. Wychodzi na to, że kompakt jest do słuchania muzyki :) :) :)

jaś
09-07-2010, 20:44
dalmierze a w szczególności Leica to trochę oddzielna kategoria, porównania żadne w szególności jak rzucić okiem na optykę podpinaną do takiego dalmierza, jeszcze krok i powiemy że HCB fotografował kompaktem :).

co do krotności zooma ja najcześciej używam zooma 2x i właściwie najczęściej niczego więcej nie potrzebuję, ale to żaden rekord bo sporo ludzi używa takiego "zooma bez żadnej krotności" :) 1x? 0x? to by się nazywało? (raczej 1x) czyli stałkę to dopiero jest trudno wytłumaczyć.

Mellan
09-07-2010, 21:01
...hehe, typowe pytanie każdego laika, jak wyciągam mój 70-200 to każdy patrzy, wow, ile razy ma zoom? ja mówie ok. 3x, wtedy mina pewna zdziwienia ...

Nie tak, nie tak... odpowiada się 18x, by uciąć zbędne dyskusje :-D

smegool
09-07-2010, 21:27
hehe, typowe pytanie każdego laika, jak wyciągam mój 70-200 to każdy patrzy, wow, ile razy ma zoom? ja mówie ok. 3x, wtedy mina pewna zdziwienia ...

Ja przy 100-400 odpowiadam, że 4-krotny, ale chyba lepiej posłuchać rady mellan-a. :)

iso
09-07-2010, 21:51
kurcze muszę sobie wydrukować taki przewodnik dla niefotografujących i rozdawać ludziom którzy wyskakują z takimi pytaniami :D

rOOmak
09-07-2010, 22:35
Mnie nie pytają o pixele tylko, ile ten sprzęt kosztował. Ja odpowiadam, że wszystkie moje zaskórniaki :)
A co do artykułu to może jest już przeterminowany trochę ale zgadzam się, że dla wielu osób kompakt jest więcej niż wystarczający. Sam chce sobie kupić jakiegoś kompakta ale szkoda mi kasy bo zbieram na szkła ;)

MariuszJ
09-07-2010, 22:46
Ja tam nie widzę w tym artykule nic, co nie podchodziło by pod "własne zdanie, oparte na solidnych faktach". Sam podzielam wiele z tych tez.

Czapa
10-07-2010, 00:07
A ja jak to czytam to mam wrażenie że pisał to jakiś desperat którego irytuję posiadanie lustrzanki np. sony (zupełnie przypadkowy przykład :D) przez jakiegoś nielota i zawiść w oczach zagorzałego fotografa w czasach gdy lustrzanki dawane są na komunii ,)

retter
10-07-2010, 07:14

Ja przy 100-400 odpowiadam, że 4-krotny, ale chyba lepiej posłuchać rady mellan-a. :)

ja bym proponował tak 25x, 30x albo 35x żeby oczka zrobiły sie większe jak 5cio złotówki :mrgreen: i było WOW :D:lol:

a ile by sie pojawiło tele z 2 ręki to i cena by spadła :)
a jaką by ktoś miał minkę jak by sie dowiedział ze wydał 2kzł i ma tylko ok 3x :mrgreen:

oj wyobraźnia mnie ponosi...

* * * *

Sam chce sobie kupić jakiegoś kompakta ale szkoda mi kasy bo zbieram na szkła ;)

czasami warto odżałować trochę PLN małe lekkie na aku AA, pełne M, Tv ,Av, i sprawny AF a i F2.8 teraz często widuje F3.2 niby różnica nie wielka ale kto tam wie...

kupić razem dać żonie/ partnerce niech sie cieszy i cyka :) lub nosić przy sobie :) i nie ciągać wielkich białasów :mrgreen: na co dzień ...
pozd.

_igi
10-07-2010, 10:32
Jeśli dalmierze do kompaktów wrzucacie, to ja nie muszę mówić co bym wybrał :))

Jedrzej79
10-07-2010, 10:34
Pod warunkiem, ze sie ma jeszcze cos od 18-to, hehe. Ja tam odpowiadam jak jest, hehe ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

oj, ostrożnie, bo jakby mi ktoś zaoferował do wyboru 1000D + kit albo Leica M9 + 50mm (cena listowa body: 23kpln, szkiełko też jakieś 12 kpln) to jednak bym się troszku zawahał :grin:
tylko jedna uwaga: M9 to FF, więc czy to nadal jest kompakt? :roll:
Kompakt dla mnie to coś co ma około 8-10 krotnie matrycę od APSC.

jajurek
10-07-2010, 12:01
Jedrzej79 napisał:

Kompakt dla mnie to coś co ma około 8-10 krotnie matrycę od APSC

Zupełnie słusznie, aczkolwiek niezbyt zrozumiale; prawdopodobnie chodzi o to, że matryca kompaktu (typowo 3/8") jest (powierzchniowo) tyle razy mniejsza od matrycy APSC. Oczywiście ma to zasadniczy wpływ na jakość obrazu; w tym bardzo tendencyjnym artykule nie ma o tym ani słowa.

dziobolek
12-07-2010, 10:44
Kompakt dla mnie to coś co ma około 8-10 krotnie matrycę od APSC.

A dla mnie nie. Dla mnie słowo kompakt oznacza coś niedużego, zgrabnego, poręcznnego,
ale w żadnym wypadku nie odnoszę tego do rozmiaru zastosowanej matrycy.
IMHO system micro4/3 to kompakty nowej generacji -kompakty z wymienną optyką.
Leica to aparaty dalmierzowe również z wymienną optyką, więc inna półka
ale IMHO posiada kompaktowe wymiary i nie ma znaczenia rozmiar matrycy.

Dawno, dawno temu... :wink:
-Zenit - lustrzanka FF
-Smiena 8M - kompakt FF

Pozdrówka!

airhead
12-07-2010, 16:11
- a jaki ma pan zoom?
- chmm, chyba 3x (24-70)
a jak ktoś ma stałki, to w ogóle powinien się schować :/