PDA

Zobacz pełną wersję : 300D, zapis ulubionych ustawień

orbital
08-11-2005, 12:29
Witam,

Przekopuje forum i instrukcje do 300D ale niestety bez skutku, a szukam możliwości zapisania swoich ulubionych ustawień (coś ala profile w Olympusach), czy jest to możliwe do osiągnięcia w tym aparacie ? Czy niestety trzeba zawsze ustawiać aparat ?

Pozdrawiam

TommyTheCat
08-11-2005, 12:37
zalezy o czym mowisz, bo jesli chodzi o parametry np sharpness, saturation itd mozesz ustawiac predefiniowane jak i robic wlasne

gwozdzt
08-11-2005, 12:47
Można zapisać trzy zestawy ustawień (Set1, set2, set3) dla następujących parametrów:
- contrast,
- sharpness (wyostrzenie),
- saturation (nasycenie kolorów),
- color tone (tonacja barw).
Poza tym nie ma innych mozliwości zapamiętania różnych ustawień.
Z tym, ze 300D w przeciwieństwie do takiego Olka C-4000 nie resetuje po wyłączeniu wcześniej ustawionych innych parametrów (czasy, przysłony, ISO, WB, Quality, itp.)

Pozdrowienia,
Tomek

orbital
08-11-2005, 12:52
Można zapisać trzy zestawy ustawień (Set1, set2, set3) dla następujących parametrów:
- contrast,
Poza tym nie ma innych mozliwości zapamiętania różnych ustawień.
Z tym, ze 300D w przeciwieństwie do takiego Olka C-4000 nie resetuje po wyłączeniu wcześniej ustawionych innych parametrów (czasy, przysłony, ISO, WB, Quality, itp.)

Aha więc wszystko jest już jasne, dzieki.

rychu_lhotse
08-11-2005, 13:05
do gwozdzt

Olumpus nie resetuje tych ustawień.Trzeba mu wyłączyć funkcję reset all i wszystkie ustawienia które się ustawi zostają.

Co do 300D to tak jak mówili przedmówcy.Można ustawic za pomocą SET1,2,3 - - contrast,

Nie zmieniają się także ISO,rozmiar i kompresja jak i WB.Oczywiście jeśli operujemy na trybach P,Tv,Av i M.Na trybach tematycznych aparat sam ustawia fabrycznie przypisane ustawienia.Można ustawiać tylko rozdzielczość i WB jeśli się nie mylę.

Pozdrawiam

gwozdzt
08-11-2005, 13:16
(czasy, przysłony, ISO, WB, Quality, itp.)
Olumpus nie resetuje tych ustawień.Trzeba mu wyłączyć funkcję reset all i wszystkie ustawienia które się ustawi zostają.
Dziękuję za wyjaśnienie. Olka nie znam tak dokładnie jak Trabanta, ponieważ Olego wykorzystuje tylko czasami w firmie do dokumentowania pewnych rzeczy.
A tak całkiem OT, to nawet w tej chwili, wiedząc już o możliwości wyłączenia "reset all" nie będę mógł tego zrobić, ponieważ używam tego aparatu wspolnie z kompletnymi laikami i niektóre wprowadzane przeze mnie ustawienia mogłyby tym niezaawansowanym użyszkodnikom zaszkodzić :-)

Pozdrowienia,
Tomek

rychu_lhotse
08-11-2005, 14:11
A tak całkiem OT, to nawet w tej chwili, wiedząc już o możliwości wyłączenia "reset all" nie będę mógł tego zrobić, ponieważ używam tego aparatu wspolnie z kompletnymi laikami i niektóre wprowadzane przeze mnie ustawienia mogłyby tym niezaawansowanym użyszkodnikom zaszkodzić :-)

Pozdrowienia,
Tomek

Fakt.Nic lepiej im nie zmieniaj bo będą błądzili po tym menu jak dziecko we mgle.

orbital
09-11-2005, 08:48
Można zapisać trzy zestawy ustawień (Set1, set2, set3)

A mam jeszcze jedno pytanko, jak ustawiam sobie np. SET1, to z jakiej przestrzeni kolorów korzysta aparat ? sRGB czy Adobe RGB ?

gwozdzt
09-11-2005, 09:02
A mam jeszcze jedno pytanko, jak ustawiam sobie np. SET1, to z jakiej przestrzeni kolorów korzysta aparat ? sRGB czy Adobe RGB ?
W praktyce tego nie przerabiałem, ale jestem przekonany, że sRGB.
Z AdobeRGB korzysta tylko w przypadku, gdy to ustawisz, natomiast w pozostałych przypadkach (Parameter 1, 2; Set 1, 2, 3) pewnie sRGB.

Pozdrowienia,
Tomek

GoTo
09-11-2005, 11:00
za http://www.dpreview.com/reviews/canoneos300d/page22.asp:

No parameter adjustment with Adobe RGB color space selectedczyli parametry można ustawiać tylko dla przestrzeni sRGB