Zobacz pełną wersję : 30D + 430ex II problem ze wspomaganiem?
Witam i na wstępie przepraszam za swoją niewiedzę;)
Posiadam body 30D i lampkę 430exII oraz kilka szkieł. Mam problem ze wspomaganiem AF przez lampę. W trybach np. automatycznym czy portretowym, w ciężkich warunkach wspomaganie działa i lampa emituje podczerwoną wiązkę, natomiast po przejściu w aparacie na tryb np. M już nie działa. Pytanie czy ten typ tak ma czy ja coś mam źle ustawione i/lub o czymś nie wiem? Btw. przydałoby się wspomaganie AF w trybie np. Av, M albo chociaż P :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba nie tutaj napisałem tego posta, przepraszam i proszę o przeniesienie we właściwe miejsce (vide 'Lampy Błyskowe')
Pytanie czy ten typ tak ma...
Nie, nie ma. Wspomaganie AF działa zarówno w trybach: Av, Tv, P jak i w trybie M.
wobec tego co mogę mieć źle ustawione, w czym leży problem?
Patryk_mirek
08-07-2010, 08:31
Ja się dziwiłem, że wspomaganie mi nie działa i już się obawiałem że coś mi się spieprzyło, jak zmieniłem tryb działania AF z one shot na ai servo więc to może być to...
po robocie sprawdzę, a macie może jeszcze jakieś sugestie?!
Na servo nie działa w żadnym trybie.
michallubon
08-07-2010, 08:55
Miałem podobny problem ze swoją 430tka i 40D. Działało, działało, a potem przestało. Sprawdzałem w ustawieniach puszki ze 3 razy, czy na pewno jest ta funkcja włączona (to jeszcze jedna rzecz, na którą możesz zwrócić uwagę) i w rezultacie okazało się, że miałem tryb AF zmieniony.
powodzenia
Na servo nie działa w żadnym trybie.
To akurat jest oczywiste.
Ok. sprawdzę to servo jeszcze, ale wobec tego jak ustawić lampę i aparat żeby we wszystkich trybach (M, Av, P, etc) lampa włączała wspomaganie i żeby to działało. Sorry, ale jestem dziś piekielne zmęczony i przygłupawy ;)
Ok. sprawdzę to servo jeszcze, ale wobec tego jak ustawić lampę i aparat żeby we wszystkich trybach (M, Av, P, etc) lampa włączała wspomaganie i żeby to działało. Sorry, ale jestem dziś piekielne zmęczony i przygłupawy ;)
Zmien servo dla one shot i to wszystko.
Zmien servo dla one shot i to wszystko.
Chyba że funkcja wspomagania AF wyłączona jest w ustawieniach lampy.
Panowie, dziękuję za pomoc. Gamoń jestem i tyle. Funkcja ta była wyłączona z poziomu lampy. Aż wstyd się przyznać. Dzięki raz jeszcze za pomoc, wszystko już śmiga! :]
Chyba nie tutaj napisałem tego posta, przepraszam i proszę o przeniesienie we właściwe miejsce (vide 'Lampy Błyskowe')
Panowie, dziękuję za pomoc. Gamoń jestem i tyle. Funkcja ta była wyłączona z poziomu lampy. Aż wstyd się przyznać.
W takimm razie chyba jednak w dobrym podforum napisałeś. A taka sugestia na przyszłość - tuż obok znajduje się podforum "pierwsza pomoc" i w sumie tego typu pytania tam teoretycznie najbardziej pasują...