PDA

Zobacz pełną wersję : Do czego jest pierścień pośredni?

dentharg
08-11-2005, 10:30
Jak w temacie. Nie widziałem żadnego zastosowania takiego, ani jakiejś prostej "definicji". Czy to coś jak telekonwerter?

Jac
08-11-2005, 10:40
pierścień pośredni służy do odsunięcia obiektywu od aparatu, wyzrożnia się dwa pierścienie 1. z przeniesieniam automatyki obiektywu 2. bez przeniesienia automatyki
pierscienia posredniego uzywa sie w celu uzyskania wiekszych powieszen... pierscien posredni nie wplywa na jakosc zdjec gdyz konstrukcyjnie jest to pusta 'rura' bez optyki... zamiast pierscienia mozna uzywac mieszka, mieszek jest to pierscien z plynnie regulowana dlugoscia wyciagu... itd...

dentharg
08-11-2005, 10:44
O widzisz. Dzięki. Ale pytanie mam takie: wpływ jakiś musi mieć, skoro to tylko rura, jak np. zaniki światła ze względu na odbicia wewnętrzne, itp.

Jac
08-11-2005, 10:44
na jakosc zdjec nie wplywa na ilosc swiatla wpadajacego tak, no i drastycznie spada GO

minek
08-11-2005, 11:31
O widzisz. Dzięki. Ale pytanie mam takie: wpływ jakiś musi mieć, skoro to tylko rura, jak np. zaniki światła ze względu na odbicia wewnętrzne, itp.

Ze względu na ewentualne odbicia spaść może jakość obrazu. Pierścienie są (powinny być!) wewnątrz dobrze wyczernione.
Gdzieś u Dederki widziałem wzory na spadek światła przy zastosowaniu pierścieni. Jak wygrzebię to napiszę, ale dużo tego nie było.
Do poprzedniej wypowiedzi dodać należy, iż pierścienie umożliwiają uzyskanie większych przybliżeń poprzez przysunięcie się do obiektu fotografowanego. Przesuwają zakres ostrzenia obiektywu (zazwyczaj nie daje się potem ustawić ,,nieskończoności'')

akustyk
08-11-2005, 11:54
Gdzieś u Dederki widziałem wzory na spadek światła przy zastosowaniu pierścieni. Jak wygrzebię to napiszę, ale dużo tego nie było.

przeciez tu nie ma co szukac - to sie z palca liczy.

wezmy obiektyw 50mm przymkniety do f/2 i wyostrzony na nieskonczonosc (bez wyciagu dodatkowego).
z nalozonym pierscieniem 21mm ma efektywna dlugosc 71mm.
tzn. przy otwarciu przeslony wynoszacym nadal fizycznie 25mm (ogniskowa nominalna / liczba przeslony) efektywna jasnosc spada teraz do okolo f/2.8 (=71/25). czyli spadek swiatla jest o pelna dzialke przeslony.

itd. itp.

wiecej informacji pod niesmiertelnym adresem: http://www.foto.w3.com.pl/ciektx22.html

dentharg
08-11-2005, 11:58
Ok. Dzieki wszystkim!