Zobacz pełną wersję : Canon 400D a obiektyw EF75-300IS USM
James177
06-07-2010, 22:49
Witam, kupiłem aparat canon 400D, chciałem go użytkować ze starymi obiektywami z EOS5, jednak pojawiają się pewne problemy tzn. podczas robienia zdjęć wyskakuje mi "ERROR 1", co w skrajnym wypadku doprowadziło do zniszczenia zdjęć zapisanych na karcie pamięci, nie dało się ich nawet odzyskać za pomocą profesjonalnego programu. Pobyt w punkcie gwarancyjnym nie wykazał usterek body. Czy może wynikać to z niekompatybilności pomiędzy nowym body a obiektywem starszego typu? czy zakup nowego obiektywu, np. 17-40L rozwiąże problem.
what? :shock:
obiektyw raczej nie mógłby skasować zdjęć na karcie - jeżeli już, to po prostu body lub jego firmware są wadliwe. czy aparat był kupiony jako nowe?
zapewniam, że mam EF 75-300 f/4-5.6 IS USM i współpracuje bardzo dobrze z 350D, 500D i nowszymi i lepszymi puszkami, rzekłbym, że nawet lepiej niż niektóre nowe konstrukcje :roll:
przeczyść styki, kup lepszą kartę i szukaj dalej przyczyny.
oskardj92
08-07-2010, 16:57
Obiektyw nie ma nic do rzeczy !!! Jestem tego samego zdania co poprzednik, pomęcz się z firmwarem, ja w swoim po zmianie na nowsze nie miałem już np zwiech puszki i nie wyskakiwały errory.
KrzysztofW
13-07-2010, 19:48
To nie wina obiektywu. Canon ma to do siebie że nawet najstrsze szkiełka z rodziny EOS w pełni współpracują z każda puszką EOS czy to analog czy Digital . Mam kilka pierwszych szkiełek do EOS-a ( kupowałem gdy miałem EOS5 ) i do dzisiaj bezbłędnie chodzą. Tak jak moi przedmówcy piszą - to wina puszki.
Przemek_PC
13-07-2010, 22:53
A ja napiszę, że (pośrednio) może to być wina obiektywu. Jeżeli w aparacie szwankuje układ zasilania (co niekoniecznie może wyjść w testach w serwisie) a obiektyw z IS pobiera więcej prądu niż obiektyw bez IS a niestabilne pod wpływem większego obciążenia zasilanie elektroniki aparatu może uszkodzić zapis na karcie. A może obiektyw jest uszkodzony i pobiera jakieś kosmiczne prądy? Masz jakiś inny obiektyw?