Zobacz pełną wersję : Eos 50D Info w exif "odległość od obiektu"
amadeusz2007
05-07-2010, 13:05
Problem polega na tym iż w metadanych ( exif ) mój Eos powinien zapisywać wartości "Odległość od obiektu" i podawać szczegółowe info na ten temat , w rzeczywistości jest inaczej , mianowicie :
- albo informacji "Odległość od obiektu" nie ma wcale w exif
- a jak już widnieje to za "Odległość od obiektu" nie ma żadnej wartości (informacji)
Sprawdzałem exif_y za radą "Pomocy tech. Canon" w programie ZoomBrowser ,
jak również w Opanda IExif ,PhotoME ,Exif Reader , bez rezultatu to samo co w właściwościach Windowsa , czyli informacji tych nie ma
Liczę że ktoś odpowie na to dziwne zjawisko :) tym samym pomoże , za co z góry wielkie dzięki :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Problem polega na tym iż w metadanych ( exif ) mój Eos powinien zapisywać wartości "Odległość od obiektu" i podawać szczegółowe info na ten temat , w rzeczywistości jest inaczej , mianowicie :
- albo informacji "Odległość od obiektu" nie ma wcale w exif
- a jak już widnieje to za "Odległość od obiektu" nie ma żadnej wartości (informacji)
Sprawdzałem exif_y za radą "Pomocy tech. Canon" w programie ZoomBrowser ,
jak również w Opanda IExif ,PhotoME ,Exif Reader , bez rezultatu to samo co w właściwościach Windowsa , czyli informacji tych nie ma
Liczę że ktoś odpowie na to dziwne zjawisko :) tym samym pomoże , za co z góry wielkie dzięki :mrgreen:
Dodam iż występuje to z obiektywami OR canon
Patryk_mirek
05-07-2010, 13:26
A czy przypadkiem te dane nie są podawane (wyłącznie) przez obiektywy firmy Canon (i to chyba tylko serii L)?
amadeusz2007
05-07-2010, 13:33
A czy przypadkiem te dane nie są podawane (wyłącznie) przez obiektywy firmy Canon (i to chyba tylko serii L)?
Tak i owszem doskonale wiem o tym , ze szkiełka L również te info nie wychodzi , pomoc tech sugerowali na początku że wina może być nap. z lampą nie kompatybilną nie trafili bo podpinam tylko 580 EX
Przemek_PC
12-07-2010, 23:26
Info o odległości z tego co pamiętam podaje każdy obiektyw Canona z pierścieniowym USM, nie tylko eLki.
Nie wszystkie szkła Canona przekazują odległość i niektóre szkła niesystemowe mają ten ficzer. Nigdy się w sumie nie doszukiwałem w exifach takich rzeczy więc spytam z ciekawości do czego potrzebna Ci ta informacja?
Przemek_PC
13-07-2010, 09:15
MaciekH, masz lampę z E-TTL II więc powinieneś wiedzieć po co przekazanie do body odległości ostrzenia.
dziobolek
13-07-2010, 10:25
MaciekH, masz lampę z E-TTL II więc powinieneś wiedzieć po co przekazanie do body odległości ostrzenia.
Tylko że odległość jest brana pod uwagę wyłącznie wtedy,
gdy palnik lampy jest ustawiony na wprost.
Jeśli palnik jest odchylony w jakimkolwiek kierunku,
ta wartośc jest ignorowana przez system E-TTL II.
Pozdrówka!
Szukając kiedyś program który podaje Odległośc do obiektywu nie od a do jest Lightroom po rozwinieciu Metadantych i zaznaczeniu Exif.
Szukałem takiego czegoś bo okazało się że jeżeli ni trafiałem w punk AF-em to miałem nieostre fotki i wtedy ta odległośc była kosmiczną suma - cyfrą a nie sigmą.
dziobolek
13-07-2010, 13:41
Szukając kiedyś program który podaje Odległośc do obiektywu nie od a do jest Lightroom po rozwinieciu Metadantych i zaznaczeniu Exif.
Szukałem takiego czegoś bo okazało się że jeżeli ni trafiałem w punk AF-em to miałem nieostre fotki i wtedy ta odległośc była kosmiczną suma - cyfrą a nie sigmą.
Bez urazy, ale czytasz czasami to co piszesz zanim naciśniesz "zatwierdź odpowiedź"???
Ja nie kumam "o so chosi" w powyższym, ale może... ja jakiś inny jestem ;)
Pozdrówka!
tsergairl
03-10-2010, 20:36
Witam
moze bedzie pomocne :-)
Mam 500D + sigma 120-400mm, dane o odleglosci pojawiaja sie tylko jezeli wywolam RAWa z CS2, wlasnie to sprawdzielm, jezeli biore jotpega ;-) prosto z aparatu , nie ma tej danej , a jezeli to samo zdjecie w postaci RAWa wywolam psem CS2 to ta wielkosc sie pojawia ,
Pozdrawiam
Tserga
amadeusz2007
28-03-2011, 14:46
Za moment będzie rok jak zadałem pytanie i jak widzę same domysły żadnych konkretów , jak widzę najlepsze odpowiedzi przy tego typu pytaniach to "jak dobrze przypominam sobie" / "gdzieś czytałem" .......... nie wiem dla czego tak się dzieje ale zawsze są właśnie takie odpowiedzi jak nikt nie wie jak rozkminić dany temat. Ja drążyłem i męczyłem w wolnych chwilach zagadnienie i od kilku dni znam rozwiązanie tego problemu , żeby ułatwić tym co lubią wiedzieć (wielki szacunek dla ludzi tego typu ) podzielę się i obalę przy tym kilka idiotycznych mitów z tym związanych , zaznaczę że odpowiedzi w tym temacie ze strony pomoc tech .canon polska (hehehehe) również nie było , błądzili odpowiedziami nie mając pojęcia o czym piszą (zresztą tak jak ze wszystkim) ,ale do rzeczy :
Po pierwsze do odczytania informacji typu Focus Distance lub Odległość od Przedmiotu zapisanych w meta danych "ExiF" przez aparat canon Eos 50D nie potrzeba żadnych specjalnych softów jak ściemniali w odpowiedzi z Pomocy tech. canon , wystarczy windowsowski podgląd właściwości zdjęcia , po drugie żeby te odległości się znalazły w Exif nie potrzeba bug wie jakich szkieł z USM (hehehehe) , nawet z nie systemowymi szkłami te informację się tam znajdą , uda się to każdemu po przez edycję CR2 za pomocą wtyczki camera RAW w wersji 5.6 i w górę , wcześniejsze wersje ACR nie umożliwiają zapisanie tych informacji , to i kłopot z głowy mam nadzieję że nikogo nie uraziłem , jeśli tak sorki wielkie nie świadomie , a czy to się komuś przyda hmhmh liczę że są podobni do mnie co lubią wiedzieć czasami o takich rzeczach jaka odległość była od obiektu .i zaoszczędzą kilka dni :):) na szukanie informacji Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Pierwszy raz wchodzę w ten wątek, ale nie dziwię się, że nie otrzymałeś wcześniej od nikogo celnej podpowiedzi skoro sam (do wczoraj) nie określiłeś dość precyzyjnie o co chodzi. Pisząc, że 50d nie zapisuje shooting distance info jednoznacznie sugerujesz, że opierasz swoje obserwacje na plikach surowych (CR2) prosto z puszki i że sprawdziłeś to na podstawie przynajmniej kilku programów przeznaczonych do ich odczytu (z DPP Canona włącznie) - co wszyscy tu jak przypuszczam w dobrej wierze przyjęli za pewnik. Teraz dopiero oznajmiasz, że wczęśniej ograniczyłeś się do samego ACRa a w innych programach, owszem testowałeś, ale dopiero JPEGi! z tegoż ACRa pochodzące.
Przedstawiłeś niedoskonałość ACRa (starszej wersji) jako usterkę sprzętu - ot co.
dziobolek
30-03-2011, 11:29
...wystarczy windowsowski podgląd właściwości zdjęcia , po drugie żeby te odległości się znalazły w Exif nie potrzeba bug??? wie jakich szkieł z USM (hehehehe) , nawet z nie systemowymi szkłami te informację się tam znajdą , uda się to każdemu po przez edycję CR2 za pomocą wtyczki camera RAW w wersji 5.6 i w górę...
Pozdrawiam serdecznie wszystkich
To dziwne, ale w moim przypadku Windowsowy podgląd
nie podaje info o odległości, podczas gdy Camera RAW oraz Bridge
zaokrągla do 0,3m wartość którą Exiftool podaje dokładnie jako 0,28.
A że nie trzeba do tego super szkieł L czy USM only, to wiadomo,
i takie info już ktoś Ci wcześniej zapodał, pisząc że:
Nie wszystkie szkła Canona przekazują odległość i niektóre szkła niesystemowe mają ten ficzer. Nigdy się w sumie nie doszukiwałem w exifach takich rzeczy więc spytam z ciekawości do czego potrzebna Ci ta informacja?
Pozdrówka!