Zobacz pełną wersję : 28/1.8 czy 20/2.8 w kontekście puszki i posiadanych szkieł.
Eberloth
04-07-2010, 23:29
Oczywiście dylemat szkieł z nagłówka w obrębie stajni Canona.
Jestem megazadowolony ze szkieł:
- C 50/1.4
- T 90/2.8
Uzupełniam to z umiarkowanym zadowoleniem:
- T 28-78/2.8
Hołdując zasadzie "co stałka to stałka" i posiadając 50D chcę sprzedać T 28-75 i uzupełnić posiadany zestaw o jedno ze szkieł C 28/1.8 lub 20/2.8 w/g priorytetu:
1) Jakość rysowanego obrazka
2) Uzupełnienie ogniskowych 50mm, 90 mm dla APS-C (nie ma ciśnienia na szerzej=lepiej, ważniejszy priorytet zawarty w p. 1) )
Mam nadzieję, że pytanie jest konkretne. Serdecznie dziękuję i z góry wykluczam rady kup coś innego - np. supermegafajną Sigmę albo inny zoom.
a czemu wykluczasz sigmy?
Jeśli jesteś zdecydowany na canona to 28 f/1.8. Zapytasz pewnie czemu a ja Ci nie powiem dopoki nie odpowiesz czemu nie chcesz sigmy ktora bedziesz mogl wybrac w sigma center i dobradz odpowiednia do Twojego body.
btw porównaj obrazek z sigmy 50mm 1.4 i canona 50mm 1.4 na najwiekszej dziurze.
Ernest_DLRS
05-07-2010, 00:40
Kup coś innego, supermegafajną*sigmę 30/1.4
to samo chciałem polecić ale najpierw chciałem dowiedzieć się czemu ludzie maja do tej firmy taką awersję.
to samo chciałem polecić ale najpierw chciałem dowiedzieć się czemu ludzie maja do tej firmy taką awersję.
Bo.. jak się trafi na dobry egzemplarz, to jest pięknie, a jak nie... to szlag może trafić .... Miałem w ręku 2 Sigmy 50mm/1,4 - jedna powala ostrością i bokeh, druga, po 2-krotnej kalibracji w serwisie ciągle ma FF i jest wyraźnie bardziej mydlana od C 50mm/1,4. Choć z jakością Sigmy 30mm/1,4 jest mam wrażenie lepiej i ogólnie to znakomite szkło. A stałki o jasności 2,8 raczej bym nie kupował - szkoda kasy (no poza zastosowaniami specjalnymi np. fish czy makro).
może dlatego, że kupując obiektyw nie szukamy szczęścia, a u sigmy jest jak w lotto
Eberloth
05-07-2010, 09:19
Naprawdę - kłopoty z czytaniem u niektórych. Wiedziałem, że tak będzie i dlatego jasno wszystko opisałem w pierwszym poście, bez efektu jak widzę. Jak założę wątek "Czemu nie lubię sigmy", to tam w szczegółach wyjaśnię moje szklarniowe preferencje. Na potrzeby tego wątku wystarczy stwierdzenie, że oprócz kultowego i przeznaczonego głównie do makro T 90/2.8 chcę mieć pozostałe obiektywy Canona. Tyle.
Jeśli światełko nie jest priorytetem to bierz 20/2.8.
28/1.8 miałem i jest to dobre szkło aczkolwiek mz z rysowaniem nie było aż tak idealnie (1.8-2.2)Natomiast jeśli chodzi o sigmy to ja mówie zdecydowane NIE. Miałem kilka szkieł w 2 systemach i tak jak kolega szuler napisał Sigma = lotto
Ja nie będę namawiał, ale napiszę o swoich doświadczeniach. Puszka 450D. Ostatnio kupiłem sprawdzonego, wyselekcjonowanego Tamrona 17-50 (stara wersja). Mam doświadczenia z takimi stałkami jak: C28f2.8, C 35f2.0, C50f1.8, C 50f1.4, C60makro, C85f1.8. Powiem krótko tak: tamron optycznie jest, jak dla mnie, o wiele lepszy niż stałka 28f2.8, nie ustępuje 35f2.0. Jeśli chodzi o ostrość jest lepszy niż 50f1.4 i 85f1.8, przegrywa jedynie z C60makro. AF w tamronie jest oczywiscie dosc głośny, ale celniejszy niż w C85f1.8 i C 50f1.4. Wcale nie jest też wolny. Gdyby nie światło w C35f2.0 i C50f1.4 zastanowiłbym się obecnie (mając dobrą sztukę T17-50) nad ich sprzedażą. Powtórzę już zadnie któregoś z porzedników - kupowanie stałki ze światłem 2.8 maim zdaniem mija się z celem.
Przy okazji w którymś z tutejszych wątków, chyba poświęconym C35f2.0 przeczytałem, że ktoś porównał C35f2.0 z C28f1.8 (tego ostatniego nigdy nie miałem) i wyszło, że C35f2.0 jest optycznie lepszy.
Eberloth
05-07-2010, 11:08
Powtórzę już zadnie któregoś z porzedników - kupowanie stałki ze światłem 2.8 maim zdaniem mija się z celem.
Dzięki - wezmę to pod uwagę.
Powtórzę już zadnie któregoś z porzedników - kupowanie stałki ze światłem 2.8 maim zdaniem mija się z celem.
Uważaj na nisko latające kwantyfikatory. EF 300/2.8 (IS) USM, EF 400/2.8 (IS) USM anyone?
20 na cropie to swietna ogniskowa tylko ze w canonie to jedynie 2.8
28 na cropie to juz dosc wasko ale jak ci to nie przeszkadza, ja na to szklo narzekac nie moge.
Merde, tak daleko (długo) nie sięgam :)
20 na cropie to swietna ogniskowa tylko ze w canonie to jedynie 2.8
28 na cropie to juz dosc wasko ale jak ci to nie przeszkadza, ja na to szklo narzekac nie moge.
Kolega dotkną sedna sprawy: pomiędzy 20 a 28mm jest spora różnica ogniskowych i trudno traktować te szkła jako alternatywne względem siebie; przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, do czego będziesz wykorzystywać to szkło i czy potrzebujesz, aby było jasne. Czy na tamronie nie brakowało Ci szerokiego kąta? Jeśli tak, powinieneś pomyśleć o 20mm (ewentualnie C 24/2,8 ). Jeśli potrzebujesz jasnego obiektywu - bierz 28/1,8 (choć uważam, że poziom jakość/cena dla tego szkła jest nieporozumieniem).
Jeśli rzeczywiście nie potrzebujesz szerzej niż 28mm, możesz wybrać alternatywne rozwiązanie, czyli C 35/2,0!