Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić czy kupiony nówka 20d jest w pełni sprawny
Canon_20D
07-11-2005, 23:46
wiem,że takie głupie pytanie,ale mam go 2 dni
i chciałbym wiedzieć
Slyszałem o 'back focusach' i 'front focusach'
jaki zrobić najprostszy test na ostrość ?
Pozdr
Mysle, ze nie ma co sobie zawracac tym glowy 2 dni po zakupie. Najpierw trzeba sie aparatu nauczyc, zeby moc zdiagnozowac takie usterki.
A jak nie masz co robic to skorzystaj z funkcji szukaj, tam znajdziesz wszytsko co potrzebne do testow.
NAJpierwsze co zrób to przestudiuj instrukcję...ze dwa razy na dodatek...
a później zacznij robić zdjęcia...
a niektóymi rzeczami co wyczytasz na forum się nie przejmuj ;)
ja żałuję że tak nie zrobiłem...
test na BF/FF to zdaje sie jakas kartka ze skala milimetrowa, ktora focisz pod katem 45 stopni i sprawdzasz na zdjeciu, czy ostrosc poszla tam gdzie mierzyles.
wzorzec karty, jesli sie nie myle, mozesz znalezc na http://forum.nikon.org.pl
ale czy rzeczywiscie chce Ci sie to robic?
strzel kilka zdjec i popatrz czy ostrosc trafia tam gdzie trzeba. jesli tak, to po co sie stresowac sztucznymi testami?
w ramach sprawdzenia, czy 20D jest w pelni sprawny mozesz ew. sprawdzic dead i hot piksele. inne testy jakos mi do glowy nie przychodza. wez po prostu aparat w teren i porob zdjecia.
Robson01
08-11-2005, 00:49
Popieram akustyka. Jeżeli zadowoli Cię jakość zdjęć to odpuść sobie testy po których nabawisz się najwyżej bólu głowy. W myśl zasady "czego oczy nie widzą..."
a tak szczerze mowiac - mam 10D od ponad roku, uzywam wymiennie 5 szkielek, z czego 3 maja AF i jeszcze mi do glowy nie przyszlo robic jakies testy na BF/FF. odpukac, trafiam nimi tam gdzie trzeba jak przychodzi do robienia zdjec w naturze - i tyle mnie interesuje. moze na syntetycznych testach conieco by mi wyszlo... ale u mnie dziala ta zasada co Robson01 zacytowal :)
electron
08-11-2005, 09:36
witam wszystkich
to ja sie pdepne pod temat:
bo za niedlugo bede odbieral canona 20d, co sprawdzic przed kupnem zeby sie nie nadziac?Mam jeszcze obiektyw 17-40 f4 L i speedlita 580?Czy sa jakies problemy przy wspolpracy tych rzeczy?
pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi
witam wszystkich
to ja sie pdepne pod temat:
bo za niedlugo bede odbieral canona 20d, co sprawdzic przed kupnem zeby sie nie nadziac?Mam jeszcze obiektyw 17-40 f4 L i speedlita 580?Czy sa jakies problemy przy wspolpracy tych rzeczy?
pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi
Nie ma absolutnie zadnych problemow! Testowanie aparatu polecamjednak zrobic na kilku szklach chyba, ze jestes pewien swojego 17-40. Ponad to przed kupnem mozesz jedynie sprawdzic podstawowe funkcje i stan techniczny z zewnatrz. Ew. niedoskonalosci wychodza niestety w praniu.
Slyszałem o 'back focusach' i 'front focusach'
jaki zrobić najprostszy test na ostrość ?
Pozdr
Weź jasne tele* i popstrykaj na pełnej dziurze uważając na czasy
Ogniskowa (mm) pomnożona przez 1.6 równa się najdłuższy czas (1/s).
* 85/1.8; 100/2; lub 135L :) <- tu już widać DOSŁOWNIE na ekranie LCD, że ostrość nie trafia.
OT: Co do twojego siga: ja musiałbym dopisać i jeszcze trace! ;-)
a co i jak sprawdzić w uzywanym 20D ??
a co i jak sprawdzić w uzywanym 20D ??
Czytaj instrukcję i po kolei wykonuj wszystko co tam pisze...
W ten sposób poznasz jego funkcje i ew. czy coś nie działa...
a matryca? /podobno ten 20D ma okolo 3tyś klapnięć, wydaje mi się ze to nie jest dużo jak na tej klasy sprzęt.
a matryca? /podobno ten 20D ma okolo 3tyś klapnięć, wydaje mi się ze to nie jest dużo jak na tej klasy sprzęt.
eee, no Stary...
Co to jest 3k klapnięć?? 'Coponiektórzy' tyle zrobili w pierwszym tygodniu posiadania na tablicach testowych ;)
Nie bój nic. Porób se kilka zdjęć. Ale nie przy świeczkach tylko najlepiej na dworze. A poźniej przestudiuj na monitorze...
Powinno być wsio OK, bo to zajebioza sprzęcior jest...
marabut199
06-03-2006, 11:43
Migawka ma "sredni cykl" 50 000 "klapniec" - tj. producent gwarantuje taka minimlana zywotnosc zespolu. A ile maksymalnie - to juz zalezy...