Geminitrl
04-07-2010, 14:41
Kilka dni temu kupiłem nowy fabrycznie zapakowany obiektyw EF 24-105 mm f/4L IS USM. Nie wiem czy to naturalne ale w siedząc w cichym pomieszczeniu słychać pracujący wewnątrz silnik. Szczególnie przykładając ucho do obiektywu z boku gdy łapie ostrość słychać jeszcze przez jakieś 2 sek po złapaniu ostrości specyficzny dosyć wyraźnie słyszalny dźwięk wirującego jeszcze silniczka. Dodam iż odnosze wrażenie jak by dźwięk tego silniczka nie był do konca "czysty/płynny" a miał delikatne wibracje. Nie wiem, może to tylko moje wrażenie ale nie wydaje mi się to do końca normalne dla zazwyczaj bezgłośnie pracujących "elek". Mam jeszcze kilka dni na jego przetestowanie i najprawdopodobniej jeśli jest to jakieś nienaturalne zachowanie to wymienią mi go w sklepie na inny egzemplarz. Moje pytanie brzmi czy jest to normalne w przypadku tego szkła? czy trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz ? Dodam że używam go na korpusie 5D II i na tym samym body 16-35 chodzi kompletnie bezgłośnie, podobnie jak 70-200.
Liczę na rady osób które maja dłużej do czynienia z tym szkłem
Pozdrwiam
Łukasz.
Liczę na rady osób które maja dłużej do czynienia z tym szkłem
Pozdrwiam
Łukasz.