PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 18-200. error, cos ze stykami

yakuza144
03-07-2010, 19:48
Witam. mam problem z obiektywem Tamron 18-200. mianowicie podczas wcisniecia spustu migawki zamiast podgladu zdjecia pojawia sie error mowicy o bledzie transmisji danych i karze przeczyscic mi styki. styki czyscilem juz wielokrotnie jednak nic sie nie zmienia. obiektyw jakies 2 miesiace temu byl w serwisie. niby cos zrobili bo przez 3 dni problemu nie bylo...
error ten pojawia sie co jakis czas, nie wiem od czego to zalerzy...
czy ktos moze powiedziec mi co mam zrobic oprocz wyslania obiektywu ktory i tak wysle ale nie teraz poniewarz aparat jest mi potrzebny.

awaria ta moze nie jest taka straszna bo zdjecia da sie robic, ale jest irytujaca. dzis na urodzinach musialem ok 20 razy wlaczac i wylaczac aparat i ok 10 razy zdejmowalem obiektyw poniewaz przewaznie po tych czynnosciach jest ok na kilkanascie zdjec.

ktos mial podobny problem?

dodam ze to na 100 % nie wina aparatu ( inne obiektywy chodza bezproblemo)

z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Dreamer
03-07-2010, 21:17
Nieraz tak już jest, że obiektyw nie chce współpracować z aparatem i nic na to nie poradzisz. Nie twierdze, ze tak jest w tym przypadku, ale sam mialem kilka razy podobny problem z Tamronem.

yakuza144
03-07-2010, 21:53
No tak ale obiektyw zostal zakupiony w kwietniu jako uzywany od znajomego (40D) i tak do konca maja nie bylo problemu...

Przestal by wspolpracowac tak nagle?