Zobacz pełną wersję : sto-fen- pytanie
Witam. Dzisiaj otrzymałem dyfuzor Omni-Bounce na lampę Canona 420 EX. Porobiłem kilkanaście fotek na sprawdzenie, ustawienia: ISO 200, tryb M, 1/60, F-5,6, palnik na wprost i od sufitu, warunki pokojowe. Zdjecia myślę wyszły nie najgorzej. Doradźcie czy takie ustawienia są w miarę poprawne czy może coś można zmienić. Dzięki za pomoc.
Jeśli chodzi o fotki z dyfuzorem, to raczej głowica powinna być pod kątem 45. Ani na wprost, ani całkiem w sufit. Wtedy osiągamy najlepsze efekty.
Pozdrowienia.
speed555
07-11-2005, 22:39
A jak w otwartym terenie?
Używanie dyfuzora w otwartym terenie raczej mija się z celem. Tam wymagany jest tylko jak najlepszy pomiar światła dla błysku wypełniającego.
Używanie dyfuzora w otwartym terenie raczej mija się z celem. Tam wymagany jest tylko jak najlepszy pomiar światła dla błysku wypełniającego.
Zależy jakiego dyfuzora. Z niewielkiej odległości dyfuzor o wielkości sporo większej od głowicy lampy (np. Lumiquesta) powoduje delikatne zmiękczenie i wieksze błyski w oczach. Poza tym przecież dyfuzor nie wpływa w żaden sposób na precyzję pomiaru błysku.
Zależy jakiego dyfuzora. Z niewielkiej odległości dyfuzor o wielkości sporo większej od głowicy lampy (np. Lumiquesta) powoduje delikatne zmiękczenie i wieksze błyski w oczach. Poza tym przecież dyfuzor nie wpływa w żaden sposób na precyzję pomiaru błysku.
Mówimy o Sto-Fenie. Prawdą jest, że dyfuzor nie wpływa na pomiar błysku, natomiast jego celem jest rozproszenie światła (jak sama nazwa wskazuje), a na powietrzu to ono się rozprasza w nicości osłabiając jedynie siłę błysku.
Tak wynika z mojego doświadczenia. Może jest inaczej, to chętnie się czegoś dowiem.
Boo
Mówimy o Sto-Fenie. Prawdą jest, że dyfuzor nie wpływa na pomiar błysku, natomiast jego celem jest rozproszenie światła (jak sama nazwa wskazuje), a na powietrzu to ono się rozprasza w nicości osłabiając jedynie siłę błysku.
Tak wynika z mojego doświadczenia. Może jest inaczej, to chętnie się czegoś dowiem.
Boo
Jeśli mówimy tylko o Sto-Fenie to się zgadza. Ja do tej pory używałem softboxa Lumiquesta i małej odległości efekt był taki jak opisywałem.
A jak wygląda sprawa z ustawieniem aparatu w tybie M w warunkach domowych z użyciem Sto-Fena. Lampa pod kątem 45 stopni a w aparacie?
A jak wygląda sprawa z ustawieniem aparatu w tybie M w warunkach domowych z użyciem Sto-Fena. Lampa pod kątem 45 stopni a w aparacie?
A co ma kąt ustawienia głowicy do trybu pracy lampy. W trybie M sam ustawiasz moc lampy więc zważ że jak założysz bouncera i jeszcze odbijesz się od czegoś to ciężko bedzie ustalić poprawną moc - eksperymentalnie dojdziesz ale IMHO nie ma to dużego sensu.
A co ma kąt ustawienia głowicy do trybu pracy lampy. W trybie M sam ustawiasz moc lampy więc zważ że jak założysz bouncera i jeszcze odbijesz się od czegoś to ciężko bedzie ustalić poprawną moc - eksperymentalnie dojdziesz ale IMHO nie ma to dużego sensu.
Raczej chodzi o tryb M aparatu, a lampa w E-TTL. Zresztą pytający ma 420EX - w tej lampie nie da sie nic ustawic manualnie ;)
Co nie zmienia faktu, że kąt ustawienia lampy nijak nie wpływa na ustawienia aparatu. Trzeba to sobie ustawić w zależności od aktualnych potrzeb.
Zgadza sie chodziło mi o ustawienia aparatu w trybie M w warunkach pokojowych: ISO, f, czas. Można poeksperymentować, ale zawsze mądra rada jest więcej warta. Poradźcie coś.
KuchateK
12-11-2005, 08:55
Warunki pokojowe to 1/60-1/125, iso 100-400(800) i f/5.6-8. Jak sie komus podoba to moze oczywiscie przegiac cokolwiek w ktorakolwiek strone. Mimo ze w/g instrukcji to jest 45 stopni to czesto ustawiam go nieco inaczej (w zasadzie losowo).