Zobacz pełną wersję : Czy filtr moze wplynac na ostrosc zdjec?
Witam, mam obiektyw 10-20mm sigmy. Mam na nim nakrecony filtr polowkowy szary Marumi i na to UV Hamy.
Odnotowalem mniej wiecej od tamtej pory, ze zdjecia ludzi wychodza lekko nie ostre. Czy mozliwe ze te filtry powoduja brak ostrosci?
Pozdrawiam
wiktor2323
02-07-2010, 13:50
Zazwyczaj każde dodatkowe szkło przed soczewką będzie pogarszało obraz, ale chyba nie w zauważalny sposób (mowa o lepszych filtrach),
Bartek_902
02-07-2010, 13:50
Czy mozliwe ze te filtry powoduja brak ostrosciTak możliwe,niestety tańsze filtry czesto generują taki efekt i w związku z czym bardziej szkodzą niż pomagają
Janusz Body
02-07-2010, 13:51
Nakręcanie dwóch filtrów to overkill. Wywal tą Hame (UV)
Tak jak radzą inni koledzy ... proponuję wywalić filtr UV. Poza tym wykorzystywać filtry tylko wtedy, gdy są niezbędne (szary pewnie do przyciemnienia nieba)?
normalny filtr nie powinien powodowac spadku ostrosci. przez normalny mam na mysli wykonany z uczciwego szkla.
natomiast Hama od lat ma kiepska reputacje i znane sa przypadki psucia jakosci przez te filtry.
zupelnie inna kwestia - na jaka cholere UV nakladany jeszcze dodatkowo na polowke?
Pewnie, żeby się połówka nie porysowała:P
A jak sprawa ma sie do HOYA HMC SUPER? Na kazdym szkle taki mam. Oczywisce UV nie w wersji pro.
Ja na prawie kazdym mam HUYA HMC ale bez Super. Oczywiscie testowalem zawsze spadki ostrosci bez i Z filtrem - nie zauwazylem :)
A tanie uv maja spadki, mam jeden stary Selco/King/jakistam i widac to znacznie.
A jak sprawa ma sie do HOYA HMC SUPER? Na kazdym szkle taki mam. Oczywisce UV nie w wersji pro.
jak robisz pod słońce, to żaden filtr nie jest spoko
matefusz
03-07-2010, 17:57
jak robisz pod słońce, to żaden filtr nie jest spoko
Czyli pod słońce bez filtra :>?
Swego czasu na optycznych.pl był test (http://optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html) filtrów UV oraz późniejsze uzupełnienie (http://optyczne.pl/9.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_-_uzupe%C5%82nienie.html)
Czyli HOYA jest spoko.
Tak ale niebieska seria.
Tak ale niebieska seria.
To czarna gorsza??
To czarna gorsza??
Gorsza zielona.