PDA

Zobacz pełną wersję : Plamy na matrycy 5d, pomocy!!!

Jedrzej79
01-07-2010, 19:47
Historia zaczęła się wtedy, gdy zorientowałem się, że moja nowa grucha foto kupiona na allegro oprócz powietrza wypuszcza z siebie jeszcze coś extra... ku przestrodze:
http://www.allegro.pl/item1088332757_gruszka_silikonowa_airmax_nowa_jedy na_na_allegro.html

Strasznie sie przestraszyłem, wydmuchanie tego nie było możliwe, bo było to dosyć mokre lub tłuste, nie wiem dokładnie. Poczytałem i użyłem słynnych patyczków do uszu, które miałem pod ręką. Byłem w stanie w sumie łatwo wyczyścić, choć początkowo wszystko się rozmazało.
Zostało jeszcze pare paprochów, które chciałem wyczyścić Marumi FUJIYAMA Low pass Filter Cleaner (taki z silikonu czy coś pdobnego, kupione w fotoit.pl) i tutaj si zaczęły prawdziwe schody... te patyczki FUJIYAMA zostawiły mi jakby plamy silikonowe na matrycy, których nie mogą nijak usunąć i które widać na zdjęciach nawet przy niskich przysłonach! Próbowałem już praktycznie wszystkiego: patyczków do uszu, nawet dzisiaj zakupiłem Green Clean Wet & Dry Sweeper (patyczek mokry i suchy), ale plamy ani drgną, az wstyd sie przyznac, ale nawet rozpuszczalnika do paznokci próbowałem, i nic ...

Byłbym wdzięczny za pomoc i dobrą radę, bo jestem bezsilny i załamany, nie wiem, czy oni na Żytniej nawet coś poradzą, bo z tego co wiem to oni tam tylko "dmuchają" (czyscilem tam matryce u nich ok. 3 tygodnie temu, zaraz po zakupie aparatu).

airhead
01-07-2010, 20:03
rozpuszczalnik do paznokci na matrycę? widzę, że desperacja sięga zenitu... wiesz co, oddaj to na Żytnią, w najgorszym wypadku wymienią filtr lub matrycę

sbogdan1
01-07-2010, 20:18
Nie chcę być złośliwy ale podobny watek jest już na CB
http://canon-board.info/showthread.php?t=2089
więc po jakiego czorta rozpoczynać nowy , spróbuj jeszcze tego choć cena zaporowa
http://sklep.minilabservice.pl/index.php?cat_id=2&page=0&view=0&sort=default
szpatułki można kupić też na sztuki .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

więc po jakiego czorta rozpoczynać nowy , spróbuj jeszcze tego choć cena zaporowa
A tak na marginesie to trzeba było kupić najzwyklejsza gruchę w aptece dokładnie wymyć środek z talku i po sprawie , końcówka długa gumowa i bez strachu że coś porysujemy do tego patyczki i mamy dobry zestaw do czyszczenia za parę groszy.

Jedrzej79
01-07-2010, 20:43

A tak na marginesie to trzeba było kupić najzwyklejsza gruchę w aptece dokładnie wymyć środek z talku i po sprawie , końcówka długa gumowa i bez strachu że coś porysujemy do tego patyczki i mamy dobry zestaw do czyszczenia za parę groszy.
Tak zawsze robiłem (bez patyczków), az w koncu kupiłem gruche foto ... patyczki też były jakby ktoś mojego posta nie poczytał.
Wątki przeszedłem i czytałem, uwierzcie mi, problem w tym, ze nie mam problemu z usunięciem typowych paprochów tylko jakichś plam "silikonowych".
Dlatego wdzięczny byłbym za niedołowanie mnie typu "trzeba było" tylko propozycje co z tym począć dalej.

Janusz Body
01-07-2010, 20:50
Po acetonie (główny składnik zmywacza do paznokci) to już chyba tylko Żytnia i trzeba się liczyć z wymianą filtra. Spróbuj zmywaczem "umyć" kawałek szkła. Przerazisz się jak wygląda Twój filtr.

sbogdan1
01-07-2010, 21:01
Dokładnie jest tak jak Janusz pisze , co można jeszcze poradzić ???
Spróbuj tego http://sklep.minilabservice.pl/index.php?products=product&prod_id=108
nie jest o aż taki majątek, być może pomoże ,z recenzji i opinii wynika że produkt jest godny.Raczej już gorzej być nie może , Żytnia to ostateczność więc można by spróbować.

Jedrzej79
01-07-2010, 21:07
Po acetonie (główny składnik zmywacza do paznokci) to już chyba tylko Żytnia i trzeba się liczyć z wymianą filtra. Spróbuj zmywaczem "umyć" kawałek szkła. Przerazisz się jak wygląda Twój filtr.
No chyba aż tak źle to nie jest.Oczywiście zanim zaimplikowałem go na matryce to próbowałem na zwykłym lustrze i było ok. Po "wyczyszczeniu" matrycy też nie jest gorzej, jedynie tak samo źle jak było przed zmywaczem ...
Wygląda to jak gdybym miał plamki z kleju/silikonu na matrycy. Widoczne gołym okiem.

Janusz Body
01-07-2010, 21:07
Spróbuj tego http://sklep.minilabservice.pl/index.php?products=product&prod_id=108
nie jest o aż taki majątek, być może pomoże ,z recenzji i opinii wynika że produkt jest godny.Raczej już gorzej być nie może , Żytnia to ostateczność więc można by spróbować.

Raczej bym tego nie kupował. Sensor swaby nie maja sensu. E2 plus gumowa szpaułka i paczka Pec-Padów z www.micro-tools.com to ewentualnie tak. Sensor swaby to droga fanaberia. Tak zapaćkaną matrycę trzeba by polerować kilkadziesiąt razy. Zdecydowanie taniej wyjdzie Żytnia.

Jedrzej79
01-07-2010, 21:10
Tylko ja próbowałem już tym:
http://www.e-cyfrowe.pl/green-clean-szpatulki-24mm-p-6298.html
Czy te szpatułki minilab czymś istotnym się różnią od tych moich?

Janusz Body
01-07-2010, 21:13
No chyba aż tak źle to nie jest.Oczywiście zanim zaimplikowałem go na matryce to próbowałem na zwykłym lustrze i było ok. Po "wyczyszczeniu" matrycy też nie jest gorzej, jedynie tak samo źle jak było przed zmywaczem ...
Wygląda to jak gdybym miał plamki z kleju/silikonu na matrycy. Widoczne gołym okiem.

Jest gorzej niż myślisz :-) Filtr przed matrycą nie powinien być traktowany chemią inną niż Eclipse albo Eclipse2 (ewentualnie degreasery do tego przeznaczone). Aceton jest zabójczy dla plastików a tych na i wokół matrycy troche jest. Żytnia wyjdzie Cię najtaniej - z Wawy jesteś to nawet nie trzeba wysyłać kurierem :-)

Jedrzej79
01-07-2010, 21:15
Może dla przypomnienia powiem, ze te poważne problemy pojawiły się po wyczyszczeniu Marumi Fujiyama i na moje oko to to zostawiło mi plamy, których nie mogę nijak usunąć:
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=166&id=1810
Czy ktoś ma pojęcie czym coś takiego wyczyścić? Dlatego padł pomysł na rozpuszczalnik.

Aceton jest zabójczy dla plastików a tych na i wokół matrycy troche jest. Żytnia wyjdzie Cię najtaniej - z Wawy jesteś to nawet nie trzeba wysyłać kurierem :-)
Na szczescie plamki są na środku, wiec nigdzie poza matryce sie to nie dostalo.Oczywiscie zaniose jutro z rana na Żytnią. Mam nadzieje, ze dadzą rade to wyczyścić ...

Dominooo
01-07-2010, 21:24
Może dla przypomnienia powiem, ze te poważne problemy pojawiły się po wyczyszczeniu Marumi Fujiyama i na moje oko to to zostawiło mi plamy, których nie mogę nijak usunąć:
Czy ktoś ma pojęcie czym coś takiego wyczyścić? Dlatego padł pomysł na rozpuszczalnik.

Na szczescie plamki są na środku, wiec nigdzie poza matryce sie to nie dostalo.Oczywiscie zaniose jutro z rana na Żytnią. Mam nadzieje, ze dadzą rade to wyczyścić ...

Nie kupuj żadnych "czyścideł". Zainwestuje te pieniądze na Żytniej bo szkoda tylko sprzętu i nerwów.

siudym
01-07-2010, 21:30
Dziwie sie jak czytam,ze jakies specjalne czyscidla do matryc tak potrafia spaprac sprawe. Ja od lat czyszcze 20D patyczkami do uszu (nie znam marki, podkradam kobitom z lazienki) i do tego dmuchawka gruszka. Wszystko na sucho. 20D zwlaszcza latem pod wplywem wiatru i zapylenia co jakis czas ma sieczke na matrycy. Zawsze idealnie bez klopotow czyscilem, ze drobne plamki dopiero na F16 bylo widac (minimalnie).

sbogdan1
01-07-2010, 21:33
Co do tych szpatułek być może niczym się nie różnią , różnica może być tylko w tym czym są nasączone i tak jak pisze Janusz o specjalnie do tego przeznaczonych płynach.
Co do tego że były zaprezentowane gdzieś tam na Florydzie...no cóż reklama dźwignią handlu .
Faktycznie jakby tak przekalkulował te wszystkie zabiegi i zakupy to w rzeczywistości serwis może wyjść taniej a kolejny zakup nie da ci pewności że problem zniknie.

Tezet-gdynia
02-07-2010, 00:17
A rozpuszczalnik do paznokci, od juz kawalka czasu, z tego co pamietam, nie powinien posiadac acetonu... W sklepach najczesciej juz spotyka sie tylko "ziolowe". Ile w tym prawdy to nie wiem, wiec moze nie jest az tak zle ;)

najeli
02-07-2010, 09:13
Sprawdziłam na pudełku od płyty, zero reakcji :)

Janusz Body
02-07-2010, 09:28
Sprawdziłam na pudełku od płyty, zero reakcji :)

A filtr na matrycy jest z takiego samego plastiku jak Twoje pudełko na płyty?

Te zmywacze "ziołowe" to jeszcze gorzej bo zawierają dodatki odżywcze dla paznokci. Pewnie jakieś tłuszcze. Matrycy masłem raczej smarować nie trzeba ;-) :-)

Jedrzej79
02-07-2010, 09:56
Dzieki za pomoc. Sprzęt trafił z rana na Żytnią. Mają teraz kocioł (sezon), ale może jak dadzą radę to dzisiaj się tym zajmą. Mam nadzieje, ze "nerwówka" zakończy się szczęśliwie ;-). Pozostaje czekać ...
A co do kontrowersyjnego rozpuszczalnika do paznokci to nie sądzę, żeby coś po sobie zostawił. A jeśli nawet, to uwierzcie mi, że tego akurat na zdjęciach zupełnie nie widać. Co nie oznacza, że jest zalecany do stosowania, hehe ;-)

najeli
02-07-2010, 10:55
Z tym zmywaczem to głównie chodziło mi o to, że nie zmatowił jak te, które były kiedyś.

A jakby co -- wymiana filtra matrycy w 40d to koszt ok 300zł, nie wiem jak w 5 ;-)

Jedrzej79
02-07-2010, 15:59
A jakby co -- wymiana filtra matrycy w 40d to koszt ok 300zł, nie wiem jak w 5 ;-)
... niestety w 5d nie można tego zrobić.
Wróciłem z Żytniej, a także od innego serwisanta i generalnie matryca jest to wymiany ... Koszt ok. 4.300 PLN. Jest to uszkodzenie mechaniczne, filtra samego nikt nie wymieni ...

Długo w serwisie główkowaliśmy co się mogło stać, bo te patyczki silkikonowe nie mogły zniszczyć matrycy...
Nasze podejrzenie jest takie i chyba nie może być inaczej, że one się przyklejają do matrycy i podczas odciągania pociągają filtr za sobą, a ten odkleja się od matrycy. W ten sposób powstały rozszczepienia między matrycą a filtrem, do których nikt nie może dotrzeć, a tym bardziej wyczyścić ... Poszedłem do fotoit i powiedziałem im, żeby wycofali ten produkt ze sprzedaży, bo jest niebezpieczny.

Co zrobie, to napiszę reklamację, co z tego wyjdzie, pewnie nic, generalnie słabo to wygląda ... :-(

sbogdan1
02-07-2010, 16:36
Współczuje w takim razie ,gorzej być nie mogło,choć z drugiej strony nie chcę mi się wierzyć ze kawałek gumy potrafi tak od sobie pociągnąć taka powłokę .Obawiam się że to nastąpiło w skutek użycia tego nieszczęsnego zmywacza.
W każdym bądź razie koszt naprawy zaporowy .

skoku
02-07-2010, 16:44
jest gdzies na forum temat o wymianie samego filtra w 5d. Konkluzja byla taka, ze jednak da sie wymienic sam filtr

Jedrzej79
02-07-2010, 16:55
Współczuje w takim razie ,gorzej być nie mogło,choć z drugiej strony nie chcę mi się wierzyć ze kawałek gumy potrafi tak od sobie pociągnąć taka powłokę .Obawiam się że to nastąpiło w skutek użycia tego nieszczęsnego zmywacza.
W każdym bądź razie koszt naprawy zaporowy .
Uwierz mi, że to ta guma. Zmywacz byłu użyty jak to ktoś określił w "akcie desperacji" po zauważeniu "plam" po zaimplikowaniu tych gumek.
Czyszcząc matrycę gumkami, przecież od razu zauważyłem pojawienie się tych plamek, nie wcześniej nie później.

najeli
02-07-2010, 17:07
Omg, a ja tak żałowałam zawsze, że nie mam 5d... ;-)

Ale weź może poczytaj, wydaje mi się, że coś o wymianach filtrów w 5d było, tylko że zagraniczne kwestie.

Jedrzej79
02-07-2010, 17:29
Cos poczytałem i wysłałem zapytania do serwisów, w których to ponoc robią (przez telefon nie chcieli powiedzieć). Poczekamy zobaczymy, na weekend musze sie z tym troche pogodzić i porobić pare fotek, niestety z plamkami ;-)

A jakby ktoś miał jakieś (najlepiej ostatnie) doświadczenia z wymianą filtrów, najlepiej w Warszawie (czytałem o Żurawiej) to byłbym wdzęczny za info - w wątku albo na maila/priv.

vinietu
02-07-2010, 19:29
No to pozostaje konwersja do IR w takim układzie.
http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/canon-5d-digital-infrared-conversion-instructions.htm

Tezet-gdynia
02-07-2010, 19:41
No tak, ludzie wymieniaja sami filtr zeby zrobic IR mod, a serwis twierdzi ze sie nie da... zenada :| Przeciez to juz podpada pod wprowadzenie uzytkownika w blad przez serwis i doprowadzenie do naciagniecia na grube pieniadze :| Na to chyba sa paragrafy :|

Mellan
02-07-2010, 20:07
... Koszt ok. 4.300 PLN. Jest to uszkodzenie mechaniczne, filtra samego nikt nie wymieni ...

Aż się nie chce wierzyć...

Bogdan56_Ch
02-07-2010, 20:12
A może wysłać zapytanie bezpośrednio do producenta i delikatnie dodać, że w serwisie Canona nie jest to możliwe.

Janusz Body
02-07-2010, 20:22
Jak są porozklejane te wszystkie warstwy leżące na matrycy to wymiana filtra nic nie da. Na matrycy jest naklejonych kilka warstw. Soczewki, filtr Bayera, IR i coś tam jeszcze.

Serwis może mieć rację, że niestety tylko wymiana całości.
PS. Nie podejrzewał bym narzędzia. Raczej "operator" nawalił. No i ten zmywacz....

Tezet-gdynia
02-07-2010, 20:32
A ja nie podejrzewam ze cokolwiek przeszlo glebiej niz przez ten filtr ktory jest chociazby pokazany w instrukcji wymiany na IR. Nie dosc ze jest wiekszy od matrycy, to jeszcze ma ramke pokaznej szerokosci do ktorej jest raczej szczelnie przyklejony.

A prawda moze byc i tak taka ze filtrowi za duzo sie nie stalo, tylko trzeba go porzadnie wyczyscic a serwis chce naciagnac na kase. Widzac ze operator nie jest doswiadczony i jest zrozpaczony - wyczyszcza matryce na cacy, a zainkasuja gore pieniedzy :?

Janusz Body
02-07-2010, 22:53
....
A prawda moze byc i tak taka ze filtrowi za duzo sie nie stalo, tylko trzeba go porzadnie wyczyscic a serwis chce naciagnac na kase. Widzac ze operator nie jest doswiadczony i jest zrozpaczony - wyczyszcza matryce na cacy, a zainkasuja gore pieniedzy :?

Teoria spiskowa. Ludzie są z natury uczciwi a serwis raczej nie ma interesu naciągać klienta. Tam naprawdę pracują fachowcy, nawet uwzględniając te wszystkie opinie na tut. forum. :-)

Pytanie zasadnicze to czy wymiana samego filtra mieści się w grupie autoryzowanych sposobów naprawy. W autoryzowanym serwisie mercedesa też pewnych elementów się nie naprawia tylko wymienia całość choć może dało by się "sznurkiem związać". :-)

Rozpuszczalniki mają silne własności penetrujące. Jak było za dużo na wierzchnim szkiełku to się mogło coś dostać pod tą wierzchnią płytkę z boku, po brzegach bo są niezabezpieczone. Jak "zamokło" pomiędzy warstwami to faktycznie tylko wymiana całości.

Dominooo
02-07-2010, 23:29
Teoria spiskowa. Ludzie są z natury uczciwi a serwis raczej nie ma interesu naciągać klienta. Tam naprawdę pracują fachowcy, nawet uwzględniając te wszystkie opinie na tut. forum. :-)

Pytanie zasadnicze to czy wymiana samego filtra mieści się w grupie autoryzowanych sposobów naprawy. W autoryzowanym serwisie mercedesa też pewnych elementów się nie naprawia tylko wymienia całość choć może dało by się "sznurkiem związać". :-)

Rozpuszczalniki mają silne własności penetrujące. Jak było za dużo na wierzchnim szkiełku to się mogło coś dostać pod tą wierzchnią płytkę z boku, po brzegach bo są niezabezpieczone. Jak "zamokło" pomiędzy warstwami to faktycznie tylko wymiana całości.

Tak OT.
W autoryzowanym serwisie Hyundai, padnięty przepływomierz powietrza wymieniają na nowy- koszt ok 700zł, a w nieautoryzowanym sprytny elektronik naprawia tą przepływkę za około 150zł wraz z usługą.

Podejrzewam, że w serwisie Canona wiedzą jak naprawić tą matrycę, ale być może odgórnie narzucona procedura nie pozwala na takie zabiegi.

Tezet-gdynia
02-07-2010, 23:49

Tak, a serwisy audio wymieniaja spalone koncowki po 3,50zl, a wyceniaja dodatkowo za przetwornice, kondensatory i wiele innych rzeczy. Elektronike w serwisach wymienia sie na wyrost, klient i tak nie pozna czy dany element jest uszkodzony. Moze NIC nie zrobic a dac jakis dawny element i powiedziec ze to bylo przy okazji spalone od ladunkow elektrostatycznych i koszt rosnie. Tak to juz jest w tym kraju. W samochodzie tez Ci "wymienia" uszczelke "uszkodzona" na sprawna, i oddadza ta uszkodzona w prezencie...

Nie wierze w mechanikow, nie wierze w serwisy, nie wierze w naciagaczy ktorzy probuja na kazdym kroku wmowic ludziom nie znajacym sie na czyms ze naprawa kosztowala wiecej.
Tzn. wierze w naciagaczy, ale nie ufam im :P

Jedrzej79
02-07-2010, 23:50
PS. Nie podejrzewał bym narzędzia. Raczej "operator" nawalił. No i ten zmywacz....

Co Wy sie tak uparliście na ten zmywacz? Myślicie, że go kurcze wylałem do środka???? Myslalem, ze silikon zostawił po sobie klej lub cos takiego, a nic innego nie chciało tego usunąć, więc zaaplikowałem chemie (z aktu desperacji).

Na żytniej są tacy fachowcy, że już telefonicznie mnie poinformowali (nie widząc co się stało), że pewnie dadzą to radę wyczyścić, ale wymiany w tym modelu to oni nie robią. Jak nie wierzycie to sobie zadzwońcie i powiedzcie, ze porysowaliście matryce, powiedzieli mi, że w Polsce nigdzie nie wymienie filtra, musze całą matryce (wiec może wiedzą, że zagranicą takie rzeczy można zrobić). Na marginesie to większości tych "fachowców" to po prostu nie lubie, bo nawet z nimi małej gadki nie strzelisz nigdy podczas wizyty, sztywni strasznie (to moje wrażenie na 2 z 3, których tam najczęściej widywałem), nie wiem jakie jest Wasze wrażenie. Zawsze odradzą wszystko co jest sprzeczne z zaleceniami canona, a co przykładowo robią forumowicze.

Nigdzie na canonboard nie znalazłem, zeby na żytniej komuś filtr do 5d wymienili (do innych tak) natomiast w innych serwisach podobno wymieniają.

Co więcej mają teraz sajgon i wakacje i sądze, ze sprawe troche odwalili, co wiecej napisali, ze są to uszkodzenia na zewnątrz matrycy, a ja i potwierdziłem to po bardziej wględnych oględzinach z serwisem na 1 piętrze pod fotoitem na czerniakowskiej, ze to musiał puścić klej łączący filtr z matrycą. Ten większy patyczek silikonowy potrafi się przyssać do szyby i tak sobie wisieć. Ciężko mi to wszystko wytłumaczyć, jakbyście to zobaczyli, to byście może uwierzyli ...

I zejdzcie z tego rozpuszczalnika! może i zrobiłem głupstwo, ale on na prawde nie zaszkodził, (po każdym etapie robiłem zdjęcia nieba na przysłonie 22). Ani kropla czegokolwiek nie wydostała się poza matryce (filtr).

Dominooo
02-07-2010, 23:57
Nie wierze w mechanikow, nie wierze w serwisy, nie wierze w naciagaczy ktorzy probuja na kazdym kroku wmowic ludziom nie znajacym sie na czyms ze naprawa kosztowala wiecej.
Tzn. wierze w naciagaczy, ale nie ufam im :P

Musiał byś się na wszystkim znać, a tak się niestety nie da i czasami trzeba się z tym pogodzić.
Przykład już jest w tym wątku. Gość posmarował filtr matrycy zmywaczem do paznokci, a teraz będzie go kosztować ta przyjemność wymiany ponad 4 tysie. Nie widział co dokładnie robi i tyle z tego wyszło...

Jedrzej79
03-07-2010, 00:09
Gość posmarował filtr matrycy zmywaczem do paznokci
Bardzo żałuje, że wspomniałem o tym zmywaczu. Nie ma to znaczenia dla mojego problemu, ale jest szansą, żeby się troche nade mną popastwić, zwłaszcza dla tych, któryrzy nie mają czasu przeczytać wątku zanim coś napiszą...

marecky
03-07-2010, 00:17
... niestety w 5d nie można tego zrobić.
Wróciłem z Żytniej, a także od innego serwisanta i generalnie matryca jest to wymiany ... Koszt ok. 4.300 PLN. Jest to uszkodzenie mechaniczne, filtra samego nikt nie wymieni ...

..nikt nie wymieni :?: dziwne, wszystkie inne serwisy wymieniają, najwidoczniej na Żytniej panują inne warunki. Filtr jest częścią zamienną i bez problemu powinni go wymienić.
Najbliżej masz chyba na Żurawia ewentualnie spróbuj na fotoelektronik.pl z tego co wiem w obydwu miejscach wymieniali.

Tezet-gdynia
03-07-2010, 01:31
Musiał byś się na wszystkim znać, a tak się niestety nie da i czasami trzeba się z tym pogodzić.
Przykład już jest w tym wątku. Gość posmarował filtr matrycy zmywaczem do paznokci, a teraz będzie go kosztować ta przyjemność wymiany ponad 4 tysie. Nie widział co dokładnie robi i tyle z tego wyszło...

Fakt, na temat fizyki jadrowej, biomechaniki, inzynierii genetycznej i jeszcze paru innych rzeczy nie wiele wiem. Ale... no niektorzy musza umiec mniej, zeby Ci co wiedza wiecej mogli zarobic :P Przy aparacie - wszystko robie sam. Przy samochodzie - wszystko robie sam. W domu - wszystko robie sam. NIGDY nie korzystalem z pomocy "specjalisty" i nie mam zamiaru, bo to jest moje - coraz wieksze - doswiadczenie, ktore mozna powiedziec ze procentuje. Chyba ze zaliczymy do tej grupy sluzbe zdrowia :P Ale to inna historia ;)

Jedrzej79
07-07-2010, 13:19
W dniu dzisiejszym aparat dotarł do fotoelektronik.pl. Koszt wymiany filtra matrycy to ok. 930 PLN, jakby sie okazało, że filtr jest jednak w porządku a te plamki to jedynie "rozszczepienie" między filtrem a matrycą to koszt ok. 200 PLN. Dam znac jakie rezultaty jak będę wiedział. Z niecierpliwością czekam na rezultaty oględzin...

tomek20stencel5
07-07-2010, 13:43
Moim skromnym zdaniem po prostu filtr jest tak mocno upaćkany i pewnie potraktują go "specjalnie" i może wyczyszczą i w 50zł się zamknie, czego Ci życzę :). Ja bym na samym początku spróbował izopropanolem i patyczkami i szorowałbym bez jakiegoś cackania się. Powinno zejść. A tak poza tym, to czy aby na pewno filtr jest zespolony z matrycą? Coś mi się nie wydaje aby tak było, poza tym, wątpię aby można było wygiąć tak mały kawałek tak grubego szkła...

Jedrzej79
08-07-2010, 21:24
Aparat wrócił z www.fotoelektronik.pl, jednak musieli wymienić filtr. Koszt 930 + przesyłka. Zrobili to bardzo szybko, bo we wtorek wysłałem kurierem, a we czwarek przed południem już miałem go z powrotem. Załaczyli stary filtr nawet (jednak uszkodzenia zewnętrzne od silikonowych szpatułek, sprawdzali pod mikroskopem, rozpuszczalnik nic tutaj nie przeszkodził). Co z tego jak nie moge sobie zrobić zdjęcia próbnego, aparat nie czyta mi teraz dla odmiany kart CF ...
Jak wkładam karte (różne juz próbowałem) to mi wyświetla "CF card not formated", a jak chce sformatować to "can not format"... Nie wiem, może przy rozkręcaniu i skręcaniu aparatu coś spaprali z łącznikami do karty. Miał ktoś taki problem?
Cóż, będę do nich znowu dzwonił jutro, zastanawiam, kiedy sie to wszystko wreszcie skończy ...

Janusz Body
08-07-2010, 21:43
...
Jak wkładam karte (różne juz próbowałem) to mi wyświetla "CF card not formated", a jak chce sformatować to "can not format"... Nie wiem, może przy rozkręcaniu i skręcaniu aparatu coś spaprali z łącznikami do karty. Miał ktoś taki problem?
Cóż, będę do nich znowu dzwonił jutro, zastanawiam, kiedy sie to wszystko wreszcie skończy ...

Spróbuj wyjąć na minutę baterię główną i podtrzymania pamięci (ta "pastylka").

damiank
08-07-2010, 22:16
Czy ten fotoelektronik robi też naprawy gwarancyjne???

Jedrzej79
08-07-2010, 23:08

A jak to zrobić? (nigdy nie wyjmowałem) - musze odkręcić te kilka śrubek od dołu i ona tam będzie pod spodem? - nie moge znaleźć w instrukcji, a już wole ostrożniej postępować z tym ...

Czy ten fotoelektronik robi też naprawy gwarancyjne???

podejrzewam, że nie, ale możesz ich spytać mailowo

Jedrzej79
09-07-2010, 09:51
Już udało mi się wyjąć, dzieki.

valdoo
09-07-2010, 11:21
Kolego, szczerze ci współczuję tych "przygód". Wyciągnąłeś baterię podtrzymującą pamięć i co?????

Jedrzej79
09-07-2010, 16:29
Niestety nie podziałało, dalej to samo ...

Janusz Body
09-07-2010, 17:32

A styki (piny) od zlacza karty nie są pogięte. W serwisie musieli sprawdzac czystosc matrycy tez na zdjeciach. Moze ktorys pin zgiety albo złamany.

ghosthunter
09-07-2010, 18:48
Poprzednik dobrze mówi, sprawdź czy styki nie pozaginane ale zanim zaczniesz prostować dzwoń do serwisu. Jest ryzyko, że pin pęknie w czasie prostowania, więc może serwis zgodzi się to naprawić w ramach gwarancji na poprzednią naprawę. Mam nadzieję, że nie znienawidzisz tego aparatu i w końcu uporasz się ze wszystkimi przygodami.

Dominooo
09-07-2010, 19:01

Współczuję Ci tej przygody.
Ja bym się już pochlastał gdyby sprawa miała taki przebieg.

Jedrzej79
09-07-2010, 19:42
Mam nadzieję, że nie znienawidzisz tego aparatu i w końcu uporasz się ze wszystkimi przygodami.
Trafiłeś w sedno, też mam taką nadzieje ...

Piny nie są raczej powyginane (przynajmniej jak na moje oko i oko serwisu pod fotoitem). W www.fototelektronik.pl powiedzieli mi oczywiscie, zebym odeslal jak po "zrestartowaniu" nie bedzie dalej dzialac, tyle, ze to znowu kurier i czekanie.
Oni sprawdzali zdjęcia pod kątem czystości matrycy bezposrednio na ekranie kompa (tak mi powiedzieli), przez jakis kabel, wiec przyznali, ze sprawnosci współpracy z kartą nie sprawdzili, chodź koleś się dziwił, że coś takiego się stało.
W poniedzialek zaniose na żytnią, tam mi najbliżej i "diagnoza" jest bezpłatna.Jak naprawa będzie droga to odeślę do fotoelektronika.

W każdym razie dzieki za rady ;-)

Jedrzej79
21-07-2010, 13:27
Dla zainteresowanych zakończe, ze sie w koncu sie udało ...
W canonie naprawili mi tą kartę tego samego dnia i kolejne 150 zeta. Przy okazji sie jednak okazało, że w fotoelektroniku nie dokońca mi wyczyścili przestrzeń między filtrem i matrycą i są małe paproszki. Jednak niezauważalne do F10, no i mi obiecali, ze jak bede mial potrzebe i czas to mi to jeszcze raz wyczyszcza, wiec trzymam za slowo.
Z nowosci to mi sie jeszcze oderwało lustro w ubiegły weekend przy robieniu fotek, wiec myslalem, ze ten aparat wrzuce do ogniska ... Na szczescie w poniedzialek zaniosłem na Żytnią, i tutaj pokłony dla "starej dobrej Żytniej", okazało się, że lustro jeszcze jest na jakiejś specjalnej gwarancji i mi to nieomal od ręki naprawili tego samego dnia, mimo, że miało być do 12 dni roboczych;-)
Pozostaje mi przypuszczać, że ta darmowa naprawa to tzw. punkt zwrotny w ostatniej długiej drodze, którą przeszedłem z aparatem ;-)

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzieki za pomoc!

witek8
29-07-2010, 09:44
No to istny horror! A co do izopropanolu i "patyczków" czy naszych szpatułek do to czyszczenia matryc ,to istnieje jakieś g....o,którym powlekają niektóre szpatułki czy patyczki i które potrafi rozpuszczać się w izopropanolu,w efekcie zamiast czyścić matrycę paćkacie ją tym "impregnatem" do woli.